Какво представлява полиненаситената мазнина?

Какво е, къде се намира, какво прави в тялото ви

Има два основни типа мазнини: наситени и ненаситени мазнини. Това, което ги отличава, е тяхната химическа структура.

Наситените мазнини нямат двойна връзка в тяхната химическа структура и са "наситени" с водородни атоми. Ненаситените мазнини, от друга страна, имат двойни връзки. Мононенаситените мазнини имат само една двойна връзка. Полиненаситените мазнини имат повече от една от тези връзки.

Тези двойни връзки правят мазнината огъната, затова полиненаситените мазнини са течни при стайна температура и дори в хладилника (наситените мазнини, от друга страна, обикновено са твърди при стайна температура).

Двата вида полиненаситени мазнини

Има два основни вида полиненаситени мазнини: омега-3 мазнини и омега-6 мазнини . И двата типа мазнини са важни мастни киселини , което означава, че тялото не може да ги произведе и те трябва да се приемат чрез диета.

Омега-3 мастни киселини се намират в мазни риби (като сьомга и пъстърва), ядки и семена. Омега-3 мастни киселини се смята, че предпазват от сърдечни заболявания, възпаления, някои видове рак, диабет, болест на Алцхаймер и дегенерация на макулата (водеща причина за загуба на зрението).

Омега-6 мастни киселини се намират в ядки, семена и растителни масла, като соя, памуково семе, царевица, слънчоглед и шафраново масло.

Съотношението на омега-3 към омега-6 е важно за здравето, с твърде много омега-6 по отношение на омега-3, за които се смята, че водят до възпаление (което е в основата на хронични заболявания като сърдечни заболявания и диабет).

Какви полиненаситени мазнини правят за вашето здраве?

Подмяната на наситени мазнини с полиненаситени мазнини може да помогне за намаляване на "лошите" нивата на LDL холестерола, което от своя страна може да намали риска от сърдечни заболявания. Пример за това е да се готви филе от риба в малко масло от шафран, а не масло.

Масла, които са с високо съдържание на полиненаситени мазнини също са богати на витамин Е, важен антиоксидант.

Проблемът с полиненаситените мазнини

Въпреки че полиненаситените мазнини обикновено се смятат за здрави, има поне две възможни изключения от това твърдение. Едното е, че има някои доказателства, че излишъкът от полиненаситени мазнини може да допринесе за риска от рак. Смята се, че причината за това може да е, че полиненаситените мазнини стават гранясал по-бързо от другите мазнини. Ето защо е препоръчително правилно да съхранявате масла с високо съдържание на полиненаситени мазнини. Съхранявайте ги на хладно, тъмно място преди отваряне и в хладилника след отваряне.

Другата потенциална проблематика с полиненаситените мазнини е тази на двата основни вида полиненаситени мазнини , количеството мазнини от омега-6, които сме склонни да консумираме, се е увеличило драстично през последните десетилетия, докато като цяло количеството мазнини, съдържащи омега-3, които консумираме, е нисък. Някои експерти смятат, че този дисбаланс допринася за възпалението в тялото ни и увеличава риска от такива хронични заболявания като артрит, диабет и сърдечни заболявания.

Храни, които имат високо съдържание на полиненаситени мазнини

Най-големите източници на полиненаситени мазнини се намират в различни масла, включително царевично масло, соево масло, обикновени шафран и слънчогледово олио (т.е. не високо масло от олеик) и памучно масло.

Лененото масло е с високо съдържание на омега-3 мазнини. Други храни, които имат добри количества полиненаситени мазнини, са семена и ядки, мазна риба и храни, приготвени с масло, като майонеза и салата.