Какви атлети трябва да знаят за хипонатремия

Хипонатремия, наречена също така интоксикация с вода, обикновено е резултат от пиене на прекомерни количества чиста вода, което води до ниска концентрация на натрий в кръвта. Веднъж рядко срещано при спортни събития, става все по-разпространено, тъй като участието се увеличава и повече начинаещи упражнения навлизат в издръжливост.

Причини

При упражнения с висока интензивност натрийът се губи заедно с пот.

Един спортист, който само замества изгубения флуид с вода, ще има намалена концентрация на натрий в кръвта. Като пример, помислете за пълна чаша солена вода. Ако изхвърлите половината от съдържанието на стъклото (както се губи в пот) и го заменете само с вода, концентрацията на натрий в стъклото е много по-малка и водата е по-разредена. Това може да се случи в кръвта на спортист, който само хидратира с вода по време на прекомерно изпотяване. Резултатът е хипонатриемия.

Адекватен натриев баланс е необходим за предаване на нервни импулси и правилна мускулна функция и дори леко изчерпване на тази концентрация може да доведе до проблеми. Проучванията показват, че спортистите с висок интензитет могат да загубят до 2 грама сол на литър пот. Подмяната на това по време на събитието е от решаващо значение за производителността и безопасността.

Събития за издръжливост

Продължителното и прекомерно изпотяване увеличава риска, че спортистът ще промени деликатния баланс на кръвната концентрация на натрий.

Тъй като натрийът се губи в пот, важно е за тези, които упражняват с високи интензитети за дълги периоди от време, да заменят всички загуби.

Изследванията установили, че дълготрайните събития на издръжливост, като триатлоните за разстояние от Ironman, често имат финишири с ниски концентрации на натрий в кръвта. Онези, които са най-много рискови, са тези, които са най-дълго в течение, защото те са склонни да пият най-много вода по време на събитието.

Наблюдателите, които пият допълнителни течности в дните преди състезанието, или тези, които спират на водна спирка по време на състезанието, също са с повишен риск от хипонатремия.

Всъщност, изследване, публикувано в New England Journal of Medicine, установи, че 13% от бегачите на Бостън Маратон развиват хипонатремия, за да пият прекалено много вода. Докато друго изследване, публикувано в едно и също списание, установи, че 10,6% от участниците в Европейското първенство Ironman са развили интоксикация с вода. По-конкретно, женските триалети с време на състезание от 9 часа или повече изглежда са най-податливи на хипонатриемия.

Симптоми

Ранните предупредителни признаци често са тънки и могат да бъдат подобни на дехидратацията и включват гадене, мускулни крампи, дезориентация, неразвито говорене и объркване. На този етап много спортисти пият повече вода, защото мислят, че са дехидратирани. За съжаление само водата ще увеличи проблема с хипонатриемия. Най-крайно спортистът може да получи припадъци, кома или смърт.

лечение

При първия признак на симптомите спортистът трябва да изпие напитка, съдържаща натрий, или да яде солени храни. В идеалния случай спортистът трябва да планира напред и да оцени загубата на течност и необходимостта от заместване на натрий по време на събитието и да остане в схема за хидратация по време на състезанието.

Ако симптомите са крайни, трябва да се види медицински специалист.

Предотвратяване

Най-добрият начин за спортист, който да избягва такива проблеми, е да планира предварително обучение в същите условия, с които ще се сблъскате по време на състезанието. Препоръките за хидратация включват:

Имайте предвид, че всички спортисти реагират по различен начин на упражнения; което също означава, че нуждите от течности и натрий са индивидуални.

Както винаги, важно е да се консултирате с вашия лекар за специални съображения, ако имате анамнеза за някакви здравословни проблеми или приемате някакви медикаменти за здравословно състояние.

Източници:

Бадем CS, Shin AY, Fortescue EB, et al. Хипонатремия сред бегачите в Бостънския маратон. N Engl J Med 2005; 352: 1550-1556.

Консенсусна декларация на 1-вото международно упражнение-асоциирана хипонатремия, консенсус конференция за развитие, Кейптаун, Южна Африка 2005. Клинични вестници на спортната медицина. 15 (4): 208-213, юли 2005 г.

Danz M, Pöttgen K, PM Tönjes, Hinkelbein J, Braunecker S. Хипонатремия сред триатлетите в Европейското първенство Ironman. N Engl J Med. 2016 Mar 10; 374 (10): 997-8.