Fruit Juice Хранителни факти

Пиенето на плодов сок може да бъде добър начин да получите една или две порции плодове в деня си и да увеличите количеството антиоксиданти, които консумирате. Плодовият сок може да е с високо съдържание на калории, така че е важно да наблюдавате размера на сервиране, особено ако наблюдавате теглото си. Важно е да отидете на 100 процента плодов сок, отколкото на безалкохолни напитки, направени с плодов сок, защото това улеснява постигането на по-добра хранителна стойност, а не само празни калории.

Най-здравословните опции

Има много различни сокове и сокове, от които можете да избирате, но това са първите три от гледна точка на храненето:

  1. портокалов сок
  2. сок от нар
  3. розов сок от грейпфрут
Хранителни портокалови сокове факти
Размери за сервиране 1 чаша (248 g)
На порция % Дневна стойност *
Калории 112
Калории от мазнини 5
Общо мазнини 0.5g 1%
Наситени мазнини 0.1g 0%
Полиненаситена мазнина 0.1 g
Мононенаситени мазнини 0.1g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 2 mg 0%
Калий 496 mg 14%
Въглехидрати 25.8g 9%
Диетични фибри 0.5г 2%
Захар 20.8g
Протеин 1.7 g
Витамин А 0% · Витамин С 165%
Калций 0% · Желязо 3%
* Въз основа на диета с 2000 калории

Портокалов сок е може би най-добрият вариант, защото е питателен, лесен за намиране и не толкова скъп, колкото по-екзотичните сокове. Той е с високо съдържание на витамин С, фолиева киселина и минерали. Всъщност една чаша портокалов сок осигурява витамин С, от който се нуждаете за един ден. Защо витамин С е толкова важен? Това е от съществено значение за здравата съединителна тъкан и здрави кръвоносни съдове.

Витамин С е необходим и за нормалната функция на имунната система.

Портокаловият сок също е с високо съдържание на калий, който помага да се противодейства на натрий за регулиране на кръвното налягане и баланса на телесните течности. Това също е необходимо за мускулна и нервна функция. Пиенето на портокалов сок също ви дава фолиева киселина, витамин В-комплекс, който е добър за здравето на сърцето, производството на кръвни клетки и за предотвратяване на родилен дефект, наречен спина бифида.

Портокаловият сок също е добър източник на магнезий и ако искате, можете да закупите портокалов сок, който е обогатен с калций, за да го направите още по-питателна.

Сокът от нар е друг отличен избор, защото има високо съдържание на калий, магнезий и витамини от вида B. Той също така е добър източник на калций и антиоксиданти, но съдържа много малко витамин С. Сокът от нар е също така високо в антиоксидантите, наречени полифеноли, които могат да помогнат за поддържането на здравословно кръвно налягане. Той има още няколко калории, отколкото една подобна порция портокалов сок с около 135 на чаша.

Розовият сок от грейпфрут също е добър за вашата диета, стига да изберете сок, който не е подсладен с допълнителна захар. Тя е почти толкова висока във витамин С като портокалов сок и има много минерали и също е добър източник на витамин А. Бял сок от грейпфрут няма витамин А, така че розовият грейпфрут е най-добрият избор. Чаша сок от грейпфрут има по-малко от 100 калории.

Най-здравословните опции

Най-лошите плодови сокове са напитки от плодов сок като Sunny D и Capri Sun Fruit Punch. Тези напитки могат да претендират, че са "произведени от истински плодов сок", но съдържат само малко количество сок и са предимно вода и захар или царевичен сироп. В резултат на това те нямат много хранене.

Не забравяйте да прочетете етикетите на храните и списъците с съставки и да изберете 100 процента плодов сок.

Прахообразните напитки от сок не са добър избор по същата причина, те са предимно захар с малко плодов аромат. Tang, Kool-Aid и лимонада Country Time попадат в тази категория. Тези напитки нямат хранене извън калориите. По-умен избор е да започнете с любимия си 100-процентов плодов сок и добавете искряща вода, за да направите сок "безалкохолна напитка".

Избор и съхранение на плодов сок

Повечето плодови сокове се продават в бутилки или картонени кутии и ще трябва да се охладят след отваряне (някои ще трябва да бъдат охладени веднага).

Замразените концентрати от сок могат да се съхраняват във фризера ви няколко месеца, докато не сте готови да добавите вода и да сервирате.

Можете също така да направите свой собствен сок с пресни плодове у дома. Прясно изцедените сокове от портокал и грейпфрут се правят лесно с ръчен сокоизстисквачка. Всичко, което трябва да направите, е да изперете плодовете си, да ги навиете на плота, докато прилагате натиск и след това да намалите плодовете и да използвате сокоизтисквача. Ако имате високоскоростен смесител или електрически сокоизстисквачка у дома, можете да направите най-много плодов сок (и това е изключително здравословно, ако оставяте пулпата в сока).

въпроси

Съставът на сок е толкова добър, колкото и соковете?

Те са добре, докато само съставките са сок. Понякога обаче по-скъпите сокове, като goji, açia или сок от нар се смесват с по-евтин сок като сок от грозде или ябълка, така че може да не получите пълна доза от специфичния сок, който търсите.

Пиенето на плодов сок ще ви накара да наддават на тегло?

Много плодови сокове са с високо съдържание на калории, така че ако ги пиете, без да следите ежедневния калориен прием, може да натежите. Това не означава, че калориите от плодов сок ще ви накарат да спечелите повече тегло от калориите от други храни. Това означава, че консумирате твърде много калории. Ако това е така, намаляването на плодовия сок само на една сервиса на ден може да помогне, или още по-добре, да изберете пресни плодове, които имат цялото хранене, но по-малко калории и повече фибри.

Добре ли е плодовият сок за децата?

Добре е да давате плодов сок на деца на възраст над 6 месеца, но само в чаша, а не в бутилка (за предотвратяване на зъбните кухини). По-младите деца трябва да имат само по няколко унции на ден.

> Източници:

> Asgary S, Javanmard S, Zarfeshany А. "Мощни ефекти на нар на нар". Разширени биомедицински изследвания. 2014; 3 (1): 100.

> Диетични насоки за американците 2015-2020 8-о издание. 2015-2020 Диетични насоки.

> Hyson DA. "Преглед и критичен анализ на научната литература, свързана със 100% сок от плодове и човешко здраве". Аванси в храненето: Международен дневник за преглед. 2015, 6 (1): 37-51.

> Министерство на земеделието на САЩ. USDA База данни за храни.