Какво е пълна течна диета и кога се използва?

Пълната течна диета се състои само от течности, но за разлика от чистата течна диета, която по същество позволява само ясни напитки и бульон, пълната течна диета включва по-дебели сокове, мляко и пюре.

Често се използва преди или след някои видове операция или ако имате определени храносмилателни състояния, които няма да ви позволят да ядете твърди храни. В повечето случаи ще бъдете на пълноценна течна диета само за ограничен период от време и диетата често е стъпка към механичната мека диета.

Пълна течна диета срещу ясна течна диета

Пълната течна диета често се използва като мост между ясна течна диета и редовна или механична мека диета. Той има по-голям набор от предмети, отколкото ясна течна диета , но все още е доста ограничен в сравнение с механична мека диета , която позволява повечето видове храни, стига да са били пюре, суспендирани или пулверизирани.

Соковете и бультите, позволени на чистата течна диета, трябва да са ясни, така че изборът е по-ограничен. Ясни сокове, като ябълков сок, са полезни и за двете диети, но при пълна течна диета можете също да консумирате зеленчукови сокове и цитрусов сок, ако е добре, стига целулозата да се опъне.

В допълнение към ясния бульон, крем супата се допускат, стига да не съдържат никакви парченца месо, зеленчуци или юфка. Варени зърнени храни също са добри, стига да са били натоварени. Чай и кафе се допускат и при двете диети, но при пълна течна диета можете да добавите и мляко или сметана, ако искате.

Можете също така да пиете мляко или млечни заместители като бадемово, соево или оризово мляко, ако имате непоносимост към лактоза.

Целите на храненето

Пълните течни диети обикновено са с ниско съдържание на калории и хранителни вещества. Целта обикновено е около 1500 калории и 45 грама протеин. Може да се почувствате така, сякаш получавате достатъчно храна, но тази диета не съдържа достатъчно фибри, витамини и минерали, които да се използват дългосрочно.

Ако по някаква причина сте на тази диета за по-дълъг период от време, Вашият лекар може да предложи добавяне на течни хранителни добавки като "Гарантиране" на ежедневния хранителен план. Ако все още се нуждаете от повече калории, мляко на прах може да се добави към крем супи и можете да подсладите храни със захар или течни подсладители като мед или царевичен сироп. Добавянето на масло или маргарин към горещите зърнени храни също е опция. Ако трябва да намалите калориите, изкуствените подсладители също се допускат при пълна течна диета.

Допуска се храна

Примерна схема за хранене

Ето един пример за дневен план за хранене, изпълнен с храни, които можете да ядете с пълна течна диета. Той има около 2000 калории, но можете да промените сумите в зависимост от апетита и потребностите от калории.

закуска

обяд

Вечеря

Нощният снек

Забележка: Ако не можете да понасяте мляко, изберете соево или бадемово мляко и не забравяйте да прочетете етикетите на течни хранителни добавки, защото някои от тях са на млечна основа.

Възможни нежелани реакции

Ако трябва да сте на пълна течна диета за повече от няколко дни, може да сте запек от липсата на фибри и загуба на тегло е възможно с ниско калориите брой. Разбира се, това означава, че много диети се изкушават да приемат диета за отслабване само с течност, но това не е добър начин да отслабнете. Пълните течни диети трябва да се извършват само с медицинско ръководство.

Течната диета може да е с ниско съдържание на витамин В12, минерали и белтъчини, така че дългосрочната употреба (повече от две седмици) ще изисква хранителни добавки, за да се предотвратят недостиг на хранителни вещества и загуба на мускули.

Какво за влакна от плодови и зеленчукови сокове?

Вероятно не е прекалено много, дори ако използвате високоскоростен куршум, Vita-mix или сокоизстисквачка, за да направите свои собствени сокове у дома. Въпреки това, ако трябва да сте на диета с ниско съдържание на фибри, докато сте на пълна течна диета, може да е добре да се избягват високо съдържание на фибри. Попитайте Вашия лекар.

Също така е добра идея да попитате Вашия лекар за всички допълнителни хранителни ограничения, които може да имате. Например, човек, който е на диета с гастропарези, може да се наложи да избягва висококачествени течности и човек на натриева диета може да се наложи да избегне солени течности.

Словото от

Точно като диета с ясни течности , механична мека диета и диета с ограничени фибри, пълната течна диета се използва само като краткотрайна диета в специална ситуация, като например след операция и само с медицинско наблюдение, не се радвай, знаеш, че има шансове, няма да бъдеш дълго.

Ако не сте сигурни дали храната, която искате да ядете, е приемлива за пълна течна диета, попитайте Вашия лекар или диетолог преди да го добавите към вашата диета.

> Източници:

> Maher AK. "Опростено меню за хранене". Единадесето издание, Hoboken NJ, САЩ: Wiley-Blackwell Publishing, октомври 2011 г.

> Университет на Уисконсин Училище по медицина и обществено здраве. "Модифицирана диета: Пълна течна диета".