Глюкоманан Ползи, употреби, съвети и повече

Глюкомананът е вещество, извлечено от корена на коняк (растение, произхождащо от Азия). Глюкомананът е богат на разтворими фибри , видовете диетични фибри, които привличат вода и се превръщат в гел по време на храносмилането. Дълго използван в традиционната китайска медицина (форма на алтернативна медицина, произхождаща от Китай), глюкомананът сега се продава като хранителна добавка и помощ за отслабване .

употреби

В алтернативната медицина глюкомананът има дълга история на употреба като помощно средство за детоксикация и лечение на астма, кашлица и кожни заболявания. Днес много поддръжници твърдят, че глюкомананът може да помогне със следните условия:

В допълнение, glucomannan се предполага, че насърчава загуба на тегло и забавяне на процеса на стареене. Някои поддръжници предполагат, че глюкомананът може също така да подобри здравето на щитовидната жлеза и дори да се бори с някои форми на рак (като рак на белите дробове).

Ползи за здравето

Въпреки че изследванията върху ефектите на глюкоманан върху здравето са малко ограничени, няколко проучвания показват, че глюкомананът може да предложи определени ползи за здравето. Ето някои от основните констатации от наличните изследвания:

1) Отслабване

В проучване, публикувано в " Алтернативни терапии в здравеопазването и медицината" през 2005 г., учените установяват, че приемането на глюкоманан в дози от два до четири грама на ден може да доведе до значителна загуба на тегло сред наднормените и затлъстели индивиди.

Според авторите на прегледа, глюкомананът може да спомогне за насърчаване на загубата на тегло чрез увеличаване на насищането (усещане за пълнота след хранене).

Докато глюкомананът показва обещания като помощ за отслабване, авторите на изследването отбелязват, че са необходими повече изследвания, за да се определи безопасността и ефикасността на прием на глюкоманан за отслабване.

Разберете за други популярни добавки за отслабване .

2) Холестерол

Глюкомананът може да помогне да се поддържа холестеролът под контрол, предлага доклад от 2008 г., публикуван в Американския вестник на клиничното хранене . След анализа на 14 клинични проучвания върху глюкоманан, авторите на доклада заключиха, че глюкомананът може да понижи общия холестерол и LDL ("лошия") холестерол. Освен това изглежда, че глюкомананът намалява телесното тегло и намалява нивата на триглицеридите (вредни кръвни мазнини). Въпреки това авторите на доклада отбелязват, че глюкомананът не оказва влияние върху HDL ("добрия") холестерол или кръвно налягане.

Вижте други природни средства за висок холестерол.

3) Запек

Глюкомананът може да помогне за лечение на детски запек, според проучване от 2004 г., публикувано в педиатрията . В проучването са участвали 46 хронично запелени деца, всеки от които е лекуван или с глюкоманан, или с плацебо в продължение на четири седмици. Сред 31-те деца, завършили изследването, изследователите установиха, че глюкомананът е по-ефективен при облекчаване на запек. Глюкоманан също така изглежда намалява коремната болка.

Вижте други лекарства за констипация.

4) Ревматоиден артрит

Глюкомананът може да помогне за лечение на ревматоиден артрит, според предварителните проучвания, публикувани в Neuro Endocrinology Letters .

При тестове на плъхове авторите на проучване от 2008 г. установиха, че някои антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, налични в глюкоманан, могат да бъдат полезни при лечението на ревматоиден артрит.

Научете за други естествени средства за ревматоиден артрит.

5) Диабет

Въпреки че има относително малко проучвания за ефектите на глюкоманан върху диабета, няколко малки проучвания предполагат, че това може да помогне.

Уговорки

Малко се знае за безопасността на употребата на глюкоманан редовно или в дългосрочен план. Има обаче някои доказателства, че глюкомананът може да причини някои странични ефекти (като метеоризъм, коремна болка и проблеми с храносмилането).

Ако обмисляте употребата на глюкоманан, говорете с Вашия лекар преди да започнете лечението.

Къде да го намерите

Широко достъпни за покупка онлайн, глюкоманан прах, капсули и таблетки се продават в много магазини за природни храни и в магазини, специализирани в хранителни добавки.

Глюкомананът се среща и в shirataki юфка , вид диета с почти никакви калории или въглехидрати.

Използване на Glucomannan за здравето

Поради липсата на подкрепящи изследвания, е твърде рано да се препоръча глюкоманан за всяко здравословно състояние. Допълненията не са тествани за безопасност и поради факта, че хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани, съдържанието на някои продукти може да се различава от посоченото на етикета на продукта. Също така имайте предвид, че безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена. Ако обмисляте употребата на глюкоманан, говорете първо с вашия доставчик на първична помощ. Самостоятелно лечение на състояние и избягване или забавяне на стандартната грижа може да има сериозни последици.

Източници:

Бауерова К, Понист С, Наварова Й, Дъбникова М, Пауловичова Е, Пайтинка М, Коган Г, Михалова Д. "Глюкоманан в превенцията на оксидативния стрес и възпаление, възникващи при адювантния артрит". Neuro Endocrinol Lett. 2008 окт; 29 (5): 691-6.

Chua M, Baldwin TC, Hocking TJ, Chan K. "Традиционни употреби и потенциални ползи за здравето на Amorphophallus konjac K. Koch ex NEBr." J Ethnopharmacol. 2010 Mar 24; 128 (2): 268-78.

Кийтли Д, Суонсън Б. "Глюкоманан и затлъстяването: критичен преглед". Алтернална терапия Здрав. 2005 ноември-декември, 11 (6): 30-4.

González Canga A, Fernández Martínez N, Sahagún AM, García Vieitez JJ, Díez Liébana MJ, Calle Pardo AP, Castro Robles LJ, Сиера Вега М. "Глюкоманан: свойства и терапевтични приложения". Nutr Hosp. 2004 Jan-Feb; 19 (1): 45-50.

Loening-Baucke V, Miele E, Staiano A. "Фибрите (глюкоманан) са полезни при лечението на детски запек." Педиатрия. 2004 Mar; 113 (3 Pt 1): e 259-64.

Sood N, Baker WL, Coleman CI. "Ефект на глюкоманан върху плазмените липидни и глюкозни концентрации, телесното тегло и кръвното налягане: систематичен преглед и метаанализ." Am J Clin Nutr. 2008 окт; 88 (4): 1167-75.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.