Може ли Горчиво оранжево да се възползва от вашето здраве?

Горчивите оранжеви добавки предизвикват загриженост по отношение на безопасността

Горчивият оранжев е, разбира се, горчив - всъщност това е видът на портокал, който най-често се използва за производство на оранжева мармалада, която е доста кисела. В традиционната медицина, горчив портокал и екстракти от плодовете се използват за лечение на храносмилателни проблеми като гадене, запек и лошо храносмилане.

Тези дни, горчиви оранжеви масла, екстракти и добавки се използват за киселини, задръствания, загуба на тегло и дори за лечение на някои гъбични инфекции като краката на атлетите.

Въпреки това, няма много доказателства, че те работят, и че има причина да се подхожда много внимателно с горчивия портокал.

Ползите за здравето на горчивия оранжев?

Горчивият портокал е вид кисел оранжев хибрид, който е близък роднина на двата мандаринови портокала и pomelos. Отглежда се в цялото Средиземно море (оттук и алтернативното му име "Севиля оранжево"). В китайската медицина се нарича зхи шии.

Въпреки използването на горчивия портокал в традиционната медицина, науката не се е взирала в горчивия портокал, а проучванията, които са били направени, пораждат някои опасения. Горчивият оранжев вероятно е най-добре проучен за неговата потенциална роля при загуба на тегло, където обикновено се предлага на пазара или самостоятелно, или във формула с други така наречени " мазнини " и "подбудители на метаболизма" като кофеин.

Няколко изследвания, които са завършени, показват, че хората, приемащи горчив портокалов екстракт, самостоятелно или във формула, съдържаща други съставки, проявяват увеличение на метаболизма си и могат да загубят малко тегло.

Доказателствата тук обаче са ограничени и има сериозни причини да бъдете внимателни относно използването на горчиви оранжеви добавки.

Горчиво оранжево масло за гъбични инфекции

Едно по-старо проучване изследва използването на горчиво оранжево масло за гъбични инфекции. Това проучване показа добри резултати: практически всички онези, които започнаха изпитването, видяха, че инфекцията им е отстранена, а страничните ефекти са минимални, включващи най-вече дразнене на кожата с най-малко разредена форма на маслото.

Изследователите в проучването заключават, че горчивият портокал е обещаващ и евтин начин за борба с гъбични инфекции. Не са установени допълнителни проучвания.

Безопасни загрижени за горчивите оранжеви добавки

Горният портокал съдържа вещество, наречено синефрин, което е подобно на ефедрата. Ephedra е известно време ярост поради ефектите от загуба на тегло, но Американската администрация по храните и лекарствата забрани ефедрата поради сериозни опасения за здравето.

По-специално, ефедрата повишава кръвното налягане (като по този начин увеличава риска от инфаркт и инсулт). Не е ясно дали синефринът прави същото, въпреки че проучванията са показали, че може да повиши сърдечната честота (и вероятно кръвното ви налягане). Съществено е, че Националната колективна атлетическа асоциация (NCAA) е поставила синефрин (горчив портокал) на сегашния си списък с забранени лекарства.

Когато използвате горчив портокал върху кожата си (както бихте се борили с гъбична инфекция), това може да ви направи по-податливи на слънчево изгаряне. И накрая, хората, които приемат лекарства, трябва да избягват горчивите портокалови добавки, защото добавките могат да повишат кръвното налягане и да повлияят на здравето по други начини.

Накратко, най-добре е да избегнете приемането на горчив оранжев или да го поставите на кожата си.

Миришещи горчиви оранжеви масла изглеждат безопасни.

Горчив оранжев и ароматерапия

Горчив оранжев се използва в ароматерапията. Горчивите оранжеви етерични масла миришат като, разбира се, портокали. Забавната част на горчивия портокал е, че маслата от листата (наречени "petitgrain") и маслата от цветята (наречени neroli) имат подчертано различни аромати, но и двете са разпознаваеми като "портокали". В ароматерапията горчив портокал се използва за осигуряване на аромат който стимулира и събужда (мисли портокалов сок сутрин).

> Източници:

> Горчиво оранжево. Национални институти по здравеопазване, Национален център за допълваща и алтернативна медицина. https://nccih.nih.gov/health/bitterorange.

> Kaats GR et al. 60-дневно двойно-сляпо, плацебо контролирано проучване за безопасност, включващо Citrus aurantium (горчив портокалов) екстракт. Хранителна и химическа токсикология . 2013 май, 55: 358-62.

> Ramadan W et al. Масло от горчив портокал: нов локален противогъбичен агент. Международен журнал по дерматология . 1996 Jun; 35 (6): 448-9.

> Stohs SJ et al. Преглед на клиничните проучвания при хора, включващи екстракт от Citrus aurantium (горчив портокал) и неговия първичен протоалкалиден р-синефрин. Международен вестник на медицинските науки . 2012; 9 (7): 527-38.