10 топ храни за по-здрава коса

1 - Вашата коса се нуждае от тези хранителни вещества

Култура / Грета Мария / Ризар / Гети изображения

Красивата блестяща коса изисква повече от добър шампоан и балсам. Здравата коса разчита на някои основни хранителни вещества, включително протеини, омега-3 мастни киселини, желязо, цинк, калций, биотин и витамини А, С, Е и Г.

Знам, че има много витамини и минерали и т.н., но яденето на здравословно балансирано хранене трябва да ви осигури всички тези хранителни вещества. Но, само за да съм сигурен, открих десет храни, които са особено полезни.

2 - Риба

Рей Качаториан / Гети изображения

Сьомгата и рибата тон са богати на протеини, омега-3 мастни киселини и витамин D, но макар и богати на омега-3 мазнини, те не са с високо съдържание на мазнини или калории. Добавете сьомга или риба тон на прясна зелена салата или се насладете на тях като суши. Консервираните риба тон и сьомгата могат да се държат на ръка и да се използват в редица рецепти. Херинга, сардини и пъстърва също са богати на омега-3.

3 - Тъмните зелени зелени

Томас Фирак Фотография / Гети изображения

Спанакът, швейцарският чирд и калето са отлични източници на витамин А, желязо, калций и витамин С. Те също така имат ниско съдържание на калории, така че те също ще ви помогнат да поддържате подреден талията. Използвайте сурово зелено като основа за вашите салати или ги подправете с малко зехтин и чесън и служите като здравословна страна.

4 - Ядки

Максимилиан фонд ООД / Гети изображения

Бадемите, пеканите и орехите са богати на растителни протеини, биотин, минерали и витамин Е. Орехите също са добър източник на омега-3 мастни киселини. Яжте сурови орехи като лека закуска или нагоре салатите си с препечени пекани. Поръсете някои бадеми върху зелен фасул или други варени зеленчуци.

5 - Сладки картофи и имигранти

Рене Коме / Гети изображения

Сладките картофи и сладките картофи са опаковани с витамин А, плюс съдържат витамин С, желязо и калций. Сервирайте бита сладки картофи като вкусно странично ястие или печете сладки картофи и ги покрийте с малко количество меласа, за да добавите още повече калций.

6 - Яйца

Tetra изображения / Гети изображения

Яйцата са отличен източник на протеин и биотин и съдържат витамини А и Е, плюс малко желязо и калций. Яйцата, произведени от кокошки, хранени със специални диети, наречени "омега яйца", също са добри източници на омега-3 мастни киселини.

7 - Бобови растения

Катарина Лофгрен / Гети изображения

Сухите боб, леща и соя са богати на протеини, цинк, желязо и биотин. Печените бобчета могат да се използват като покрив за печени бели или сладки картофи. Или сервирайте леща супа със свежа зелена салата.

8 - Стриди

Дапан фотография / момент / Гети изображения

Стридите са изключително богати на цинк плюс богат източник на протеини. Насладете се на сурови стриди на половината черупки, подготвени като Oysters Rockefeller, или правете стрида за вечеря.

9 - Мляко и млечни продукти

Datacraft Co Ltd / Гети изображения

Млечните продукти са с високо съдържание на протеини, витамин D и калций. Отидете с ниско или без мазнини мляко и сирене, за да намалите някои от калориите. Сервирайте гръцко кисело мляко с мед, плодове и ядки за вкусна закуска или здравословен десерт. Като алтернатива, млякото, произведено от бадеми, соя или ориз също е добър избор.

10 - червени пиперки

DK / Getty Images

Червените пиперки са с високо съдържание на витамини А и С, плюс ниско съдържание на калории. Залейте салата с червени чушки, изпечете ги с асортимент от зеленчуци или ги добавете към разбърканата риба.

11 - постно говеждо месо

Тим Хаули / Гети изображения

Говеждото месо е отличен източник на протеин и цинк. Тя може да е с високо съдържание на мазнини и калории, така че изберете по-мек разрез като филе миньон. Говеждото с храна от трева има по-добър профил на мастни киселини. Добавете тънки филийки пържола към салата или използвайте постно отрязани говеждо месо в разбърквайте.

Източник:

Американско министерство на земеделието Селскостопанска научноизследователска служба Национална база данни за хранителните вещества за стандартно издание 28.