Техника за безопасно повдигане за защита на гърба

Една от най-честите причини за ниска болка в гърба и ишиас е лоша техника за повдигане или чести и тежки повдигания. Когато се натъкнете на нещо, което трябва да се вдигне, трябва да предприемете стъпки, за да сте сигурни, че вдигате правилно и безопасно. Добра идея е да се свържете с физическия си терапевт, за да научите как да се повдигнете правилно. Вашият PT може да оцени техниката ви и да ви помогне да направите каквито и да е промени, ако е необходимо.

При повдигане на предмети е важно да се научите как да повдигнете правилно, за да предотвратите наранявания. Честите наранявания при вдигането могат да включват:

Всяко от тези наранявания може да възникне в резултат на неправилно повдигане или повдигането може просто да влоши текущия проблем.

Какво може да се случи, ако се повдигна неправилно?

Ако непрекъснато повдигате тежки предмети или се навеждате често напред, може да се поставите за болки в гърба. Когато се наведете напред, предната крива в гръбнака, наречена лордоза, се изправя или обръща. Това може да доведе до прекомерен натиск върху гръбначните ви дискове. Когато това се случи, дискът може да бъде изтласкан на място и да стане херния или разкъсан, водещ до болка и ишиас.

Ако чувствате някаква болка в гърба преди или след вдигането, незабавно посетете Вашия лекар, за да получите точна диагноза и веднага да започнете лечението.

Техника за безопасно повдигане

Ето как да вдигнете правилно:

  1. Застанете близо до товара и центрирайте се над него с краката си с ширината на раменете
  2. Затегнете коремните мускули
  3. Дръжте гърба си прав, огънете коленете си и слезте на пода
  4. Почувствайте добре товара с двете си ръце
  5. Поддържайки товара близо до тялото, използвайте мускулите на краката си, за да се изправите, като повдигнете товара от пода
  1. Гърбът ви трябва да остане прав по време на повдигане, като се използват само мускулите в краката, за да се повдигне товара
  2. Не преобръщайте тялото си при преместване на товара. Вместо това, вземете малки стъпки с краката си да се завъртат, докато не сте в правилната позиция
  3. Отново се наведете на коленете, като използвате само мускулите на краката си и поставете товара на подходящото място

Най-добрият курс, който трябва да предприемете, когато срещнете тежък товар, е да намерите приятел или приятел, който да вдигне товара с вас. Разбира се, ако товарът е твърде тежък, трябва да получите помощ или да използвате някаква друга форма на механични средства за повдигане на вашите предмети. Не се справяйте с гърба си.

Ами ако трябва да вдигнете нещо много светло? Можете ли просто да се наведете по гръб и да се отдръпнете? Отговорът е "не". Трябва да се навеждате правилно всеки път, когато се повдигате, независимо от размера и теглото на обекта. Един добър начин да задържите гърба си в оптималната позиция, докато вдигате, е да държите главата си нагоре, докато се навеждате. Това естествено запазва ниското гърбче и шията в неутрално положение, така че гръбнакът ви остава защитена при повдигане дори на най-малкия товар.

Словото от

Повдигането на тежки предмети може да постави сериозен стрес върху тялото ви и може да доведе до болка или ограничено движение. Проверете с вашия физик терапевт, за да научите как правилно да повдигате и носите предмети, за да предотвратите болки в гърба или болки в шията.

Променено от Брет Сиърс, PT, експерт по физиотерапията на .com.