Hoodia Gordonii за отслабване

Какво представлява Hoodia Gordonii?

Hoodia (произнесена HOO-dee-ah) е кактус-подобно растение, което расте предимно в полу-пустините на Южна Африка, Ботсуана, Намибия и Ангола.

През последните няколко години, hoodia е силно на пазара за загуба на тегло и е станал изключително популярен.

Въпреки че винаги е имало търсене на хапчета за отслабване, след забраната на билки Ephedra, пазарът е особено узрял за следващото ново хапче диета.

Голяма част от популярността на Hoodia произтича от твърденията, че Сан Бушмените от пустинята Калахари разчитат на хиудиа за хиляди години, за да отблъскват глада и жаждата по време на дълги ловни пътувания. Казват, че са отрязали стъблото и са яли горчивото растение.

Hoodia gordonii расте в купчини зелени вертикални стъбла. Въпреки, че често се нарича кактус, защото прилича на един, hoodia е всъщност сочен растение.

Отнема около пет години, преди да се появят бледо лилави цветя на hoodia gordonii и растението може да бъде събрано.

Има над 13 вида hoodia. Единствената активна съставка, идентифицирана досега, е стероидният гликозид, наречен "p57". В момента само за hoodia gordonii се смята, че съдържа p57.

Каква е историята на Hoodia Gordonii?

През 1937 г. холандски антрополог, изучаващ Сан Бушмен, отбелязва, че са използвали hoodia gordonii за подтискане на апетита. През 1963 г. учените от Съвета за научни изследвания и индустриални изследвания (CSIR), националната лаборатория в Южна Африка, започнаха да изучават hoodia.

Те твърдяха, че лабораторните животни са загубили тегло, след като са получили hoodia gordonii.

Южноафриканските учени, работещи с британска компания на име Phytopharm, изолират това, което според тях са активна съставка в hoodia gordonii, стероиден гликозид, който те нарекли p57. След като получиха патент през 1995 г., те лицензираха p57 на Phytopharm.

Фитофарм е изразходвал повече от 20 милиона долара за изследване на Hoodia.

В крайна сметка, фармацевтичният гигант Pfizer научил за hoodia и проявявал интерес към разработването на лекарство Hoodia. През 1998 г. Phytopharm подзадачи правата за разработване на p57 на Pfizer за 21 милиона долара. Pfizer връща правата на hoodia на Phytopharm, който сега работи с Unilever.

Голяма част от хипнозата за hoodia започна след кореспондента на 60 минути Лесли Щах и екипажа пътуваха до Африка, за да опитат hoodia. Наеха един местен Бушман, за да отидат с тях в пустинята и да проследят някаква хаджия. Стал го яде, описвайки го като "краставица в структурата, но не и лошо". Тя съобщи, че е загубила желанието да яде или да пие цял ден. Тя също така каза, че не е имала никакви незабавни странични ефекти, като лошо храносмилане или сърцебиене.

Къде се намира Hoodia Gordonii?

Hoodia gordonii се продава в капсули, прах, течност или чай в магазините за здравословни храни и в интернет. Hoodia се среща и в популярното хапче за диета Trimspa .

Как действа Hoodia Gordonii?

Независимо от популярността му, няма публикувани рандомизирани контролирани проучвания при хора, които да показват, че hoodia е безопасна или ефективна под формата на хапчета.

Едно проучване, публикувано в изданието от септември 2004 г. на Brain Research, установява, че инжекциите на р57 в апетитния център на мозъците на плъхове водят до промени в нивата на АТР - енергийна молекула, която може да засегне глада.

Животните, приемащи Р57 инжекции също ядат по-малко от плъхове, които получават плацебо инжекции. Това обаче е изследване върху животни, а инжекциите в мозъка са различни от пероралната консумация, така че не може да се използва, за да се покаже, че оралната хъдия може да потисне апетита при хората.

Производителят Phytopharm цитира клинично проучване, включващо 18 човешки доброволци, които са открили, че консумацията на hoodia намалява приема на храна с около 1000 калории на ден в сравнение с плацебо групата. Макар и интригуващо, проучването не беше публикувано или подложено на процес на партньорска проверка, така че качеството на проучването не може да бъде оценено.

Уговорки

Има някои потенциални странични ефекти на Hoodia, че трябва да сте наясно.

Допълненията не са тествани за безопасност и поради факта, че хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани, съдържанието на някои продукти може да се различава от посоченото на етикета на продукта. Също така, имайте предвид, че безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена. Ако обмисляте употребата на hoodia, говорете първо с вашия доставчик на първична помощ. Самостоятелно лечение на състояние и избягване или забавяне на стандартната грижа може да има сериозни последици.

Има широко разпространени съобщения за фалшиви продукти от Hoodia. Майк Адамс от News Target оценява, че 80% от продуктите на Hoodia са замърсени или фалшифицирани. Невъзможно е да се знае дали продукт с Hoodia съдържа чиста Hoodia и активната съставка, освен ако не е тестван от независима лаборатория.

Хората, които гледат на купувачите на Hoodia, на Hoodia и Hoodia сравнения в интернет, трябва да бъдат много предпазливи. Повечето от тези сайтове са тайно създадени от компании, продаващи Hoodia. Те обясняват защо hoodia в други продукти е по-лоша, въпреки че няма публикувани доклади, показващи, че един е по-ефективен.

Hoodia също така минава под името xhooba,! Khoba, Ghaap, hoodia кактус и южноафрикански пустинен кактус.

Източници

MacLean DB, Луо LG. Повишеното съдържание на АТР / производството в хипоталамуса може да бъде сигнал за енергийно усещане за ситост: изследвания на аноректичния механизъм на растителния стероиден гликозид. Brain Res. (2004) 1020 (1-2): 1-11.

"Африканското растение може да помогне за борбата с мазнините". CBS News. 21 ноември 2004 .

"Hoodia: отслабнете без да се чувствате гладни?" Потребителски отчети. (2006) 71, параграф 3: 49.

"Кактус кактус увеличава британската компания за наркотици." Би Би Си Великобритания. 20 юли 2002 г.

Адамс, Майк. "Актуализацията на Hoodia: Процентът на фалшификатите достига 80%, но все още има истинска Hoodia." Целеви новини. 28 август 2006 г.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.