Хитозан за естествено отслабване

Често продавани като естествена помощ за отслабване , хитозанът е диетична добавка, направена от черупките от ракообразни (като раци, скариди и омари). Въпреки че производителите на добавки твърдят, че хитозанът може да се бори с абсорбцията на мазнини, има малко научна подкрепа за ползите от загубата на тегло на хитозана.

Изследвания върху хитозана за отслабване

За доклад, публикуван в базата данни за систематичните прегледи на Cochrane през 2008 г., изследователите прегледаха 15 клинични изпитвания (общо 1 219 участници), които изследваха ефектите на хитозана върху възрастни, които са с наднормено тегло или със затлъстяване.

В сравнение с участниците, получаващи плацебо, членовете на проучването, лекувани с хитозан, изглежда губят значително по-голяма тежест и проявяват благоприятни промени в нивата на холестерола и кръвното налягане. Въпреки това, авторите на доклада отбелязват, че много от разгледаните проучвания са били с лошо качество. Освен това, резултатите от висококачествените проучвания показват, че хитозан може да има минимален, незначителен ефект върху теглото.

По-голям доклад (публикуван в Американския вестник за клинично хранене през 2004 г.) също показва, че хитозанът може да не е полезен за отслабване. Отчитайки петте публикувани по-рано отзиви и метаанализи (както и 25 допълнителни клинични изпитвания), авторите на доклада откриха, че "няма доказателства извън разумно съмнение, че всяка специфична диетична добавка е ефективна за намаляване на телесното тегло". Допълванията, подчертани в доклада, включват хитозан и йерархия .

Уговорки

Някои изследвания показват, че хитозанът може да причини някои неблагоприятни ефекти (включително запек и разстроен стомах) и да намали абсорбцията на основни хранителни вещества (включително калций и витамини А, D , Е и К).

В допълнение, хитозан може да предизвика алергични реакции при хора с алергии на черупчести мекотели.

Поради липсата на научни изследвания малко се знае за безопасността на редовното или дългосрочното използване на хитозана. Важно е да имате предвид, че добавките не са тествани за безопасност и хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани.

В някои случаи продуктът може да доставя дози, които се различават от определеното количество за всяка билка. В други случаи, продуктът може да бъде замърсен с други вещества, като например метали.

Също така, безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена. Можете да получите още съвети за употребата на добавки тук, но е важно да отбележите, че самолечението на едно състояние и избягването или забавянето на стандартната грижа може да има сериозни последици. Ако обмисляте използването на хитозан, първо се консултирайте с вашия лекар.

Трябва ли да използвате хитозан?

Поради липсата на научна подкрепа за неговото използване, хитозанът не може да бъде препоръчан за отслабване. За да отслабнете, е важно да следвате здравословна диета (включително голямо разнообразие от зеленчуци и плодове) и да се придържате към програма за упражнения, която съчетава аеробната активност със здравословното обучение. Подобряването на хигиената на съня и управлението на нивата на стрес също могат да спомогнат за насърчаване на загубата на тегло.

Източници:

Jull AB, Ni Mhurchu C, Bennet DA, Dunshea-Mooij CA, Роджърс А. "Хитозан за наднормено тегло или затлъстяване". Cochrane Database Syst Rev. 2008 юли 16; (3): CD003892.

Мемориален център Слоун-Кетеринг. "За билките: Хитозан". Март 2009 г.

Mhurchu CN, Dunshea-Mooij C, Bennet D, Rodgers А. "Ефект на хитозана върху загуба на тегло при наднормено тегло и затлъстели индивиди: системен преглед на рандомизирани контролирани проучвания." Obes Rev. 2005 Feb. 6 (1): 35-42.

Питлер МЗ, Ернст Е. "Диетични добавки за намаляване на телесното тегло: систематичен преглед". Am J Clin Nutr. 2004 Apr; 79 (4): 529-36.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.