Може ли капсаицинът в пилешкото зърно да насърчи отслабването?

Трябва ли да подсладите?

Капсаицинът, съединението в лют червен пипер, което ги прави пикантни, се смята, че поддържа загуба на тегло. Поддръжниците твърдят, че това естествено вещество може да спомогне за ускоряване на метаболизма и намаляване на мастната тъкан, както и за ограничаване на преяждането чрез омекване на апетита.

Изследванията върху капсаицин и отслабването

Докато учените все още не са потвърдили, че капсаицинът може да служи като помощ за отслабване, някои ранни изследвания показват, че това пикантно химично вещество може да бъде от полза, ако се опитвате да отслабнете.

За доклад, публикуван в " Апетит" през 2014 г., учените размераха по-рано публикувани клинични проучвания, изследващи потенциалните ползи от капсаициновите съединения върху енергийния прием. В своя преглед авторите на доклада откриха доказателства, че консумацията на минимум 2 mg капсаицинови съединения (известни като капсаициноиди) преди хранене е намалила енергийния прием с 74 калории по време на храненето.

Ето и няколко други констатации от изследванията върху капсаицин и загуба на тегло:

апетит

Механизмът на предполагаемия ефект на сатиране на капсаицин може да се дължи на промененото предпочитание към богатите на въглехидрати храни над храните с по-високо съдържание на мазнини, съгласно проучването " Апетит" .

В проучване, публикувано в Американския вестник за клинично хранене през 2016 г., приемането на капсаицин повишава ситостта, но не влияе на нивата на гноподобните хормони глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1) и пептида YY (PYY). Вместо това, изследователите предполагат, че капсаициновото насищане може да е свързано с повишени стомашно-чревни симптоми, като болка, усещане за парене, гадене и подуване на корема.

метаболизъм

Консумацията на капсаицин и непървите съединения в лют червен пипер (известни като капсиноиди) може да увеличи разхода на енергия и окисляването на мазнините, според доклад, публикуван в " Критични прегледи в хранителната наука и храненето" . Изследователите са прегледали по-рано публикувани проучвания и са установили, че при проучвания, при които участниците са имали средния индекс на телесна маса (BMI), попадащ в обхвата на наднорменото тегло или на затлъстяването, поглъщането на капсаицин или капсиноидите е увеличило енергийните разходи и показва признаци на увеличено окисляване на мазнините.

Телесни мазнини

В допълнение към намаляването на енергийния прием, предварителните проучвания показват, че приема на капсаицин може да намали съотношението на измерване на талията към тазобедрената става. В проучване, публикувано в " Апетит" през 2017 г., изследователите установяват, че приема на капсаицин на 2 mg на ден увеличава съотношението талиен към ходилото на шест седмици в сравнение с приема на капсаицин с високи дози или плацебо. Съставът на тялото обаче не беше засегнат значително.

Възможни нежелани реакции

Въпреки че капсаицинът обикновено се счита за безопасен, когато се употребява умерено в храните, добавките от капсаицин могат да причинят нежелани реакции, като стомашно дразнене, стомашна болка, подуване на корема и влошаване на язви и киселини.

Високият прием на капсаицин обаче може да доведе до отрицателни последици за здравето. Например, има известна загриженост, че консумирането на големи количества капсаицин от лют червен пипер може да увеличи риска от рак на стомаха. (Ниският прием на капсаицин, обаче, изглежда предпазва от рак на стомаха, според анализ.)

В допълнение, капсаицин добавки могат да взаимодействат с някои лекарства (включително аспирин и кръв-изтъняване лекарства) и добавки. Те не трябва да се приемат в рамките на две седмици след планираната операция.

Има също така известна загриженост, че употребата на капсаицинови добавки или локален капсаицин може да предизвика коронарен спазъм и да повиши риска от сърдечен удар при някои хора.

Важно е да имате предвид, че безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена.

Направи си сам

Докато е твърде рано да се препоръча капсаицин добавки (или висок прием на чили пиперки) за загуба на тегло, увеличаване на приема на капсаицин донякъде чрез добавяне на люти чушки, лют червен пипер или червен пипер в малки количества за готвене може да бъде от полза за вашето цялостно здраве частично поради антиоксидантните ефекти на съединението).

Ако все още обмисляте употребата на капсаицинови добавки, уверете се, че първо се консултирайте с вашия доставчик на здравни грижи, за да видите дали е подходящо за Вас.

Източници:

> Urbina SL, MD Робъртс, Kephart WC, et al. Ефекти от 12 седмици на добавяне на капсаициноид върху състава на организма, апетита и самостоятелно докладваният калориен прием при пациенти с наднормено тегло. Апетитът. 2017 Jun 1; 113: 264-273.

> van Avesaat М, Troost FJ, Westerterp-Plantenga MS, et al. Капсаицин-индуцираното насищане е свързано със стомашно-чревния безпокойство, но не и с освобождаването на хормони за насищане. Am J Clin Nutr. 2016 Feb; 103 (2): 305-13.

> Whiting S, Derbyshire EJ, Tiwari B. Могат ли капсаициноидите да подпомогнат поддръжката на теглото? Систематичен преглед и метаанализ на данните за енергийния прием. Апетитът. 2014 Feb; 73: 183-8.

> Zsiborás C, Mátics R, Hegyi Р, et al. Капсаицинът и капсатът могат да бъдат подходящи средства за лечение на затлъстяването: метаанализ на изследванията при хора. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016 декември 21: 1-9.

> Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.