Декафът Зелен чай е здрав като редовен зелен чай?

Зеленият чай е добре известен, че има потенциални ползи за здравето поради антиоксидантите, които съдържа, но също така има и кофеин. Ако сте чувствителни към кофеина или искате да се насладите на чаша зелен чай през нощта, ще получите ли все пак ползите за здравето, ако изберете безкофеинов зелен чай? Изследванията показват, че ще го направите.

Какво е толкова страхотно за зеления чай?

Здравните ползи от зеления чай идват от фитохимикалите , които са натурални химически съединения, открити в растенията.

Някои от тези фитохимикали, наречени флаваноли, дават на зеления чай голяма част от своя антиоксидантен потенциал и са в центъра на различни научни изследвания. Кофеинът също е фитохимичен, но няма нищо общо с функцията на тези антиоксиданти.

Пиенето на редовен зелен чай се смята за добро за вашето здраве, но за да бъда честен, трудно е да се знае колко е добро за теб. Едно проучване през 2015 г. установява, че пиещите зелен чай са имали по-малък риск от чернодробни заболявания в сравнение с хората, които не пият зелен чай, но са необходими много повече изследвания, за да се разбере дали пиенето на зелен чай действително намалява този риск. да има други здравословни навици, които са повлияли на резултатите. Други проучвания показват, че екстрактите от зелен чай може да са полезни за сърцето ви и да насърчават малко количество загуба на тегло, но те се основават на приемане на хапчета за зелен чай, вместо да пият зелен чай.

Как ли безкофеинов зелен чай се сравнява с обикновения зелен чай?

Процесите, които премахват кофеина от зеления чай, също премахват някои от полифенолите, но не и всички от тях.

Според едно проучване, публикувано през 2003 г., съдържанието на флаванол в редовните чайове варира от 21,2 до 103,2 mg / g (милиграми на грам), докато съдържанието на флаванол в зелен чай безкофеино варира от 4,6 до 39,0 mg / g.

Стойностите на антиоксидантите са варирали от 728 до 1,686 еквивалента Trolox / g чай за обикновени чайове и от 507 до 845 еквивалента Trolox / грам за декофеинизираните чайове.

Така че, докато има намаляване на флаванолите, антиоксидантната активност не е напълно изгубена. Но освен това е трудно да се каже дали декофеинизираният зелен чай е повече или по-малко полезен за хората, защото много проучвания за зелен чай се правят с лабораторни животни, а не с хора. Но има няколко изследвания, направени с човешки участници, които ни помагат да разберем дали зеленият чай работи.

Резултати от проучвания, използващи безкофеинов зелен чай

Едно проучване, публикувано през 2011 г., изследва декаф екстракти от зелен чай (равни на около 6 до 8 чаши горещ зелен чай на ден) при мъже с наднормено тегло или затлъстяване. Изследователите установяват, че когато участниците са взели добавките, те са имали повишение в нивата на епигалокатехин галат (EGCG е най-известният от зелен чай catechins) и загуби известно тегло.

Друго проучване, публикувано през 2010 г., разглеждаше чай без капки и загуба на тегло при жени, които са преживели рак на гърдата. През шестте месеца имаше загуба на тегло, но не достатъчно, за да бъде статистически значима. Но жените, които приемат зеления чай, имат повишение на техния HDL холестерол (добър вид).

Най-новото проучване за зелен чай без кофеин беше публикувано през 2014 г. и използваше специален екстракт от зелен чай с надеждата, че би било полезно за жени, които са имали постоянни промени в човешкия папиломен вирус и цервикални клетки, които биха могли да прогресират до рак.

За съжаление зеленият чай изобщо не предлага никаква превенция.

Словото от

Декорът на зеления чай все още има антиоксидантен потенциал и може да помогне малко със загуба на тегло, но дали той прави повече за вашето здраве не е ясно. Въпреки това, той няма калории и лесно може да бъде част от здравословна диета.

Важно е да знаете, че безкофеиновият зелен чай може да не е напълно кофеин, така че ако сте чувствителни към кофеина, това може да ви повлияе.

> Източници:

> Brown AL, Lane J, Holyoak C, Nicol B, Mayes AE, Dadd Т. "Здравни ефекти на катехините на зелен чай при мъже с наднормено тегло и затлъстяване: рандомизирано контролирано кръстосано изпитване." Br J Nutr. 2011 Dec; 106 (12): 1880-9.

> Garcia FA, Cornelison Т, Nuño Т, Greenspan DL, Byron JW, Hsu CH, Alberts DS, Chow HH. "Резултатите от рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо контролирано проучване фаза II на Polyphenon E при жени с постоянна високорискова HPV инфекция и нискостепенна цервикална интраепителиална неоплазия." Gynecol Oncol. 2014 Feb; 132 (2): 377-82.

> Хенинг SM, Fajardo-Lira C, Lee HW, Youssefian AA, Go VL, Heber D. "Съдържанието на катехин в 18 чайове и екстракт от екстракт от зелен чай корелира с антиоксидантния капацитет". Nutr Cancer. 2003; 45 (2): 226-35.

> Stendell-Hollis NR, Thomson CA, Thompson PA, Bea JW, Cussler EC, Hakim IA. "Зеленият чай подобрява метаболитните биомаркери, а не теглото и телесния състав: пилотно проучване при преживелите с наднормено тегло рак на гърдата." J Hum Нутри Диета. 2010 Dec; 23 (6): 590-600.

> Yin X, Yang J, Li T, et al. "Ефектът на приема на зелен чай върху риска от чернодробно заболяване: мета анализ." Международен журнал за клинична и експериментална медицина. 2015; 8 (6): 8339-8346.