Отлежала с глутен бира - безопасно ли е за диета без глутен?

Експертите се съмняват дали тестването е точно за пропуски, Daura бира

Изпускането на бира и други така наречени "глутенови" бири се варят с ечемик (който съдържа глутен), но се подлагат на процес, който разгражда глутена. Въпреки това изследователите са открили, че те може да не са наистина без глутен и затова те може да не са безопасни за хора с целиакия.

Ето защо, въпреки маркетинга, насочен към общността без глутен, експертите предупреждават хората с целиакия и чувствителността към глутен да не се отклоняват от тези бири, премахнати от глутен.

Какво наистина се случва с "отстранена от глутен" бира

Марките за бира, извлечени от глутен, включват Beer за изпускане (най-горната бира, премахната от глутен в САЩ), бира Estrella Daura Damm (произведена от Damm SA в Барселона, Испания) и Two Brothers Prairie Path ,

За да направите този вид бира, пивоварните започват с ечемик, което придава на бирата традиционен вкус (много хора не харесват вкуса на бирата, приготвена с безглутенови зърна като сорго). След това добавят ензим, който разгражда глутен и други протеини.

Имайте предвид, че казах "разгражда" глутен. Ензимът всъщност не премахва глутена от бирата - вместо това всъщност разгражда молекулата на глутена (която е голяма, тромава молекула) в много по-малки парчета от оригиналната молекула. Тези парчета са твърде малки, за да бъдат открити при лабораторни тестове, и според тези, които правят тези бири, трябва да са твърде малки, за да може тялото ви да открива (и да реагира) и като "глутен".

Получените тестове за варене под сега приетото "без глутен" стандарт са по-малко от 20 части на милион . Всъщност Daura Damm рекламира, че съдържа по-малко от 3 части на милион глутен.

Но тук започва спорът.

Откриването на глутен не е особено ясен процес и съществуват няколко метода, които могат да доведат до различни резултати, когато се използват за тестване на точно същия продукт.

За да изпробва готовата си бира, Beer - един от пивоварите, използващи този процес, използва тест за глутен, наречен Competitive R5 ELISA, който се използва за тестване на храни, които са "хидролизирани" или са раздробени. Този тест търси специфичен дълъг фрагмент от глутеновия протеин и връща отрицателен резултат, ако не открие този фрагмент.

Но дали тези глутенови фрагменти са потенциално проблематични?

Изследователите не са сигурни дали тези малки фрагменти от глутеновия протеин все още могат да причинят реакции и (при хора с целиакия) увреждане на тънките черва. Съществува и известна загриженост в научната общност, че конкурентният R5 ELISA пропуска глутен, който може да бъде открит чрез други методи за тестване.

Американското правителство се притеснява достатъчно от този въпрос, за да не позволи на пивоварите да етикетират нещо "без глутен", което съдържа зърна от глутена. В решението от 2012 г. данъчното бюро за търговия с алкохол и тютюн и търговското бюро заявиха на производителите на напитки (като бира) и дестилирани напитки (като водка и уиски), че не могат да използват термина "без глутен", ако съставките на продукта включват пшеница, ечемик или ръж.

Въпреки че бюрото за алкохол има основна юрисдикция над бирата, финализираните правила на Администрацията по храните и лекарствата за етикетиране без глутен обхващат и бира, а агенцията ще държи под око и двете бири, произведени от зърнени култури без глутен и "премахнати с глутен" бири, произведени от ечемик, за да се уверят, че отговарят на тези правила.

Агенцията също възнамерява да издаде предложение за правило, което да разгледа въпроса за ферментиралите или хидролизираните продукти, които могат да включват бира.

Изследванията показват, че колаиците реагират на бирата, премахната с глутен

Проучване, проведено от Групата с непоносимост към глутен, се опитва да отговори на въпроса дали хората с целиакия може безопасно да пият бира, премахната от глутен. Проучването, проведено в партньорство с Центъра за изследване на Celiak University в Чикаго, използва кръвни проби от 31 души с целиакия, за да види дали телата им реагират на бира, която не съдържа глутен, бирата "отстранена от глутен" и конвенционалната бира.

Изследването открива доказателства за реакция на имунната система към бирата "отстранена с глутен" при двама души с целякална болест, чиято кръв е тествана, но не и при нито един от контролните субекти.

Ето защо изследователите заключават, че изследването може да показва, че бирата, съдържаща глутен, съдържа фрагменти от глутен, които могат да причинят реакция на хората с целиакия.

Въз основа на това проучване, Групата за нетърпимост към глутена заяви, че няма да удостовери като "без глутен" някоя бира "отстранена с глутен", направена от ечемик.

Слово от

Това е спорен въпрос: Имайте предвид, че някои хора с чувствителност към целиакия и чувствителността към глутен не съобщават, че са добре, след като са изпили пропуск и други бири, премахнати от глутен, докато други съобщават, че тези бири им дават лош глупак. Затова ще трябва да вземете своето решение дали да пиете тези бири или не.

За щастие има многобройни бири без глутен на пазара, които можете да пиете. Друга възможност е да се придържате към твърд сайдер без глутен или към други видове безалкохолни напитки без глутен .

> Източник:

> Allred LK et al. Реакцията на антитяло на пациент на целиакия при конвенционална и отстранена с глутен бира. Вестник на AOAC International. 2017 Mar 1; 100 (2): 485-491.