Стрес ядене и как да го преодолеете

Стресът на хранене консумира храна в отговор на вашите чувства, особено когато не сте гладни. Стресът на хранене понякога се нарича емоционално хранене . Емоционалното хранене означава, че вашите емоции - не вашето тяло - диктуват кога и колко ядете.

Защо се случва стресът?

Някои стрес-мечтаци се смущават, когато са тъжни или объркани . За другите яденето може да бъде начин да се избегне мисленето за проблеми или да се предприемат необходимите действия за решаването им.

Тогава защо ядем, когато сме стресирани? Защото за повечето от нас храната предлага комфорт. И за съжаление най-малко здравословните храни обикновено предлагат най-комфорт.

Ако стигнехме до зеленчуци във време на емоционален дискомфорт, ще се оправим. Но колко хора се обръщат към моркови пръчки, когато се чувстват стресирани? Това са висококалоричните, висококалорични храни, които обичаме, които ни карат да се чувстваме по-добре. Колкото повече угояване, по-сладка или по-солена храна, толкова по-добре изглеждаме.

Вие сте стрелец?

Вие сте емоционален яд, ако отговорите с "да" на някой от следните въпроси:

Ако ядете необичайно големи количества храна или редовно ядете, докато не се чувствате неудобно до точката на гадене, имате проблем с преяждането .

Ако склонявате редовно на хранене, моля, говорете с вашия медицински специалист. Но ако стрес яденето е основният проблем, може да сте в състояние да намери решение сам.

3 начина да спрете консумацията на стрес

Има различни начини да контролирате емоционалното хранене и да превърнете стреса в по-положителен опит. Но и трите метода изискват да проучите и промените навиците си. Така че трябва да бъдете ангажирани, ако искате да спрете стресът да се храни добре.

  1. Намерете източника на стрес. Много хора предизвикват стрес, които ги карат да ядат. Може би има проблеми с отношенията, които причиняват болка. Или може би семеен или трудов стрес излезе извън контрол. Ако можете да идентифицирате задействанията си, тогава можете да предприемете активни стъпки за справяне със стреса, преди да излезе извън контрол.
  2. Намерете нови начини за облекчаване на стреса. След като разберете какво причинява да ядете повече, създайте здрави системи, за да избегнете хранене в тези ситуации. Научете здравословни начини да се отпуснете и да се възнаградите . Например, ако вашата работна среда е стресираща. Определете един приятел, който може да ходи с вас по време на обядния час, за да избегне излишните калории и да насърчи здравословната дейност.
  3. Получете помощ за емоционален стрес. Ако вашите собствени методи не спират стресът на хранене, не се страхувайте да помолите за помощ. Много социални работници и психолози се обучават специално, за да се справят с емоционалните яденици и да намерят решения за ограничаване на навика.

Едно нещо, което обикновено не помага за контролиране на стрес яденето, чака и се надява, че ще се промени. Предприемайте активни стъпки днес, за да се справите с емоционалното хранене и да намерите нови здравословни навици, които да управляват стреса