За съжаление, има много начини, по които глутен може да се промъкне във ваша полза
Sake е традиционна японска алкохолна напитка, която вероятно знаете, че се приготвя от ферментирал ориз. Ето защо вашият инстинктивен отговор на въпроса "Има ли без глутен?" вероятно е нещо като: "Разбира се, саке е без глутен. Изработено е от ориз!"
Но както се среща навсякъде в света без глутен, глутенът може да се промъкне в името по различни начини.
Прочетете, за да научите как и къде може да намерите безопасна саке.
Какво точно отива в името на саке?
Най-добрият традиционен сак е направен от три съставки: ориз, пречистена вода и форма на мухъл, наречена koji. Когато трите се смесват, koji ферментира ориза, което води до съдържанието на алкохол в оризовото вино, което познаваме в името на сака.
Очевидно обикновеният ориз е без глутен, както и пречистената вода (със сигурност се надяваме!). И така, къде се появява първият потенциален проблем с глутена? Това е в мухъл коджи.
Кожи (обикновено гъбата Aspergillus oryzae ) може да се отглежда вкъщи или в търговската мрежа на различни вещества, включително ориз и ечемик . Ечемикът, всъщност, се казва, че прави особено добър субстрат за отглеждане на кожи.
Ечемикът не би бил добавен директно към ориза в процеса на ферментация, но е възможно много малко количество да се придържа към koji след етапа на растеж koji и следователно да го направи в сместа, която да бъде ферментирана.
Това е подобен проблем с този, който се среща в други продукти, по-специално млякото на базата на оризовото ориз .
Така ли означава, че средният интерес не е безопасен?
Не е задължително. Важно е да се отбележи, че не всеки производител на саке използва съставки, съдържащи глутен, за да направи koji, че отива в името на.
Също така е важно да се отбележи, че всички добавени глутенови зърна биха съставлявали много малък процент от крайния продукт, което вероятно би паднало под американското и международното право на стандарт "без глутен" по-малко от 20 части на милион , дори ако кожи гъбичките се отглеждат на чист ечемик.
Въпреки това, много от нас се отнасят до много по-малко глутен, отколкото законно се допускат в храни без "глутен".
Например, някои от нас имат проблеми с гъби , които често се отглеждат върху глутенови зърна, докато много хора смятат, че соята е кръстосано замърсена с прекалено много глутен за тях.
Всъщност има добър паралел между саке и синьо сирене, когато става дума за глутен : мухълът, използван за синьо сирене, може да се отглежда върху глутенови зърна, а някои особено чувствителни хора с чувствителност към цьолиакия или чувствителност към глутен, причина.
Повече потенциални проблеми с саке
Виждал съм инструкции за пържене на домашни любимци, които изискват малко количество препечено пшенично брашно, което да се използва в сместа, която се добавя към ориза за ферментация, но не е ясно дали някакви операции за пивоварство с търговска цел биха добавили пшенично брашно към смесите им. Тъй като рецепти за домашно приготвяне се опитват да наподобяват вкуса на традиционните саксии на пазара, това е риск (макар и трудно да се определи количествено).
По-проблематично някои марки "саке" могат да включват малко количество дестилиран алкохол на зърнена основа, което може да попречи на онези от нас, които реагират на алкохолни напитки, получени от глутен .
За да избегнете дестилирания алкохол, изберете само саке, който е означен като junmai или junmai-shu - това се счита за чист сак, като към ферментационната смес няма добавен ориз и няма добавен алкохол.
Други форми на саке включват хонжозо-шу (включва малко количество дестилиран алкохол) и гиньо-шу и дайгиньо-шу (и двата от които могат да съдържат дестилиран алкохол или не.
Слово от
На този етап вероятно се чудите дали можете безопасно да пиете саке и дали е възможно да намерите сак, който е достатъчно без глутен за вас.
Долната линия: Ако не сте особено чувствителни към следи от глутен и не реагирате на алкохол, дестилиран от глутенови зърна, най-вероятно няма да имате проблем с какъвто и да било интерес на пазара. Тази група съставлява по-голямата част от тези с чувствителност към целиакия и чувствителност към глутен.
Въпреки това, ако сте в малцинството от хора, които реагират на неща като гъби и едамаме, трябва да се отървете, ако не можете да намерите производител, който изобщо не използва ечемик като част от процеса на варене. И ако реагирате на алкохол, получен от глутен, потърсете сак с етикет junmai или junmai-shu .
> Източник:
> Фондация "Celiac Disease". Какво трябва да ям? Информационен лист.