Защо нефтът от Канола е безопасен и здравословен избор

Масло от канола (от канадското масло) е универсално и леко овкусено олио за готвене. Според канадския съвет на Канада и американското министерство на земеделието това е третото най-консумирано масло в света. Канола също е здравословно масло, защото има много полезни мастни киселини.

За съжаление, масло от рапица е измъчвано от дезинформация и все още съществуват слухове, че е опасно за вашето здраве.

Това, честно казано, е глупост и ще обясня защо.

Маслото от канола идва от семена, разработени в Канада още през 60-те и 70-те години, когато изследователите на растенията измислиха как да изравят потенциално опасна мастна киселина, наречена ерукова киселина, от рапични растения. Ерукова киселина е вид мастна киселина, която е лоша за сърдечния мускул.

Днешните рапични растения съдържат почти никаква ерукова киселина, така че няма опасност за сърцето (всъщност точно обратното). Така че е важно да се разбере разликата между старото, нежеланото рапично масло и модерното масло от канола, което е напълно безопасно.

Ето как хората се страхуват от рапично масло

Някои хора смесват модерно масло от рапица с неживо рапично масло, което се използва в смазочни материали, хидравлични течности, сапуни и бои. Но отново, това не е масло от канола. Част от този проблем може да е, че хората извън Северна Америка използват термина "рапица", когато говорят за рапично масло или за масло, което не може да бъде изяждано от рапица.

Ползи за здравето

Каноловото масло има здравословен профил на мастни киселини, тъй като е с ниско съдържание на наситени мазнини и високо съдържание на мононенаситени мазнини . Също така е отличен източник на полиненаситени мазнини с добро съотношение на линолова киселина (и омега-6) към алфа-линоленова киселина (омега-3) при около 2: 1. Маслото от канола също не съдържа изкуствени транс-мазнини.

Изследванията показват, че мастните киселини, открити в масло от канола, могат да имат благоприятно въздействие върху нивата на холестерола и да намалят биомаркерите на възпалението, така че това е отлично включване на противовъзпалителна диета.

Всъщност, Американската агенция по храните и лекарствата разрешава следното твърдение да бъде поставено върху храни, които съдържат масло от рапица, стига да има и ниско съдържание на холестерол, наситени мазнини и натрий:

Ограничените и неоспорими научни данни показват, че приемането на около 1 ½ супени лъжици (19 грама) канолово масло на ден може да намали риска от коронарна сърдечна болест, дължащо се на съдържанието на ненаситени мазнини в каноловото масло. За да се постигне това възможно предимство, масло от канола е да замени подобно количество наситени мазнини и да не увеличава общия брой калории, които ядете в един ден.

Рапично масло и ГМО

Първоначално семената от кана са произведени чрез традиционни методи за размножаване. Повечето съвременни семена от рапица са модифицирани, за да издържат на някои хербициди. Науката и научните изследвания показват, че ГМО са безопасни и много клинични проучвания са направени с канолово масло върху хора.

Ако обаче сте загрижени за такива неща, в много градове, държави и държави съществуват органични и неметанови олио каноли в магазини за природни и здравословни храни.

Източници:

Министерство на земеделието на икономическите изследвания. "Канола." http://www.ers.usda.gov/topics/crops/soybeans-oil-crops/canola.aspx.

Администрация по храните и лекарствата в САЩ. "Обобщение на квалифицираните здравни претенции, подлежащи на дискреционно прилагане." http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/LabelingNutrition/ucm073992.htm.