Бадеми: Хранителни факти

Калории в бадемите и техните ползи за здравето

Бадемите са хранителна, преносима , нисковъглехидратна храна, която може да се използва за готвене или яде. Осемдесет процента от световните бадеми се отглеждат в Калифорния. Тъй като бадемите се развиват добре в райони със средиземноморски климат, те обикновено се консумират в Южна Европа, Северна Африка и някои страни от Близкия изток.

Бадемите са богати на хранителни вещества - те са добър източник на фибри и белтъчини.

Те също са добър източник на здрави, ненаситени мазнини (мононенаситени, такива, които се срещат в зехтина). В допълнение, бадемите са отличен източник на витамин Е, манган и магнезий.

Единственото предупреждение за яденето на бадеми е, че те са богати на калории. Прекомерният прием на калории може да доведе до наддаване на тегло, независим рисков фактор за различни заболявания, включително диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Ето защо, когато ядете бадеми, трябва да упражнявате контрол върху порциите.

Бадемово хранене факти
Сервиращ размер 1 oz (24 цели зърна) (28 g)
На порция % Дневна стойност *
Калории 164
Калории от мазнините 127
Общо мазнини 14.2g 22%
Наситена мазнина 1.1 гр 5%
Полиненаситена мазнина 3.5g
Мононенаситена мазнина 8.9g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 0 mg 0%
Калий 207.44 mg 6%
Въглехидрати 6.1g 2%
Диетични фибри 3,5 г 14%
Захар 1.2 гр
Протеин 6g
Витамин А 0% · Витамин С 0%
Калций 8% · Желязо 6%
* Въз основа на диета с 2000 калории

Бадемите могат да бъдат закупени, осолени, нелегирани, сурови или печени.

Те могат да бъдат смесени в бадемово масло, направено в бадемово мляко или смляно като бадемово брашно. Суровите и печени бадеми са без натрий, което е важно за хората, които имат анамнеза за хипертония или се опитват да намалят приема на натрий по други причини. Бадемите също са добър източник на влакно, съдържащ 3,5 грама в една порция.

В допълнение, бадемите са ниско въглехидратна, протеинова храна.

Здравословното съдържание на мазнини, влакна и протеини в бадемите осигурява захранваща сила. Бадемите са с ниско съдържание на наситени мазнини, съдържащи само 1 грам на порция. Всъщност, по-голямата част от мазнините, които се намират в бадемите, са кардио-защитни, мононенаситени мазнини.

Имайте предвид, че когато ядете бадеми, трябва да се стремите да се придържате към една порция, която е около 24 цели бадеми (1/4 чаша или една малка шепа). Ако сдвоявате бадеми с друг хранителен продукт, като плодове или кисело мляко, се стреми да се придържате към 100 калории, които се сервират (около 12). За тези, които искат да намалят приема на въглехидрати, бадемите могат да се използват като заместител на галета при готвене. Бадемовото брашно може да се използва и за печене.

Ползи за здравето на бадемите

През 2003 г. FDA заяви, че научните данни показват, че яденето на 1,5 унции на ядки на ден, като част от диета с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол, може да намали риска от сърдечни заболявания. Това може да се дължи на високото съдържание на мононенаситените мазнини, понижаващи липидите в бадемите, в допълнение към съдържанието на влакна и антиоксидантните ефекти на витамин Е. Бадемите също съдържат големи количества фитонутриенти, особено растителни стероли и флавоноиди, които са здрави за сърцето както и предоставяне на антиоксидантни ползи.

За да увеличите максимално тези хранителни вещества, се насладете на вашите бадеми с кожите - там се концентрират флавоноидите.

Бадемите също са богат източник на манган и магнезий. Манганът играе важна роля в метаболизма на въглехидратите, аминокиселините и холестерола. Магнезият участва в над 300 метаболитни пътища, включително производство на енергия, протеинов синтез, клетъчна сигнализация и структурни функции като костно образуване. Някои проучвания предполагат, че по-високият прием на магнезий е свързан с намален риск от развитие на диабет.

Общи въпроси за бадемите

Има бадеми дървета ядки?

Бадемите се считат за орехово дърво.

Те обикновено растат на храсти или в дървета и са въплътени в твърда черупка. През повечето време, ако човек е алергичен към дървесни ядки, те са алергични към всички дървесни ядки.

Дали бадемовото мляко е добра алтернатива на млякото за мляко?

Ако някой има алергия към млечните продукти, бадемовото мляко е добра алтернатива. И макар че бадемите са естествено с високо съдържание на калории, бадемовото мляко е по-ниско калорийно заместване на краве мляко .

Събиране и съхранение на бадеми

Бадемите съдържат голямо количество мазнини, затова те се държат най-добре на хладно и сухо място, като хладилника или хладната, тъмна килера. Опитайте се да запечатате бадемите (особено печени) в херметически затворен контейнер за оптимален срок на годност; предотвратяването на окисляването е ключът към поддържане на свежестта. Избягвайте излагането на пряка слънчева светлина и силни миризми.

Ако се притеснявате за високия прием на натрий, потърсете да купите бадеми, които са нелегирани. Ако искате малко повече вкус, можете да ги подправите с тире от собствения си подбор на подправки.

Здравословни начини за приготвяне на бадеми

Бадемите могат да се ядат като лека закуска, като добавка към храна, като например овесена каша, или вградена в странична чиния. Предварително разпределените бадеми са една от храните, които винаги искате да имате с вас . Когато сте в щипка, те могат да служат като здравословна, преносима, хранителна гъста закуска. В допълнение към суровите или печени бадеми можете да използвате бадеми, като бадемово брашно, бадемово масло и бадемово мляко. Ето някои добри съвети.

Рецепти с бадеми

Готвенето с бадеми е чудесен начин да увеличите съдържанието на хранителни вещества в храната, като същевременно намалите съдържанието на въглехидрати. Бадемите също така добавят кристал и аромат, който има сияние и може да ви предпази от преяждане. Добавете бадеми за закуска, обяд, закуска, вечеря или десерт. Не забравяйте да наблюдавате винаги частите си. По-долу са дадени няколко добри рецепти:

> Източници:

> Институтът Линус Паулинг. Манган.

> Институтът Линус Паулинг. Магнезият.

> Администрация по храните и лекарствата. Квалифицирани здравни претенции: Уведомление за право на изпълнение - ядки и коронарна болест на сърцето.