Претегленото стъпало увеличава силата и силата на краката

Голямо упражнение за изграждане на здравина и сила на краката

Ускорението е чудесно общо упражнение, което е идеално за всички упражнения, тъй като може да бъде променено, за да създадете тренировка за убиец за всеки, независимо дали току-що сте започнали да тренирате или сте тренирали от години. Той има малък риск от нараняване и с няколко корекции предлага добра кардио тренировка, тренировка за сила или тренировка за равновесие.

Защо се претегля стъпалото

Това упражнение може да се направи почти навсякъде, тъй като единственото необходимо оборудване е регулируема стъпка или пейка и някои тежести.

Ако сте изобретателни, можете дори да използвате здрав стол у дома и да напълните раница с водни кани, за да получите подобна тренировка.

Поради гъвкавостта си, това е чудесна алтернатива на множество упражнения, като например " plyometric jumping" , защото печелите от експлозивното възходящо движение без въздействието на кацането; както и пълното упражнение на клек , защото е много по-лесно да се прави правилно и има по-малък риск от нараняване.

Друг бонус към претегленото увеличение е, че укрепва всеки крак индивидуално, а не като единица. Това помага да се гарантира, че изграждате силата си равномерно от всяка страна и не предпочитате един крак над другия. Тъй като усилвате с един крак наведнъж, това упражнение също така подобрява баланса, стабилизирането и собствеността, защото вие трябва да контролирате теглото, докато се движите нагоре и надолу, напред и назад.

Други ползи от това упражнение включват:

Настройване на претеглените стъпки

Има три променливи, които трябва да имате предвид при планирането на вашата претеглена тренировка:

 1. Стъпка височина
  Височината на стъпката е първата променлива, която трябва да се разгледа. Колкото по-ниска е стъпката, толкова повече се обработват квадрицепсите. Колкото по-висока е стъпката, толкова повече се правят hamters и glutes. Един начинаещ ще започне с много ниска стъпка от около 6-8 инча, докато движението не бъде усъвършенствано. Следващата цел е постепенно да увеличите височината на стъпалата, докато тя не достигне нивото, където бедрото ви е успоредно на земята, когато краката ви по стъпалото. След като успеете да овладеете това движение на това ниво, можете да изберете да повдигнете стъпката малко по-далеч от това и наистина да работите с hamstrings и glutes.
 2. Тегло Сума
  Започнете без тегло и постепенно добавете дъмбели или мряна, ако искате. Използването на мряна ви позволява да вдигате повече, но дърпането на гири е приличен вариант. Ако целта ви е да спечелите сила, вдигнете по-голяма тежест, отидете по-бавно и изпълнете по-малко повторения, 8-12 на сет. За да се изгради експлозивна сила или да се увеличи сърдечно-съдовият фитнес, носете по-малко тегло, отидете по-бързо и изпълнете повече повторения - 20-25 на сет.
 3. скорост
  Скоростта на засилване на движението до голяма степен зависи от целите ви и вида на обучението, което правите. Както бе споменато по-горе, можете да получите страхотна тренировка от сърдечен тип, като направите стъпки нагоре без или с леки тежести, като се движите по-бързо и извършвате много повторения на набор. Като добавите тегло, вероятно ще забавите движението (поради безопасността и трудностите).

4 начина да направите претегленото стъпало

Стъпките са чудесно упражнение както за начинаещи, така и за елитни спортисти, защото постепенно можете да увеличите трудността на упражнението, като увеличите височината на стъпалото, повдигането на тежестта и дори скоростта на движението по време на тренировката. Ето някои от най-често срещаните вариации, изброени от най-лесните до най-трудните.

 1. Непретеглимото стъпало
  Започнете с простото повишаване. Станете с десния крак, долейте левия крак, за да го срещнете на върха на стъпалото, след това слезте наляво. Повторете това за конкретен брой повторения, след това водейте с левия крак и повторете същия брой повторения. За начинаещи може да се направи това за определен период от време (например една минута), вместо определен брой повторения.
 1. Основното претеглено стъпало
  Това е същото движение, както по-горе, само вие държите дъмбели в ръцете си или мряна през раменете си, докато стъпвате нагоре и надолу. Отново можете да отидете за време или повторения в зависимост от целите си.
 2. Динамичното стъпало
  За да направите динамична или експлозивна стъпка нагоре, започнете с един крак на стъпалото и докато се изправяте, се движете направо нагоре от стъпалото и след това леко прилягате с двата крака на стъпалото. Спуснете се и редувайте кой фут водеш за повторения.
 3. Претегленото динамично стъпало
  Като увеличавате силата си и подобрявате техниката си, можете да започнете да добавяте тегло към динамичната стъпка нагоре. Уверете се, че използвате по-малки стъпки, по-ниски скокове и винаги леко приземявате.