Как да почистите вашата йога мат

Ако правите много йога, тогава вероятно имате близки лични отношения с любимата си йога мат. След като опустошителните дни на новото увлечение са се изчерпали, може да започнете да забележите, че вашият любим не е толкова свеж, колкото е бил преди. Ако усетите, че сте бръчкали носа си, когато лежите лице в лице между шалабасана, вероятно е време да измиете матката си.

Ето как.

Какъв вид мат имате?

Данните за почистване на вашия йога мат ще зависи от това, какъв вид мат е, именно от какъв материал е изработен. Поливинилхлорид (PVC) се използва за повечето стартерни подложки, като тези, предлагани в Target, но също така и за висококачествени рогозки като Manduka PRO . ЕKO линия на Manduka е изработена от каучук, както и популярната мат Jade Harmony . Еро матките на Prana и Kulae Mats са изработени от термопластичен еластомер (TPE). Накрая, някои рогозки, включително Lululemon's Mat и Liforme са изработени от комбинация от каучук и полиуретан. Проверете тази таблица за сравнение за материалите за пет популярни йога постелки.

Отидете с H2O

Със сигурност можете да си купите йога мат почистване, насочено към вашия специфичен вид мат, но това не е наистина необходимо. Основната съставка, от която се нуждаете за почистване на матката, е водата. Първото нещо, което трябва да направите, е да напуснете матона с вода и да го оставите да изсъхне.

Повечето йога постелки са абсорбиращи (това ви предпазва от подхлъзване в басейна на пот по време на гореща йога ), така че искате да ги намокрите минимално за почистване по поддръжката. Някои от най-абсорбиращите рогозки като Lululemon's The Mat и Liforme мат са в състояние да осигурят тази страхотна сцепление, макар и дизайн, който активно привлича влагата далеч от повърхността, което означава, че ако ги получите много влажни ще им отнеме много време да изсъхне през цялото време.

Що се отнася до сапуна, някои препоръчват добавянето на малко течност за миене на съдове, докато други са в полза на няколко капки етерични масла (които могат да оцветят някои изтривалки) или разреден оцет (само за гумени постелки). Започнете с обикновена стара вода и ако това не е достатъчно ефективно, проверете препоръките на производителя, преди да добавите други почистващи препарати.

За случайно дълбоко почистване, можете да намокрете най-много рогозки във ваната или да ги извадите, макар че Manduka съветва срещу това за своите PRO (PVC) постелки. Мокрите рогозки трябва да бъдат затворени, докато бъдат напълно изсъхнали, което може да отнеме няколко дни. Каучуците и подложките от типа TPE не трябва да се оставят на слънце, тъй като това може да ги накара да започнат да се разпадат. Никога не е добра идея да поставите рогозката си в пералнята или сушилнята. Ако се потите много, може да искате да опитате наслояване на кърпа за мат над вашия мат, тъй като те могат да подобрят сцеплението и са лесни за хвърляне в измиване.

Не прекалявайте

И накрая, само защото сме склонни да бъдем обсебени от чистотата, не прекалявайте. Освен ако не се потеете, не е нужно да отделяте много време за почистване на матката след всяка сесия за йога. Йога студиата често осигуряват мат почистващи препарати, но обикновено ги избягвам, тъй като не знам какво има в тайнствената бутилка спрей.

Те са предназначени предимно за споделени студийни рогозки. Ако имате свой собствен мат (което аз силно препоръчвам), вие вероятно трябва само да го почистите от време на време. При почистването няма да се подобри производителността му или ще продължи да издържа.