Разбиране на хранителните референтни количества

DRI е предназначен за хранителни вещества и прием на вода

Референтните количества за хранене или краткосрочните индикатори за намаляване на риска са поредица от стойности, които определят препоръчителните дневни изисквания, минималните дневни нужди и максималните допустими дневни количества за всяко хранително вещество. Те са разработени от Института по медицина на националните академии в средата на 90-те години. (Днес тя е известна като Дирекция "Здраве и медицина" на Националните академии за науки, инженерство и медицина.) Канада и Обединеното кралство имат подобни хранителни референтни стойности.

Има DRIs за витамини, минерали, мазнини, протеини, фибри, въглехидрати и дори вода. (Те са на разположение на уебсайта на отдела по здравеопазване и медицина.) DRIs са наистина полезни за диетолозите, които планират диети, защото тези ценности им помагат да проектират добре балансирани планове за хранене, така че потребителите и клиентите най-вероятно ще получат всички хранителни вещества те се нуждаят всеки ден.

DRI се основават на възраст и пол. Не всички хранителни вещества са еднакви. Например DRIs за желязо трябва да варират значително по възраст и пол, докато DRI за селен е почти еднакъв за всички тийнейджъри и възрастни. Също така DRI са изчислени за жени, които са бременни или кърмят, тъй като те обикновено изискват малко повече от повечето хранителни вещества.

Какви са стойностите, които създават DRI?

По същество съществуват четири референтни стойности, които съставляват DRI. Те са известни като EAR, RDA, AI и UL.

Очакваното средно изискване (EAR) е средният дневен прием на хранителни вещества, оценен като отговарящ на изискването на половината от здравите индивиди, които са от един и същи пол и на подобна възраст.

Той се използва най-вече от диетолозите, когато трябва да планират диети за големи групи и изследователи на храненето. Това не е нещо, за което трябва да се тревожи средният потребител.

Препоръчителната хранителна добавка (RDA) е средната дневна хранителна доза, която е достатъчна, за да отговори на хранителните нужди на около 98 процента от хората от същия пол и подобна възраст.

Това е, когато знаеш, че ЕАВ е полезна, защото РДА се изчислява от ЕАВ на даден хранителен продукт.

Ключовото нещо с RDA е да знаете, че стига всеки ден да отговаряте на RDA за дадена хранителна съставка, тогава е изключително малко вероятно да имате недостиг на това хранително вещество.

Така например, за жените RDA за витамин С е 75 милиграма на ден. Така че, докато ядете достатъчно храни, съдържащи витамин С, за да посрещнете тази марка, трябва да имате много витамин С. За да направите това, ще трябва да ядете някои плодове и зеленчуци всеки ден.

Адекватният прием (AI) е подобен на RDA, но не толкова точно, тъй като учените в областта на храненето не са успели да установят ЕАВ и RDA. Но, въпреки че не е точна, AI все още се основава на добра наука, така че това е чудесна оценка, която може да се използва за планиране на плановете за хранене.

Например, няма RDA за прием на калий, но със сигурност е жизненоважен минерал. AI е настроен на 4,7 грама на ден, което е страхотна възможност да заснемате, когато планирате храната си. И точно като витамин С, ако ядете много плодове и зеленчуци, трябва да сте в състояние да срещнете тази AI без прекалено голям проблем.

Допустимото горно ниво на прием (UL ) е най-високото ниво на дневен прием на дадено хранително вещество, което няма да създаде риск за вашето здраве при хора на подобна възраст и един и същи пол.

UL е най-важна за употреба при употреба. Не е обичайно да прекалявате с всяко хранително вещество просто като ядете храни. Но няколко хранителни вещества могат да станат опасни, ако бъдат погълнати в достатъчно големи количества с течение на времето. Така че, ако приемате хранителни добавки по някаква причина, следвайте дозировката според указанията на етикета, освен ако вашият доставчик на здравни грижи ви е казал друго и наблюдава всички здравословни проблеми, които може да имате.

Пример за важно UL е за витамин А. Ежедневната консумация на повече от 3 000 микрограма на ден може да доведе до токсичност на витамин А и проблеми с черния дроб. И жените, които са бременни и приемат твърде много витамин А ежедневно, имат по-голям риск от някои вродени дефекти.

Как мога да използвам тази информация?

Вашият диетолог знае точно какво да прави с DRI, разбира се, но те също са полезни за средния потребител, който просто се опитва да разбере кои храни да ядат всеки ден. С прегледа на DRI и следенето на хранителната стойност на храните, които консумирате, ще знаете, ако получавате достатъчно от всички основни хранителни вещества.

Сега знам, че звучи като тон на работа, и преди интернет да стане ежедневна част от нашия живот, това беше главоболие. Но днес със сайтове като калорични броячи и SelectMyPlate, всичко, което трябва да направите, е да настроите профил, да напишете всеки ден храни, които ядете (или планирате да ядете), и сайтът ще свърши работата за вас.

Как DRI се сравняват с DV?

Дневната стойност (ДН) е разработена от Администрацията по храните и лекарствата на Съединените щати, за да помогне на потребителите да научат повече за хранителните вещества, открити в пакетираните храни, които купуват. DV е подобна на RDA или AI, но не винаги същата, защото не взема под внимание възрастта или пола. Вместо това DV се основават на ежедневните калории, а когато погледнете етикетите "Nutrient Facts", ще видите DV като "% DV" и ще можете да видите какъв процент от дневните Ви нужди от това хранително вещество са изпълнени с една порция от хранителния продукт.

За всички опаковани храни се изискват етикети за хранителните данни, но не всички хранителни вещества ще бъдат изброени. Вие ще видите неща като калории, мазнини, холестерол, транс мазнини, захари, протеини, въглехидрати, фибри, калций, желязо, натрий, витамин А и витамин С. Понякога ще видите повече витамини или минерали, производителя на храни.

Източници:

Национални институти по здравеопазване, Служба за хранителни добавки. "Дневни ценности". Достъп до 29 юни 2016 г. https://ods.od.nih.gov/HealthInformation/dailyvalues.aspx.

Институт по медицина (САЩ) Съвет по хранене и хранене. Диетични референтни количества: Модел за оценка на риска за определяне на горните нива на приема на нутриенти. Вашингтон (DC): Национална академична преса (САЩ); 1998. "Какви са хранителните референтни количества?" Достъп до 29 юни 2016 г. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK45182/.

Институт по медицина (САЩ) Подкомисия по интерпретиране и използване на хранителните референтни количества; Институт по медицина (САЩ) Постоянен комитет за научна оценка на хранителните референтни количества. Диетични референтни количества: Приложения в диетичното планиране. Вашингтон (DC): Национална академична преса (САЩ); 2003. "Използване на диетични референтни количества при планиране на диети за отделни хора". Достъп до 29 юни 2016 г. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK221374/.

Националната академия на науките, инженерството и медицината, здравеопазването и медицината. "Диетични референтни количества за приемане на таблици и приложение." Достъп до 29 юни 2016 г. http://www.nationalacademies.org/hmd/Activities/Nutrition/SummaryDRIs/DRI-Tables.aspx.