Третото око или Ахна чакра в йога

Нека бъдем ясни: да правиш йога или да медитираш няма да ти причини изведнъж да покълнеш друго око. Третото око е част от това, което се нарича "финото тяло", което означава, че докато не може да се види, това е важна сила в управлението на начина, по който праната (енергията) се движи в тялото. Някои йога практикуващи избират да възприемат идеята за финото тяло и да открият, че им помага да останат балансирани, здрави и щастливи.

Други хора смятат, че този подход няма смисъл или е твърде езотеричен. И двата вида йога студенти все още могат да се възползват много от физическата практика на йога, въпреки че могат да идват от различни ъгли.

И така, къде е това трето око?

Третото ви око е разположено в центъра на челото ви. Това е мястото на айна чакра , която е свързана със светлина, възприятие и интуиция. Чакрите могат да станат небалансирани, когато са блокирани, което може да накара човек да се чувства като областите, повлияни от тази чакра, които не работят правилно.

Медитацията и йога се предписват, за да премахнат запушването. Когато медитирате, направете третото око във фокусната точка. Можете да го използвате като drishti, като завъртите очите си към него с отворени или затворени очи. Или просто можете да се съсредоточите върху центъра на челото, докато повтаряте мантрата "om" ( семкула за семена, свързана с айна чакра) или в ума си, или на глас.

Позира за третото око

Йога поставя, че стимулира челото също може да бъде полезно. Позицията на детето е добър избор, защото се прави с челото на пода. Тъй като това е позиция на почивка, можете да останете в нея за няколко минути, ако искате. Предната вариация на гълъба е също така поза, в която можете да останете за известно време.

Ако челото ви не стигне до пода, поставете блок под него, така че да има нещо, на което да остане. Ajna чакра също влиза в контакт с пода, когато се подготвяте за позиции с по- ниска кобра и скакалци. Въпреки че тези подготвителни позиции обикновено са преходни, можете да изберете да останете в тях, ако искате.

Заетите напред завои предлагат и възможност да се доближи третото око до пода. Ако челото ви не е достатъчно, използвайте блок под него за поддръжка. Опитайте нагоре нагоре и нагоре коннасана и бодха консасана . В paschimottanasana поставете блока върху краката си.

За стоящи поза, опитайте орел , в който можете да донесете палеца си до третото око, докато се движите напред. Всъщност можете да донесете позицията на ръката от орел в редица други поза. Тя работи добре и ви позволява да осъществите контакт с третото око в воина III , скромен воин и полюс на крава , например.