Кои марки бутилирани сокове не съдържат глутен?

Вашите опции включват 100% плодов сок и плодови напитки

Плодовият сок - очевидно е направен от плодове, а не от зърнени храни - трябва да бъде без глутен. С малки изключения, продуктите, произведени от 100% плодов сок, трябва да бъдат безопасни за тези от нас, които следват безглутенова диета, за да се насладят.

Този въпрос обаче става по-трудно, когато започнете да разглеждате "соковите напитки", които обикновено съдържат само малък процент от действителния плодов сок, включен заедно с дълъг списък от добавени съставки.

Тези продукти от "плодова напитка" са по-преработени (което увеличава рисковете за кръстосано замърсяване с глутен ), а от време на време дори може да включва съставки, съдържащи глутен като ечемик , много често използван като подсладител.

Ето защо, въпреки че повечето плодови напитки са безопасни, трябва да сте внимателни при избора на напитка на основата на плодов сок.

Обърнете внимание, че бутилиран портокалов сок е без глутен, дори ако съдържа добавени съставки като калций и витамин D.

Без глутен бутилиран списък със сокове

Ето списък на общодостъпните сокове в Съединените щати, както и дали те се считат за несъдържащи глутен или не:

Слово от

Както виждате, хората, които следват безглутенова диета, защото имат чувствителност към целиакия или не-целулиатен глутен, имат голямо разнообразие от възможности за избор на сокове и сокове.

Не забравяйте, че този списък се отнася само за продукти, закупени в американските компании, които могат (и често правят) да използват различни формули и различни съоръжения, за да произвеждат продукти в други страни. Когато имате съмнения относно състоянието на глутен в даден продукт, особено в страна извън САЩ, свържете се директно с производителя.

> Източник:

> Фондация "Celiac Disease". Какво трябва да ям? Информационен лист.