Кои видове бренди или узо са без глутен?

Можете ли да пиете бренди или узо върху диета без глутен?

Най-общо казано, обикновената ракия е без глутен. Обикновеното бренди обикновено се произвежда от грозде и ( подобно на виното ) трябва да бъде без глутен до доста ниско ниво. Така че, ако следвате диета без глутен, защото имате чувствителност към цьолиакия или не-целулиатен глутен, обикновената ракия трябва да е безопасна за вас.

Чистите гроздови видове ракия включват коняк, арманяк и писко (испанско бренди).

Популярните марки обикновени ракии в САЩ включват: Hennessy, Rémy Martin, Courvoisier и Camus.

Ароматизираните Brandies не могат да бъдат без глутен

Въпреки това, статутът на бренди, който не съдържа глутен, става малко по-объркващ, когато става въпрос за плодова ракия и ароматизирана ракия, тъй като е възможно ароматизантите да съдържат глутен (обикновено тук виновникът е естествен аромат на пшеница или ечемик базиран подсладител).

За разлика от производителите на храни, производителите на алкохолни напитки не трябва да изброяват съставките си, а много производители на ароматизирани бренди запазват формулите си строго пазена тайна. Това се счита за предимство за тях в това, което е тенденция да бъде много конкурентна индустрия, но може да е проблематично за хората, които трябва да знаят съставките, за да могат да определят дали е безопасно за тях да консумират.

Компаниите, които правят ароматизирани ракии, включват Paul Masson (който освен ябълките, ананасите, прасковата, червените ягодоплодни и манго, заедно с двата си аромати), E & J (който прави ванилия, ябълка и праскова в допълнение към трите си аромати ).

Нито една компания не разкрива съставки за ароматизираните си сортове, затова препоръчвам да ги избягвате.

Калвадос се счита за свободен от глутен, но узо се съмнява

Чистият калвадос, ракия от ябълка, е без глутен, както и овесените ядки (френски плодов бренди). Slivovitz, едно ракия, произведено от сливи от Източна Европа, също трябва да бъде без глутен (но както при всякакви храни или напитки, които не изброяват неговите съставки, бих препоръчал предпазливо да се движите и да спрете, ако изглежда, че имате реакция).

Узо, традиционна гръцка напитка, съдържаща анасон и подправки, също се счита за бренди от някои ценители. Гръцкото законодателство изисква узото да съдържа най-малко 30% грозде; останалите могат да бъдат други форми на плодове, картофи или дори зърна, включително глутенови зърна (дестилираните глутенови зърна се считат за безглутенови, но много от нас реагират така или иначе, научете повече в "Алкохол без глутен" ).

Ароматизантите в узо могат да съдържат натрошени зърна (да, включително глутенови зърна), въпреки че тези аромати обикновено се състоят предимно от подправки. Ако имате съмнения относно състоянието на дадено узумо без глутен, свържете се с производителя (ако е възможно) или се залейте с по-надежден коктейл без глутен.

Една от възможните възможности за любителите на узото: Americanaki Ouzo, произведена от Old Sugar Distillery в Madison, Wis., Се дестилира от захар от цвекло и се смесва с други безглутенови съставки като анасон в съоръжение, което не използва глутенови съставки. на собственика и дестилера Нейтън Гренауалт.

Дъбова бъчва брашно печат Глутен проблем?

Повечето ракии остаряват в дъбови бъчви или бъчви, което води до един малък потенциален източник на кръстосано замърсяване с глутен - традиционно, дъбовите бъчви, използвани за ферментация на вино и ракия, се запечатват с паста от пшенично или ръжено брашно.

Всеки глутен от този печат, който остава в крайния продукт, определено ще бъде твърде нисък, за да се открие с текуща технология за изпитване на глутена - вероятно е доста под 1 част на милион (за сравнение, 20 части на милион глутен се считат за "без глутен , "въпреки че много хора реагират на по-ниски нива от това). Ако обаче опитате едно бренди и вярвате, че реагирате на него, това печене на бъчви е една от възможните причини, особено ако сте склонни да бъдете особено чувствителни.

Слово от

Обикновеното ракия трябва да е безопасно за диета без глутен, особено ако избирате марка като Hennessy, Rémy Martin, Courvoisier и Camus, които само правят обикновени ракии.

Въпреки това, трябва да сте предпазливи относно ароматизираните ракии и също така трябва да внимавате коктейлите, които съдържат ракия, тъй като те могат да съдържат и глутенови съставки.

Например една Old Fashioned съдържа бренди, но също така включва и бербон или ръжено уиски (два вида алкохол, дестилирани от глутенови зърна), а много хора с чувство на цьолиакия или не-целулиатен глутен реагират на алкохола, получен от глутенови зърна. По същия начин, Brandy Alexander съдържа крем de cacao, който може да включва алкохол дестилиран от глутен зърна. Други коктейли на базата на ракия могат да включват миксери, които не са без глутен.

> Източник:

> Фондация "Celiac Disease". Какво трябва да ям? Информационен лист.