Кои храни повишават пикочната киселина в кръвта ви?

Подавата е болезнено състояние, което се получава, когато уратните кристали се натрупват в тъканите във и около ставите. Лечението на подагра изисква грижата за лекар, но можете да направите някои диетични промени, които могат да помогнат за намаляване на шансовете ви за болезнена атака.

Храненето на определени храни може да увеличи количеството на пикочната киселина в кръвта Ви, което води до натрупването на кристали.

Трябва да избягвате алкохол, диети с ниски въглехидрати и храни с високо съдържание на пурини.

алкохол

Пиенето на алкохол повишава нивата на пикочната киселина в кръвта, така че е по-добре да намалите или да се откажете от алкохол, вино и бира. Пийте повече вода или други безалкохолни напитки вместо това - те ще помогнат за изчистването на пикочната киселина от вашата система.

По-добри напитки, ако сте склонни към подагра:

Диети с ниско съдържание на въглехидрати

След диета с ниско съдържание на въглехидрати са популярни за отслабване, но те може и да не са толкова добри, ако сте склонни към атаки към подагра. Когато следвате диета с ниско съдържание на въглехидрати, тялото ви използва мазнини като гориво и създава прекомерно количество кетони, което може да доведе до повишени нива на пикочна киселина.

Нуждаете се да отслабнете, без да повишавате кетоните? Ето как:

Пурини

Пурините са специфични аминокиселини, открити в различни храни, особено в храни от животински произход. Пурините не са опасни или вредни за вашето здраве, но когато тялото ви ги разруши, създава пикочна киселина. Пикочната киселина се натрупва в кръвта Ви и предизвиква атака при хора, които са склонни към подагра.

Ако намалите храните, които са особено богати на пурини, може да намалите риска от атака на подагра.

Избягвайте тези храни, които са с високо съдържание на пурини:

Научете повече за подаграта

Ако имате симптоми на подагра, като болезнени и подути стави, трябва да говорите с вашия доставчик на здравни услуги. Не правете тези хранителни промени без напътствие на лекаря си.

Източници:

Национален институт по артрит и мускулно-скелетни и кожни заболявания. "Въпроси и отговори за подагра". Достъп до 25 март 2016 г. http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Gout

Ръководството на Merck за здравни специалисти. "Подагра." Достъп до 25 март 2016 г. http://www.merckmanuals.com/professional/musculoskeletal_and_connective_tissue_disorders/crystal-induced_arthritides/gout.html