Витамин D за отслабване

Може ли да ви помогне да отслабвате?

Витамин D добавки понякога се предлагат като естествена помощ за отслабване . Всъщност, някои изследвания показват, че намаляването на витамин D може да увеличи риска от затлъстяване, докато приемането на добавки от витамин D може да спомогне за насърчаване на загуба на тегло и поддържане на теглото.

Ползите от витамин D за отслабване

Ето някои от основните изводи за витамин D и теглото:

1) Диета

В проучване от 2010 г. в Американския вестник за клинично хранене изследователите установиха, че повишаването на нивата на витамин D (и приема на калций, получен от млечни продукти) може да увеличи вероятността от загуба на тегло при диета. Изследването обхваща 126 жени с наднормено тегло, всички от които са били наблюдавани в продължение на шест месеца.

2) Предотвратяване на теглото

Витамин D може да помогне за предотвратяване на наддаването на тегло, което често се случва при жени на средна възраст, според проучване от 2007 г. на Архивите на вътрешната медицина . За проучването 36,282 жени в постменопауза получават 400 IU витамин D и 1000 mg калций под формата на добавки или плацебо дневно. След три години, участниците, приемащи добавки, които са опитвали калций преди изследването, са били с 11% по-малко вероятно да наддават на тегло (в сравнение с тези на плацебо).

3) Сърдечно здраве

Витамин D може да увеличи някои положителни ефекти от загуба на тегло, показва проучване от 2007 г. на American Journal of Clinical Nutrition .

В тестове върху 63 жени с наднормено тегло или затлъстели, назначени на програма за отслабване, учените откриха, че тези, които са приемали 400 IU витамин D и 1200 mg калций под формата на добавка дневно по време на 15-седмичната си диета, са имали по-големи подобрения в нивата на холестерола (в сравнение с тези, получавали плацебо за същия период от време).

Използване на витамин D за отслабване

Допълненията, съдържащи витамин D и калций, са ефикасни за отслабване, според Националните здравни институти. Въпреки това, учените все още трябва да определят дали приемането на витамин D самостоятелно (а не в комбинация с калций) може да спомогне за насърчаване на загуба на тегло.

Въпреки че витамин D се намира в някои храни (като мазна риба и укрепено мляко) и може да се произвежда от тялото при излагане на слънце, приемането на добавки може да бъде по-надеждно средство за повишаване нивата на витамин D. Въпреки че витамин D може да не ви помогне да отслабнете сами, увеличаването на приема на витамин D би могло да подпомогне усилията Ви за намаляване на теглото, като същевременно повиши общото ви здраве. (За отстраняване на тежки кости и остеопороза, витамин D може да помогне и за отстраняване на сърдечните заболявания и стимулиране на имунната ви система.) За да се постигне загуба на тегло, е важно да се комбинират добавките на витамин D със здравословна диета и редовна тренировъчна програма.

Ако решите да приемате добавки от витамин D, имайте предвид, че консумирането на прекомерно количество витамин D може да причини повръщане, загуба на костна плътност и други проблеми. Научете повече тук .

Също така имайте предвид, че безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена.

Можете да получите съвети за употребата на добавки тук, но ако обмисляте използването на добавки от витамин D, говорете първо с вашия доставчик на първична помощ. Самостоятелно лечение на състояние и избягване или забавяне на стандартната грижа може да има сериозни последици.

Източници:

Caan B, Neuhouser М, Aragaki A, Lewis CB, Jackson R, LeBoff MS, Margolis KL, Powell L, Uwaifo G, Whitlock Е, Wylie-Rosett J, LaCroix А. "Добавянето на калций плюс витамин D и риска от постменопаузно тегло печалба." Arch Intern Med. 2007, 14 май; 167 (9): 893-902.

Foss YJ. "Дефицитът на витамин D е причина за общото затлъстяване." Междинни хипотези. 2009 Mar; 72 (3): 314-21.

Major GC, Alarie F, Doré J, Phouttama S, Tremblay A. "Допълнението с калций + витамин D повишава благотворния ефект от загубата на тегло върху плазмените липидни и липопротеинови концентрации." Am J Clin Nutr. 2007 Яну; 85 (1): 54-9.

Национални институти по здравеопазване. "Витамин D: MedlinePlus добавки". Януари 2011 г.

Shahar DR, Schwarzfuchs D, Fraser D, Vardi H, Thiery J, Fiedler GM, Blüher М, Stumvoll М, Stampfer MJ, Shai I; DIRECT Group. "Прием на калций в мляко, серумен витамин D и успешна загуба на тегло." Am J Clin Nutr. 2010 Nov; 92 (5): 1017-22.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.