Мангото са не само вкусни, но и хранителни

Този тропически плод е добър за вас

Мангото са тропически плодове, които са не само сочни, ароматни и красиви, за да се гледат, но също са полезни за вашето здраве. Те са с високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти . Преди години те бяха трудни за намиране и се смятаха за екзотични, но в наши дни манго са лесно достъпни през цялата година.

Манго хранене факти
Сервиращ размер 1 чаша нарязан манго
На порция % Дневна стойност *
Калории 99
Калории от мазнини 9
Общо мазнини 1g 2%
Наситена мазнина 0.2g 2%
Полиненаситена мазнина 0.2 г
Мононенаситена мазнина 0.5g
Натриев 2 mg 0%
Калий 277 mg 6%
Въглехидрати 25g 19%
Диетични фибри 3g 11%
Захар 23g
Протеин 1g
Витамин А 13% · Витамин С 80%
Калций 2% · Желязо 1%
> * Въз основа на диета с 2 калории

Една чаша манго филийки има около 100 калории, почти никаква мазнина и 25 грама въглехидрати. Също така е почти без натрий и има около 3 грама влакно. Мангото е с високо съдържание на витамини, калий и фолиева киселина и също така добавя фибри към вашата диета. Фибрите са от съществено значение за здравословната храносмилателна система и ви помагат да се чувствате пълноценно между храненията. Той също така забавя усвояването на захарта, след като ядете.

Манго ползи за здравето

Мангото е с високо съдържание на витамин С. Всъщност, едно манго притежава целия витамин С, от който се нуждаете цял ден. Витамин С е от съществено значение за функцията на имунната система, силната съединителна тъкан и здравите стени на кръвоносните съдове. Получаването на недостатъчно количество витамин С всеки ден може да доведе до синини и да затрудни лечението на раните.

Манго също е високо в калий и почти няма натрий, така че яденето на манго може да помогне за регулиране на кръвното налягане и баланса на телесните течности. Мангото също така предлагат високи нива на фолат и витамин А.

Фолатът е витамин В-комплекс, който е важен за здравето на сърцето и за производството на кръвни клетки. Витамин А е необходим за нормално зрение, здрава кожа, репродуктивно здраве и нормално клетъчно развитие.

Мангото също така съдържа кверцетин , мангиферин и норатриол, които са всички потенциални антиоксидантни съединения.

Антиоксидантите помагат да се предпазят клетките на тялото от увреждане от свободните радикали (което експертите смятат, че причиняват рак, атеросклероза и други заболявания).

Въпреки че не много хора избират да ядат манго кожата, тя е годна за консумация. Ако искате да опитате, в зависимост от мангото, може да откриете, че той вкусва малко горчив, дъвчещ и евентуално труден. От страна на храненето, обаче, тя е пълна с различни антиоксиданти и фибри. Обърнете внимание, че тя съдържа също и urushiol, същото съединение, което предизвиква реакции към отровен бръшлян, така че ако сте чувствителни, бъдете внимателни относно консумацията на манго кожа.

Здравословни начини за подготовка на манго

Мангото има едно голямо семе от вътрешната страна, което го прави малко труден за нарязване на плодовете. Свежите манго като лека закуска с малко накис за кисело мляко, разхвърлете парченцата манго над салата на обяд, направете го за основно ястие или ги поднесете с малко сметана и нарязани ядки за сладък десерт.

Замразените парчета манго са идеални за плодовете. Те вървят добре с други тропически плодове като банани и ананаси или ги смесват с обикновени нискомаслени кисело мляко и бадемово мляко.

> Източник:

> Национална база данни за хранителните вещества за стандартно референтно издание 28. Министерство на земеделието и земеделските изследвания на САЩ. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list.