Какво е диета с много ниска калория?

Можете ли да отслабвате на 900 калории на ден?

Много нискокалорична диета (VLCD) е програма за бързо отслабване, при която калориите са силно ограничени. Тъй като приемът на храна е толкова ограничен, VLCDs трябва да се следват само под лекарско наблюдение. Диетите често се използват, за да се помогне на затлъстелите пациенти да постигнат значителна краткосрочна загуба на тегло като част от цялостна програма за отслабване.

Как работят

VLCDs са предназначени да произведат бърза загуба на тегло в началото на програма за отслабване.

В повечето случаи течните шейкове или баровете за замяна на храната заменят храната за период от време, вариращ от няколко седмици до няколко месеца.

Пациентите на много нискокалорична диета обикновено консумират около 800 калории на ден. Някои диети се опитват да отслабнат на 900 калории на ден. Хранителните заместители са специално формулирани, за да съдържат адекватни витамини и хранителни вещества, така че хранителните изисквания на пациентите да бъдат изпълнени. В баровете и шейкове, използвани в VLCDs не са същите като диетични барове и шейкове, които можете да закупите в магазин за хранителни стоки. Някои диети с VLC включват слаби протеини, като риба и пиле.

Кой трябва да следва VLCD?

Много нискокалоричните диети са предназначени за пациенти, чийто индекс на телесна маса (ИТМ) е по-голям от 30 със значителни усложнения като диабет или високо кръвно налягане. VLC диетите обикновено не се използват за пациенти с BMI между 27 и 30, освен ако не са имали медицински състояния, свързани с теглото им.

VLC диети обикновено не се предписват на деца или тийнейджъри. Те също така обикновено не се считат за подходящи за възрастни хора поради потенциални странични ефекти, предшестващи медицински състояния и / или нужди от медикаменти.

Лекарят трябва да решава за всеки отделен случай дали диетата с VLC е подходяща за пациент или не.

Бързо отслабване на 900 калории на ден или по-малко

Някои хора, които не са с наднормено тегло или леко наднормено тегло, могат да се опитат да отслабнат, като консумират 800 или 900 калории на ден. Въпреки че планът може да работи в краткосрочен план, няма вероятност той да работи в дългосрочен план. Тези диети не са здрави и не са устойчиви. Много dieters, които отиват на много нискокалорични диети, отскок и склонност към храна, когато те станат твърде гладни. Възможно е да възстановите всякаква тежест, която губите, и дори да поставите допълнително тегло в резултат на това.

Поради тези причини обикновено не е добра идея да следвате диети или модерни програми за отслабване, които осигуряват само 900 калории на ден или по-малко. Ще видите много планове, рекламирани в списания и онлайн, някои от които са свързани с здравословни претенции. Но без правилното хранене, вероятно ще се уморите и може да имате и други здравословни проблеми.

Ако сте затлъстяване и се опитвате да управлявате медицински състояния, които се влошават от теглото си, Вашият лекар може да ви помогне да решите дали една много нискокалорична диета е подходяща за Вас.

Затлъстелият пациент може да загуби около три до пет килограма на седмица, докато следва диета с VLC. Средната загуба на тегло за 12-седмичен VLCD е около 44 паунда. Това количество загуба на тегло може значително да подобри свързаните със затлъстяването медицински състояния, като диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол.

В рамките на три до шест месеца пациентът може да загуби около 15 до 25 процента от първоначалното си тегло, ако започне с много нискокалорична диета и преход към здравословен начин на живот, контролиран от калории хранителен план и тренировъчна програма.

Странични ефекти

Много пациенти, които следват VLC диета от четири до 16 седмици, изпитват странични ефекти като умора, запек, гадене или диария. Тези симптоми обикновено се подобряват в рамките на няколко седмици и рядко пречат на пациентите да завършат програмата.

Най-често срещаният сериозен страничен ефект от много нискокалорична диета е жлъчните камъни. Жлъчните камъни често се развиват при хора със затлъстяване, особено при жените.

Те са още по-чести при бърза загуба на тегло. Вашият доставчик на здравни услуги може да предпише лекарства за предотвратяване на образуването на жлъчни камъни при бърза загуба на тегло.

Дългосрочни резултати

Изследванията показват, че дългосрочните резултати от VLC диетите варират значително. Възвръщането на теглото е често срещано. Комбинирането на VLC диета с поведенческа терапия, упражнения и последващо лечение може да попречи на възстановяването на теглото. Участниците в VLC обикновено поддържат пет процента загуба на тегло след четири години, ако приемат план за здравословно хранене и упражнения.

> Източник:

> Национални институти по здравеопазване / Национален институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания. Информационна мрежа за контрол на теглото. WIN - Публикация - Много нискокалорични диети. 29 ноември 2007 г.