Мога ли да разделям дългата си работа?

"Обучавам се за маратон и понякога не винаги имам време да се справям наведнъж. Добре ли е, ако се разделих на дългите ми разстояния, като изминах няколко километра сутринта, а останалите през нощта?"

Намирането на достатъчно време в натоварен график за дългите писти е често срещан проблем за трениращите в маратон. Не бих препоръчал да го правите всяка седмица, но разделянето на дългия ви пробег може да бъде опция по време на натоварена седмица.

Тя също може да бъде добра стратегия за справяне с висока топлина и влажност през лятото, защото можете да се възползвате от по-ниски температури сутрин и вечер. Някои маратоньори, които се обучават в горещ климат, дори могат да се разхождат за няколко часа сутринта извън сутринта и след това да бягат на неблагодарна в климатизирана стая по-късно през деня. Наблюдателите, които са пострадали от наранявания или онези, които ще се нуждаят от повече от 3 часа, за да завършат по 20 мили, също могат да изберат понякога да разделят дългите си писти като стратегия за предотвратяване на наранявания.

Някои предимства са сходни

Като изпълнявате част от дългия си пробег на сутринта, а останалата част по-късно през деня, тялото ви получава повечето от същите ползи за физическото издръжливост на продължително дълго време, откакто не се възстановявате напълно между вашите писти. Тъй като не спите между вашите писти, тялото ви няма достатъчно време, за да направи значително възстановяване. Краката вече са уморени и магазините за енергия са малко изчерпани, за да получите някакъв кумулативен ефект.

Непрекъснатите действия са най-добри

Въпреки че има някои подобни физически ползи, получени при разделяне на дълъг период, общите ползи не са толкова големи, колкото когато правите едно продължително дългосрочно изпълнение. Една от целите на дългата бавна дистанция е да тренирате мускулите си да прекарват часове в движение и да сте на крака, точно както ще правите в деня на състезанието.

Трябва да се научите да бягате от умора и да практикувате подходяща крачка, както и да хидратирате и да зареждате гориво . И, разбира се, определено е по-лесно умствено да бягате 10 мили сутрин и 8 мили през нощта, а не 18 мили наведнъж - затова не желаете да го правите всяка седмица. В идеалния случай вие искате да продължите продължително, тъй като това ще направите в маратона . Но ако това е абсолютно необходимо, разделянето на вашето бягане от време на време е чудесен начин да изтечем дълго време в натоварена седмица. И определено бие алтернативата да прескочите изцяло вашето дългосрочно пътуване.

Имайте предвид, че ако решите да разделите дълга си от време на време, трябва да управлявате мили по едно и също време, без да спите между тях. Макар че е добра идея да направите възстановяване след деня след дълъг ход, тези мили всъщност не се броят като километраж към дългосрочен план.

Повече за обучението по маратон и тичането: