L-карнитин за отслабване

Може ли да ви помогне да отслабвате?

L-карнитинът е хранително вещество, широко достъпно под формата на добавка и често се предлага на пазара като помощно средство за отслабване . Създаден естествено в организма, L-карнитинът е от съществено значение за транспортирането на мазнините в клетките, за да се произвежда енергия.

Докато много производители на добавки твърдят, че L-карнитинът може да ускори метаболизма, има малко научна подкрепа за способността на L-карнитин да насърчава загуба на тегло.

Ползи за здравето на L-карнитин за отслабване

Към днешна дата няколко клинични изпитвания са тествали ефективността на l-карнитин като помощно средство за отслабване. Наличните изследвания включват изследване от 2000 г. от Международния журнал за спортно хранене и упражнения метаболизъм , при което 36 жени с пременопауза с умерено наднормено тегло получават L-карнитин или плацебо два пъти дневно в продължение на осем седмици. Анализирайки резултатите от проучването, изследователите не откриват разлика в общата телесна маса или мастна маса между тези, които приемат L-карнитин и тези, които получават плацебо.

Редица проучвания с животни също показват, че L-карнитинът може да не поддържа загуба на тегло. Изследване от 2002 г. от Annals of Nutrition and Metabolism , например, установява, че при плъхове, лекувани с l-карнитин, не е наблюдавано по-голямо намаление на телесните мазнини в сравнение с контролната група.

Нещо повече, проучване от 2005 г., публикувано в Международния вестник за витамини и хранителни изследвания, показва, че плъховете, хранени с L-карнитин-подобрена диета, са склонни да получат по-голяма тежест от другите животни в изследването (въпреки че няма разлика в приема на калории).

Уговорки

В някои случаи добавките на L-карнитин могат да причинят някои странични ефекти (включително гадене, коремни спазми, диария и "рибешки" миризми на тялото). В допълнение, L-карнитинът може да взаимодейства с антибиотици, използвани в дългосрочна профилактика на инфекции на пикочните пътища (като пивампицилин).

Използвайки L-карнитин

Допълненията не са тествани за безопасност и поради факта, че хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани, съдържанието на някои продукти може да се различава от посоченото на етикета на продукта.

Също така имайте предвид, че безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена. Можете да получите съвети за употребата на добавки тук, но ако обмисляте използването на L-карнитин, говорете първо с вашия доставчик на първична помощ. Самостоятелно лечение на състояние и избягване или забавяне на стандартната грижа може да има сериозни последици.

> Източници:

> Brandsch C, Eder K. "Ефект на L-карнитин върху загубата на тегло и телесната състав на плъховете, хранени с хипокалорична диета" Ann Nutr Metab. 2002; 46 (5): 205-10.

> Melton SA, Keenan MJ, Stanciu CE, Hegsted M, Zablah-Pimentel EM, O'Neil CE, Gaynor P, Schaffhauser A, Owen K, Prisby RD, LaMotte LL, Fernandez JM. "Добавянето на L-карнитин не насърчава отслабването при овариектомирани плъхове, въпреки издръжливостта." Int J Vitam Nutr Res. 2005 Mar; 75 (2): 156-60.

> Службата на хранителните добавки. "Документ за хранителните добавки: Карнитин".

> Villani RG, Gannon J, Self M, Rich PA. "Допълнението на L-карнитин, комбинирано с аеробно обучение, не насърчава отслабването при умерено затлъстели жени". Int J > Спорт > Nutr Exerc Metab. 2000 Jun; 10 (2): 199-207.