Дали CLA работи за отслабване?

Конюгираната линолова киселина (CLA) е мастна киселина, която често се предлага на пазара като помощно средство за отслабване . Предлага се под формата на добавка, CLA се среща естествено в млечните продукти и говеждото месо. Поддръжниците твърдят, че CLA може да намали мазнините, докато изгражда мускулите, както и да поддържа холестерола под контрол. Въпреки тези твърдения изследванията върху CLA и загубата на тегло досега са довели до смесени резултати.

Дали CLA работи за отслабване?

За доклад, публикуван в Американския списание за клинично хранене през 2007 г., изследователите прегледаха 18 проучвания върху CLA и загуба на мазнини при хората. Резултатите показват, че CLA добавките (приемани с доза от 3,2 грама на ден) могат да доведат до "скромна загуба на телесна мазнина".

В друг преглед от същата година, учени анализират наличните изследвания върху CLA и затлъстяването. Публикувано в журнала Public Health Nutrition , в прегледа се посочва, че CLA не показва значим ефект върху телесното тегло или телесния състав при хората. Нещо повече, е установено, че транс-10, цис-12 (компонент на много CLA добавки) оказва отрицателно въздействие върху метаболизма на кръвната захар и вероятно допринася за инсулиновата резистентност.

Последните проучвания за CLA и загуба на тегло включват преглед от 2011 г. на Journal of Obesity . При изследванията върху добавките, за които се смята, че засягат телесните мазнини, авторите на ревюто са открили, че CLA (заедно с хитозан, семена на чиа и няколко други вещества) изглежда са ефективни за отслабване.

Въпреки това, тъй като подкрепящите изследвания са ограничени, авторите предупреждават, че са необходими повече изследвания, за да се определи безопасността и ефективността на тези добавки.

Използване на CLA за отслабване

Поради конфликтните доказателства за неговата ефективност, CLA в момента не може да бъде препоръчано за загуба на тегло. Освен това е изключително важно да се внимава при използване на добавки CLA (поради потенциално отрицателните им ефекти върху кръвната захар и инсулина).

Ако искате да отслабнете, не забравяйте да следвате здравословна диета, упражнявайте редовно и помислете за тези алтернативни решения за отслабване . Освен това е важно да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате CLA, за да спомогнете за насърчаване на загубата на тегло, за да отслабнете потенциалните рискове и ползи. Имайте предвид, че алтернативната медицина не трябва да се използва като заместител на стандартната грижа. Самостоятелно лечение на състояние и избягване или забавяне на стандартната грижа може да има сериозни последици.

> Източници:

> Egras AM, Hamilton WR, Lenz TL, Monaghan MS. "Доказателство-базиран преглед на мазнините модифициране на допълнителни продукти за отслабване." J Obes. 2011; 2011. > pii >: 297315.

> Silveira MB, Carraro R, > Monereo > S, Tébar J. "Конюгирана линолова киселина (CLA) и затлъстяване". Обществено здраве Nutr. 2007 Oct.10 (10А): 1181-6.

> Whigham LD, Watras AC, Schoeller DA. "Ефикасност на конюгираната линолова киселина за намаляване на мастната маса: метаанализ при хора". Am J Clin Nutr. 2007 май, 85 (5): 1203-11.