Защо кетозата е важна за Вашето тяло

Кетозата е естествен процес при разграждането на мазнините

Много хора са объркани от термина кетоза. Може да прочетете, че това е опасно състояние на тялото и звучи необичайно, за да бъде "в кетоза". Но кетозата просто означава, че тялото ви използва мазнини за енергия.

Как се правят кетоните във вашето тяло

Кетоните (наричани още кетонни тела) са молекули, генерирани по време на метаболизма на мазнините, независимо дали са от мазнините в гуакамола, който току-що сте изяли или мазнини, които носите около средата.

Когато тялото ви разгражда мазнините за енергия, повечето от тях се превръщат повече или по-малко директно в аденозин трифосфат (ATP) - "енергийната молекула", която вероятно си спомняте от биологията в гимназията. Но кетоните също се произвеждат като част от процеса.

Когато хората ядат по-малко въглехидрати, телата им се превръщат в мазнини за енергия, така че има смисъл да се генерират повече кетони . Някои от тези кетони (ацетоацетат и ß-хидроксибутират) се използват за енергия; сърдечният мускул и бъбреците, например, предпочитат кетони до глюкоза. Повечето клетки, включително мозъчните клетки, могат да използват кетони поне за част от енергията си. Но има един вид кетонова молекула, наречена ацетон, която не може да се използва и се екскретира като отпадък, най-вече в урината и дъха ( понякога причинява отделен мирис на дъх ).

Измерване на кетони

Ако в урината ви има достатъчно ацетон, то може да се открие с помощта на пръчка за измерване, която често се нарича марка Ketostix (въпреки че има други марки, те все още често се наричат ​​Ketostix).

Колкото по-висока е концентрацията на кетоните в урината, толкова по-пурпурно ще бъдат пръчките. Въпреки че всички произвеждат кетони непрекъснато, това откриване в урината е това, което обикновено се нарича "кетоза". По-рядко, но по-точно кръвните кетони също могат да бъдат измерени.

Кетогенни диети

Диетата на Аткинс по-специално препоръчва на хората да наблюдават кетозата като индикатор за изгаряне на мазнините.

Други диети с намалено съдържание на въглехидрати не обръщат особено внимание на това или не са достатъчно ниски в въглехидратите, за да се открият кетоните чрез измервателната пръчка за урината. Последният тип диета понякога се нарича "некетогенна" диета с ниски въглехидрати и има много ползи от диетите с ниско съдържание на въглехидрати , дори ако те не са кетогенни.

Причините, поради които хората мислят, че кетозата е лоша

Има няколко причини, които хората сочат като доказателство, че кетозата е държава, която трябва да се избягва.

> Източници:

> Paoli, А et al. Отвъд загубата на тегло: преглед на терапевтичните употреби на много ниско въглехидратни (кетогенни) диети. Европейски вестник за клинично хранене. Май 2014 г .; Epub пред печат. Дой: 10.1038 / ejcn.2013.116