Има ли текущи повърхност причини спортни наранявания?

Работе ли на пясък или трева по-добре от настилката?

Въпреки че предлагат по-меки повърхности, някои проучвания показват, че движението на пясък или трева може действително да увеличи риска от наранявания при бегачите. Въпреки че са по-меки от тротоара, експертите по спортна медицина съобщават, че повече навяхвания , натоварвания и дори тендонити не се развиват по неравномерни и непоследователни повърхности като плажа или тревата. Тъй като всяка стъпка създава различни натоварвания и сили в стъпалата, глезените, коленете и бедрата, най-постоянно се приспособяват към повърхността.

Не всеки има умението или способността да прави това лесно.

Тези естествени повърхности също са склонни да се наклонят и това създава и опасна извънцентрирана сила върху глезените и краката. С течение на времето, движението на неравномерни повърхности може да доведе до тендинит, възпаление на ставите и сухожилията и дори фрактури.

За да предотвратите наранявания по време на движение, Американската под-медицинска асоциация препоръчва да се носят обувки за бягане, които осигуряват стабилност, подкрепа и почистване на базата на вашия тип крака. Обувките трябва да са проектирани така, че да поемат шока от удрянето на повърхността по време на движение. Подменете обувките си на всеки 350-550 мили. Също така е разумно да увеличавате постепенно работата си и да следвате правилото 10%, когато тренирате .

Това не означава непременно, че не трябва да бягате на плажа или на пътеки. По-меките повърхности могат да бъдат чудесни за намаляване на стреса и удара. Работенето на гладки, меки повърхности, като пътеки, писти, черни пътища, гладки полета и пясък често е по-добра възможност за много хора.

Тя е далеч по-малко стрес, отколкото бетон и други настилки, но трябва да обърнете внимание на разнообразието в терена, за да имате най-безопасното преживяване.

Когато работите върху по-меки, естествени повърхности, експертите съветват, че се натрупвате бавно, обърнете внимание на повърхността (гледайте дупки, скали и други неравномерни участъци) и използвайте правилния тип обувки, за да сведете до минимум риска от нараняване.

И без значение къде се движите, трябва да обърнете внимание на течащата повърхност, защото промените в терена могат да се появят по всяко време на всяко място.

Източници

Американската медицинска асоциация по медицина

Американската академия по медицинска спортна медицина