Предимствата на L-Theanine

Има нещо успокояващо, когато пиете чаша зелен чай , а може би L-theanine. Аминокиселината, намерена естествено в зеления чай, се казва, че L-theanine облекчава безпокойството, подобрява съня и намалява стреса.

Използва се за L-Theanine

Поддръжниците твърдят, че L-theanine може да помогне с различни здравни проблеми, като тревожност, депресия, високо кръвно налягане, висок холестерол, безсъние и стрес.

L-теанин също се предполага, че повишава концентрацията, насърчава загуба на тегло и засилва имунната система. В допълнение, някои поддръжници предполагат, че L-theanine може да предотврати инсулт, болестта на Алцхаймер и някои форми на рак.

Предимствата на L-Theanine

Досега учените все още не са изследвали широко ползите от L-theanine. Въпреки това, предварителните изследвания показват, че това може да помогне да се надигне настроението, да се подобри мозъчната функция и да се успокои реакцията на тялото на стрес и тревожност. Ето някои от основните заключения от проучването:

1) Безпокойство

L-теанинът може да помогне за намаляване на безпокойството, според проучване от 2016 г. Здравите участници консумират напитка, съдържаща 200 mg L-теанин или плацебо. Един час след консумацията, стрес-реакцията към когнитивния стрес е значително намалена при тези, които консумират L-theanine напитката. Три часа след консумацията, слюнката на кортизола (хормон, секретиран в отговор на стреса) е значително по-нисък.

Друго проучване изследва ефектите от редовното консумиране на L-theanine и установява, че дневната доза намалява субективния стрес и нивата на слюнката на а-амилазата (ензим, освободен в отговор на стрес) при студентите, подложени на стрес.

2) Сън

Едно предварително проучване изследва ефектите на нискокафеинов зелен чай върху качеството на съня (кофеинът в зеления чай може да пречи на съня и може да противодейства на ефекта на анина).

След консумирането на нискокафеинов зелен чай дневно в продължение на седем дни, нивата на алфа-амилазата на слюнката са били значително по-ниски при тези, които пиеха зеления чай с ниско съдържание на кофеин, отколкото в тези, които консумират стандартен зелен чай. Капацитетът на съня е по-висок при тези, които са консумирали по-голямо количество зелен чай с ниско съдържание на кофеин.

3) Депресия

Изследване от 2017 г., публикувано в Acta Neuropsychiatrica, изследва използването на L-theanine за тежка депресия. Проучването включва 20 мъже и жени, които са добавили 250 mg L-theanine към настоящите си лекарства в продължение на осем седмици. Те открили, че има множество предимства при облекчаване на тревожност, нарушения на съня и когнитивно увреждане, свързани с депресията.

4) Когнитивна функция

Изследване от 2010 г. от Nutritional Neuroscience показва, че комбинацията от L-теанин и кофеин може да спомогне за подобряване на когнитивните резултати.

За проучването 44 млади възрастни са приемали плацебо или комбинация от L-теанин и кофеин преди да изпълняват взискателна когнитивна задача. Изследователите установяват, че комбинацията от L-теанин и кофеин значително подобрява точността и бдителността. Това също спомогна за повишаване на фокуса при изпълнение на задачата.

5) Отслабване

L-theanine показва обещание като помощ за отслабване, съгласно предварително проучване на животните, публикувано в списание In Vivo .

В експеримент, включващ мишки, хранени със зелен чай на прах, изследователите установиха, че L-теанинът и кофеинът, открити в праха, изглежда предотвратяват натрупването на тегло и борбата с натрупването на мазнини.

Странични ефекти

Към днешна дата малко се знае за безопасността на използването на L-theanine добавки в дългосрочен план. L-теанинът обикновено се счита за безопасен, когато се консумира в зелен чай, но Националният институт по здравеопазване предупреждава да не пиете повече от пет чаши зелен чай дневно.

Поради съдържанието на кофеин, прекомерната консумация на зелен чай може също да предизвика определени странични ефекти. Те могат да включват главоболие, безсъние, раздразнителност, диария и киселини.

Също така има известно безпокойство, че приемането на L-theanine в комбинация със седативи, лекарства за понижаване на липидите и / или лекарства, използвани в химиотерапията, може да доведе до вредни ефекти.

Хранителните добавки не са тествани за безопасност. Тъй като в голяма степен са нерегулирани, съдържанието на някои продукти може да се различава от посоченото на етикета на продукта.

Също така, имайте предвид, че безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена.

Къде да намерите L-Теанин

Широко достъпни за закупуване онлайн, L-theanine добавките се продават в много магазини за натурални храни и в магазини, специализирани в хранителни добавки.

L-теанин се среща и в зеления чай. Въпреки че съдържанието варира, чаша чай съдържа около 25 mg L-теанин.

Долния ред

Докато увеличавате приема на L-теанин, като редовно консумирате зелен чай, може да спомогне за подобряване на цялостното здраве, твърде рано е да препоръчате L-theanine добавки за всяко здравословно състояние.

Ако обмисляте употребата на L-теанинови добавки, говорете първо с Вашия лекар. Самостоятелно лечение на състояние и избягване или забавяне на стандартната грижа може да има сериозни последици.

> Източници:

> Hidese S, Ota М, Wakabayashi С, et al. Ефекти на хронично приложение на l-теанин при пациенти с тежко депресивно разстройство: открито проучване. Acta Neuropsychiatr. 2017 Апр; 29 (2): 72-79.

> Unno K, Tanida N, Ishi N, et al. Антистресов ефект на анина върху студентите по време на аптечната практика: положителна корелация между активността на сярна а-амилаза, тревожност на чертата и субективен стрес. Pharmacol Biochem Behav. 2013 октомври, 111: 128-35.

> Unno K, Noda S, Kawasaki Y, et al. Намаленият стрес и подобреното качество на съня, причинено от зеления чай, са свързани с намалено съдържание на кофеин. Хранителни вещества. 2017 юли 19; 9 (7).

> Белият DJ, де Клерк С, Уудс У, Гондалия С, Noonan C, Scholey AB. Анти-стрес, поведенчески и магнитоенцефалографски ефекти на L-теанин-базирано хранително питие: рандомизирано, двойно-сляпо, контролирано с плацебо, кръстосано изследване. Хранителни вещества. 2016 Jan 19; 8 (1).

> Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.