Скуп на естествени добавки за отслабване

Могат ли да помогнат или да наранят?

За да бъде загуба на тегло да бъде устойчива, тя трябва да бъде нещо, което може реалистично да се справи. Като се има предвид времето и усилието, което отива в упражняването и промяната на начина, по който ядете, естествените добавки могат да изглеждат като привлекателен начин да отслабнете.

Диетичните добавки обаче не са регламентирани и повечето от тях имат малко доказателства, подкрепящи техните претенции.

Нещо повече, добавки за отслабване са открили, че съдържат забранени съставки (като ефедрин) и някои от тях са били свързани със сериозни нежелани събития като чернодробно увреждане. Ето какво трябва да знаете за някои от най-често срещаните съставки.

1) оцет ябълков сайдер

Въпреки че има ограничени данни, които сочат, че ябълковият оцет, компонент оцетна киселина (намерен в много други видове оцет) може да помогне да потискате апетита си, няма доказателства, че приемането на ябълкови ябълкови оцет добавки може да ви помогне да отслабнете.

Използването на ябълков оцет в нормални количества при готвене не трябва да представлява проблем за повечето хора, но има загриженост, че неразреденото ябълково ябълково вино в по-големи количества (под формата на хапчета или течност) може да нарани хранопровода и другите части на храносмилателния тракт.

2) хитозан

Хранителна добавка, направена от хитин (вещество, намерено в черупките на раци, скариди, омари и други ракообразни), казва, че хитозанът се свързва с хранителната мазнина в червата.

Въпреки че производителите на добавки твърдят, че могат да блокират усвояването на мазнините, има малко научна подкрепа, която може да помогне при загуба на тегло.

Хитозан може да причини алергични реакции, ако имате алергия към черупкови организми и е известно, че причинява нежелани събития като подуване, гасене, запек, лошо храносмилане, киселини и гадене.

3) Конюгирана линолова киселина (CLA)

Добавка, съдържаща съединения, намерени в мастна киселина, наречена линолова киселина, конюгирана линолова киселина (CLA), често се продава като помощно средство за отслабване. Въпреки че поддръжниците твърдят, че CLA може да намали мазнините при изграждането на мускулите, резултатите от изследванията са довели до смесени резултати. Възможните нежелани реакции включват коремен дискомфорт, запек, гадене и разхлабени изпражнения, а някои източници предпазват от продължителна употреба поради неблагоприятни ефекти върху кръвните липиди и глюкозата.

4) Фукоксантин

Фукоксантинът е антиоксидант, открит естествено в ядливи кафяви водорасли като вакаме (форма на водорасли, използвани в miso супа). Въпреки че производителите на добавки твърдят, че фукоксантинът може да увеличи разхода на енергия и да потисне натрупването на мазнини в корема, понастоящем липсват клинични изпитвания за изпитване на ефектите на фукоксантин (и безопасността).

5) Глюкоманан

Богата на разтворими фибри субстанции, извлечени от корена на растението Konjac, глюкомананът придоби популярност като средство за отслабване. Според поддръжниците глюкомананът потиска апетита, защото разтворимото влакно привлича вода и се превръща в гел по време на храносмилането. Въпреки че има някои предварителни доказателства, които сочат, че глюкомананът може да увеличи чувството за пълнота, твърде рано е да се препоръча добавката за отслабване.

Глюкомананът може потенциално да повлияе кръвната захар, така че не се препоръчва, ако имате диабет. Добавката (особено под формата на таблетки) може също да създаде риск от задушаване или блокиране на храносмилателния тракт.

6) Зелен чай

Има някои изследвания, които показват, че веществата в зеления чай, като например ананин , могат да повишат метаболизма ви и да намалят апетита ви, но като цяло резултатите от изследванията са смесени. Въпреки че приемането на добавка към зелен чай може да не ви помогне при загуба на тегло (и съдържанието на кофеин може да е проблем за някои), пиенето на зелен чай може да подкрепи усилията ви, ако е част от план за здравословно хранене.

7) Hoodia

Кактус, който расте в пустинята Калахари в Африка, hoodia традиционно се използва от бушмените, за да ограничат глада и жаждата си. Въпреки че специалистите по добавки твърдят, че могат да намалят апетита, има много малко публикувани проучвания при хората. И фалшивият hoodia е проблем (според него повече от половината от всички продукти на Hoodia не са истинското нещо). Нежеланите реакции включват главоболие, гадене, повръщане и замайване, и има известна загриженост, че може да повиши кръвното налягане и сърдечната честота.

8) Келони от малини

Химическите вещества, които дават на червените малини сладкия аромат, кетоните от малини се продават под формата на хранителни добавки. Поддръжниците твърдят, че матовите кетони могат да стимулират загубата на тегло, като задействат разграждането на мастните клетки.

Въпреки че някои проучвания, основани на животни, показват, че веществото може да предложи някои предимства срещу затлъстяването, няма солидни доказателства, че може да подкрепи загубата на тегло при хората. Нещо повече, има известно безпокойство, че употребата на кетони от малина може да стимулира отделянето на норепинефрин и да бъде вредна за хора с определени състояния.

9) Екстракт от бял боб

Обикновено се продава като "блокер на скорбяла", бял екстракт от бъбрек ( Phaseolus vulgaris ), който се намесва в разграждането и усвояването на въглехидратите. Към днешна дата няколко клинични проучвания са изследвали ефекта на екстракта от бял екстракт от зърнени култури върху теглото. Някои от нежеланите реакции, които са съобщени, включват загуба на изпражнения, газове, запек и главоболие.

10) Горчиво оранжево

През последните години горчив портокал ( Citrus aurantium ) се предлага на пазара като естествен помощник. Поддръжниците твърдят, че веществото (което съдържа синефрин, стимулант, свързан с основното съединение в забранената бирена бидрена), може да помогне да се стимулира броят на изгорените калории.

Според Националния център за допълващо и интегриращо здравеопазване, няма достатъчно доказателства в подкрепа на използването на горчив портокал. Нещо повече, употребата на добавката е свързана с болка в гръдния кош, повишено кръвно налягане и сърдечен ритъм и тревожност и има съобщения, че може да са довели до вредни странични ефекти при хора, които приемат горчив портокал сам или в комбинация с стимуланти като кофеин), лекарства и добавки.

Възможни нежелани реакции

Докато естествените добавки могат да изглеждат безопасни, добавките за отслабване могат да поставят по-големи рискове от средната добавка, поради начина, по който те работят. Някои са стимуланти, докато други са лаксативи. Замърсяването на добавки с забранени вещества и други потенциално вредни съставки също е възможно. Поради липса на докладване, нежеланите реакции често не се отчитат, което прави невъзможно да се знае пълната гама от възможни нежелани реакции и нежелани реакции.

Никоя от тези добавки не е тествана за безопасност при бременни жени, кърмачки, деца и такива с медицински състояния или които приемат лекарства. Получете съвети за безопасно използване на добавки.

Долния ред

Въпреки че добавките могат да изглеждат като привлекателна алтернатива, твърде рано е да се препоръча добавка за загуба на тегло поради ограничените доказателства и опасения за безопасността. Ако все още смятате да ги опитате, не забравяйте да говорите с вашия доставчик на здравни услуги първо, за да прецените плюсовете и минусите.

> Източници:

> Ni Mhurchu C, Dunshea-Mooij CA, Bennet D, Роджърс А. Chitosan за наднормено тегло или затлъстяване. Cochrane Database Syst Rev. 2005 Jul 20; (3): CD003892.

Whigham LD, Watras AC, Schoeller DA. Ефикасност на конюгираната линолова киселина за намаляване на мастната маса: мета-анализ при хора. Am J Clin Nutr. (2007) 85.5: 1203-1211.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.