Рискът от салмонела в пилешкото стопанство в задния двор

Тенденция в начина на живот, свързана с все по-високата степен на инфекция

Домашното отглеждане на пиле в Съединените щати се е увеличило популярно в съчетание с движението към по-органичен начин на живот от местно естество. За много ентусиасти, отглеждането на пиле е повече от хоби; това е само отражение на социалната отговорност, като едновременно с това се намаляват въглеродните емисии, като същевременно се гарантира, че животните се третират по по- хуманен и етичен начин .

Докато много от тези ферми отговарят напълно на местните разпоредби за здраве и безопасност, други летят добре под правния радар. Често желанието да се прегръща "естественото" земеделие е накарало някои да пренебрегнат традиционните предпазни мерки, предназначени да предпазят себе си и стадата от болести.

Спадът на салмонела е свързан с фермите на задния двор

Нарастването на популярността на отглеждането на пилешко месо в задния двор е пряко свързано с неотдавнашното огнище на Salmonella в 48 държави. Съгласно препоръка, издадена от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ, са потвърдени 790 случая на салмонелоза при хора, които са дошли в контакт с стада от януари до юни 2017 г. От тях 174 случая са били считани за сериозни и изисква хоспитализация.

Тези цифри предполагат значително увеличение на броя на случаите, приписвани на отглеждането на пиленце в задния двор. За сравнение, от 1990 до 2014 г. бяха потвърдени общо 53 взривове, което доведе до 2360 случая, 387 хоспитализации и 5 смъртни случая.

Общият тригодишен период от 2015 г. до 2017 г. почти съответства на тези цифри.

Докато броят им все още остава относително нисък, този темп на нарастване продължава да се притеснява от служителите в здравеопазването.

Салмонела и симптоми на хранително отравяне

Салмонелозата е името на болестта, причинена от бактерията Salmonella.

Самите бактерии живеят в чревния тракт на хора и животни и се предават главно чрез храни, които са били заразени с изпражнения.

Има два основни вида Salmonella-Salmonella bongori и Salmonella enterica-както и многобройни подвидове, често свързани с хранителни отравяния. Симптомите на салмонелоза са подобни на тези на стомашния грип и могат да включват:

Симптомите обикновено се появяват 12 до 72 часа след експозицията и могат да продължат навсякъде от 4 до 7 дни. Повечето случаи се решават самостоятелно без лечение.

Въпреки това, при малките деца, възрастните хора и хората с нарушена имунна система, салмонелозата може да доведе до тежки и дори животозастрашаващи заболявания. При тези индивиди инфекцията понякога се разпространява в кръвта, причинявайки сериозна инфекция, известна като Salmonella septicemia. Лечението обикновено изисква хоспитализация и агресивен курс на интравенозни антибиотици.

В Съединените щати салмонелозата удари около 1,2 милиона души и причинява близо 400 смъртни случая всяка година. Болестта е отговорна за повече хоспитализации от всеки друг хранителен микроорганизъм , включително Е. coli, и въздейства върху националната система за здравеопазване с повече от 365 милиона щатски долара годишно.

Салмонелоза, свързана със слабите практики в земеделието

Salmonella enterica е бактериален тип, който най-често се свързва с контаминирането на домашните птици. Докато манипулациите и храненето на домашни птици могат да причинят заболяване, пилешките яйца остават основен източник на инфекция. Според американското министерство на земеделието (USDA), инфекцията с S. enterica при кокошките се задържа около 10%, повече от два пъти по-висока от тази при бройлерите.

Сред земеделските производители в задния двор неправилното управление и обработка на стадата се счита за основната причина за избухването на салмонела. Това изглежда особено валидно за онези, които държат по-малки стада или като домашни любимци, или като източник на свежи яйца, произведени вкъщи.

Проучване, проведено от Катедрата по животновъдство на Калифорния-Дейвис през 2014 г., показа, че сред домашните ентусиасти остава широко разпространената липса на осведоменост по въпросите на здравето на домашните птици.

Според проучването почти 70% от собствениците са позволили на посетителите да се съберат в своите съюзи, докато само 40% са носили предпазни средства при почистване. И двете от тези практики се считат за опасни. Още по-голямо е фактът, че много от фермерите са знаели малко или нищо за обикновени инфекции на птици като птичи грип или болестта на Марек (смъртоносен тумор-причиняващ вирус, считан за епидемия в неваксинирани стада).

Сред практиките, свързани специфично с риска от салмонелоза:

Салмонелозата при пилетата е доста очевидна: те ще бъдат слаби, ще имат водна диария и ще развият лилав гребен. Хенс ще намали значително производството на яйца.

Измиване или не измиване на пилешко яйце

Друга основна причина за инфекцията със салмонела е неправилното измиване на пилешки яйца. Много опитни фермери съветват да не се мие, тъй като това може да премахне желатиновия "цъфтеж", който запечатва и защитава яйцеклетките от бактерии. Вместо това те одобряват светло четкане или избърсване, за да се отстрани излишъкът от пясък, последван от незабавно охлаждане при или под 40 градуса.

Яйцата обикновено са по-чисти, ако се съберат незабавно. Прекомерно мръсните яйца обикновено са тези, които са седнали в гнездото няколко дни и те трябва да бъдат изхвърлени.

Ако решите да измиете яйцата, ще трябва да се уверите, че водата е най-малко 90 градуса. По-топлите температури на водата водят до надуване на съдържанието на яйцата и натискане на мръсотия и замърсители от порите на обвивката. Използването на студена вода, от друга страна, отваря порите и приканва замърсителите вътре. Водата трябва винаги да тече около яйцата, докато ги измивате. Никога не позволявайте яйцата да седят във водата, потопени. След измиване яйцата се изсушават добре и се охлаждат.

Съвети за предотвратяване на салмонелозата

Докато салмонелозата може да се появи по всяко време на годината, рискът е по-висок през летните месеци, когато по-топлите температури осигуряват идеална среда за бактериите. Независимо дали имате задния двор или държите пилетата като градинарски партньори, има няколко неща, които можете да направите, за да се предпазите от салмонела.

Главен сред тях е репутацията на люпилнята, от която изворвате вашите птици. Никога не купувайте живи домашни птици или пилета от нищо друго освен люпилня, сертифицирана от Националния план за подобряване на птиците (USDA NPIP) на USDA. Избягвайте не-сертифицирани животновъди, включително специални животновъди и други фермери в задния двор.

За да избегнете приемането на Салмонела от вашето стадо:

За да предотвратите появата на салмонелоза от пресни домашни яйца:

> Източници:

> Basler, C .; Nguyen, T .; Anderson, T .; Hancock, T .; и Barton Behrahvesh, С. "Избухвания на инфекции на човешка салмонела, свързани с живи домашни птици, САЩ, 1990-2014 г." Emerg Infect Dis. 2016; 22 (10): 1705-1711.

> Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC). "Мултистриалните огнища на инфекции на човешка салмонела, свързани с живи домашни птици в двора на задния двор." Атланта, Грузия; издаден на 13 юли 2017 г.

> Elkhoraiba, C .; Блатчфорд. R .; Pitesky, M .; и Менч, J. "Пилетата в задния двор в САЩ: Проучване на собствениците на стада". Птици собственици. 1 ноември 2014 г .; 93 (11): 2920-2931.

> Министерство на земеделието на САЩ. "Профил на серотипове на изолати от Salmonella от месо и птичи продукти, от януари 1998 г. до декември 2014 г." Вашингтон; актуализиран на 11 август 2016 г.

> Иши, Х. и Рос, К. "Салмонела и яйца: от производство до плоча". Int J Environ Res Обществено здраве. Март 2015 г .; 12 (3): 2543-2556.