Може ли оцет от ябълков сайдер действително да помогне със загуба на тегло?

Оцет от ябълков сайдер, или ACV, се казва, че има разнообразни предимства, вариращи от подпомагане на диабета до облекчаване на храносмилането. Някои хора се кълнат в ежедневния си изстрел или еликсир като съществена част от своя уелнес режим.

Като се има предвид популярността му, не е изненадващо, че има диета, създадена около ябълков оцет. Предполага се, че ябълковият оцет преди хранене ви помага да отслабнете и има дори хапчета и добавки, които са на разположение.

Но ще помогне ли наистина за отслабване?

Изследванията на оцет ябълков сайдер за отслабване: може ли да помогне?

Едно от малкото проучвания за изпробване на идеята беше проведено в Япония. По време на 12-седмичното проучване 175 души, за които се смята, че са с наднормено тегло, приемат или питие, съдържащо една или две супени лъжици ябълков оцет или питие без оцет (но с добавен лактат, който имитира вкуса на оцет).

В края на проучването, тези, които са консумирали оцет напитки, имат леко намаление на телесното тегло в сравнение с тези, които имат не оцет напитка. Групата, която взе една супена лъжица оцет, загуби 2,7 кг след 12 седмици, а тези, които взеха две супени лъжици, загубиха 4 кг. Четири седмици след проучването, обаче, повечето участници са възстановили част от теглото си.

В друго проучване напитка, съдържаща ябълков оцет от ябълков оцет, беше свързана със загуба на тегло, но това беше много малко проучване, а участниците бяха също на 21-дневна нискокалорична диета.

Консумирането на всякакъв вид оцет преди нишестето може да забави покачването на кръвната захар след хранене. В проучване от 2017 г., публикувано в изследванията на диабета и клиничната практика , изследователите анализираха по-рано публикувани проучвания и заключиха, че оцетът може да е ефективен при понижаване на нивата на глюкоза и инсулин след хранене.

Съвети за използване на ябълков оцет от ябълки

Ако обмисляте да опитате ябълков оцет, някои специалисти предлагат ограничаване на приема на не повече от четири супени лъжици на ден, разредени с вода или хранени.

Можете да добавите оцет от ябълково вино към вашата диета по няколко начина. Някои хора добавят чаена лъжичка чаша вода и я пийват преди хранене. Можете също така да опитате switchchel (освежаваща напитка с ябълков оцет, джинджифил и други съставки).

Ако не ви харесва да пиете ябълков оцет, опитайте да ядете салата с блясък от ябълков оцет преди ядене на скорбяла. ACV е добър заместител на бутилираното превръзка, който често е натоварен с калории, захар и мазнини.

Въпреки че са налични таблетки ябълков оцет, те могат да съдържат различни количества оцетна киселина.

Възможни нежелани реакции

Ябълковият оцет (под формата на течност или хапче) може да дразни и да нарани гърлото, хранопровода и други части на храносмилателния тракт, особено когато се приема концентрирано или в големи количества.

Наблюдавани са ниски нива на калий и костна минерална плътност при прекомерна, дългосрочна консумация на ябълков оцет.

Най-малко един казус установи, че киселинността на оцет от ябълков сайдер може да ерозира зъбния емайл.

Пиенето му разредено и чрез слама може да помогне, като намали директния контакт със зъбите.

Хората, които имат гастропарези, язви, хиатална херния, ГЕРБ и нисък калий, може да се наложи да избягват оцет от ябълково вино и да взаимодействат с определени медикаменти (като диуретици и лекарства за сърцето и диабета). Вашият доставчик на здравни грижи, преди да приемате ябълков оцет редовно.

Словото от

Загубата на тегло може да бъде едно от най-важните неща, които правите за вашето здраве. Всички знаем колко предизвикателство може да бъде това, но загубата на наднормено тегло може да ви помогне да се чувствате по-добре, да спите по-добре и да намалите риска от сърдечни заболявания и други здравословни проблеми.

Въпреки че е възможно този оцет да предлага някои предимства, практически няма изследвания за ябълков оцет за загуба на тегло. Резултатите от едно проучване показват, че всеки ефект вероятно е лек и всяко загубено тегло може да се върне след спиране на оцета.

Други проучвания, които са направени, са малки или са имали някои проблеми с дизайна на изследването.

Докато оцет от ябълков сайдер в домашно приготвена салата или други рецепти добавя вкус, би било разумно да го пропуснете като стратегия за трайна загуба на тегло в полза на план, който съчетава здравословно хранене с редовни тренировки и промени в начина на живот. Поддържането на дневник за храна, осем часа сън през нощта и поддържане на стреса под контрол също могат да ви помогнат да достигнете и поддържате здравословното си тегло.

> Източници:

> Balliett М, Burke JR. Промени в антропометричните измервания, телесния състав, кръвното налягане, липидния профил и тестостерона при пациенти, участващи в нискоенергийна диетична интервенция. Вестник на Chiropractic медицина. 2013; 12 (1): 3-14.

Kondo T, Kishi M, Fushimi T, Ugajin S, Kaga T. Приемът на оцет намалява телесното тегло, телесната мастна тъкан и серумните нива на триглицеридите при затлъстели японски субекти. Biosci Biotechnol Biochem. 2009 Aug. 73 (8): 1837-43.

> Shishehbor F, Mansoori A, Shirani F. Потреблението на оцет може да смекчи постпрандиалния глюкозен и инсулинов отговор; системен преглед и метаанализ на клиничните изпитвания. Diabetes Res Clin Pract. 2017 май; 127: 1-9.

> Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.