Пекан Хранителни факти

Калории в пеканите и техните ползи за здравето

Ти ли си любовник от пеканите? Пеканите са популярна съставка в много сладки храни. Но знаехте ли, че пеканите могат да бъдат здрави? Пекановите калории са по-ниски от няколко други сортове ядки (десет ядки осигуряват 98 калории), така че можете да ги включите в хранителна диета, стига да ги ядете умерено.

Пеканите се произвеждат от дървото, което обикновено се среща в южната част на Съединените щати.

Олбъни, Грузия е пеканската столица на света. Пеканите често се сравняват с орехите и разбиращите готвачи често обменят двете в рецепти. Много хора описват вкуса на пеканите, че са по-маслени от вкуса на орехите.

Пекан Хранителни факти

Пекан Хранителни факти
Сервиращ размер 1 унция (около 20 половини) (28 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 196
Калории от мазнини 180
Общо мазнини 20g
Наситена мазнина 2g 8%
Полиненаситена мазнина 6g
Мононенаситена мазнина 12g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 0 mg 0%
Калий 116 мг 2%
Въглехидрати 4g 3%
Диетични фибри 3g 11%
Захар 1g
Протеин 3g
Витамин А 0% · Витамин С 0%
Калций 2% · Желязо 4%
> * Въз основа на диета с 2 калории

Данните за хранителните стойности, предоставени на етикета, са за сурови пекани. Ако купите, които купувате, се обработват или варят с други съставки, данните за хранителните стойности ще се променят.

Ползи за здравето на пеканите

Пеканите са източник на мазнини, но те осигуряват по-малко мазнини от някои други сортове ядки като макадамия ядки. Пеканите осигуряват малък тласък на полиненаситените мазнини и по-висок тласък на мононенаситени мазнини , считани за "добра" мазнина. Мононенаситените мазнини или MUFAs идват от растителни източници и може да са полезни за намаляване на LDL или "лошия" холестерол. По тази причина Академията по хранене и диетология препоръчва да изберете храни с мононенаситени мазнини вместо наситени мазнини.

Пеканите също осигуряват малко количество протеини и фибри . Храненето с храни с фибри и протеини може да ви помогне да се почувствате по-пълни и по-доволни от времето за хранене. Специалистите по отслабване често препоръчват на диетите да консумират храни с фибри, за да им помогнат да ядат по-малко и да създадат необходимия за отслабване калориен дефицит .

Пеканите също са добър източник на манган - минерал, който помага на тялото и метаболизма ви да функционират правилно. Освен това те са пълни с антиоксиданти и витамин Е.

Общи въпроси за пеканите

Какъв е най-добрият начин да избегнете преяждане на ядките?
Въпреки че ядките осигуряват ползи за здравето, те са една от най- често срещаните храни, които преяждаме . Една порция пекани е само около 10 ядки.

Но обикновено не броим ядки, преди да ги ядем. За да избегнете претоварването, използвайте ръката си, за да контролирате порциите . Малка шепа ядки е една порция.

Имат ли ароматизирани ядки или ядки, също толкова здрави, колкото обикновените ядки?
Пеканите се срещат в много популярни смеси от ядки. Когато купувате ядки или смеси от ядки, ядките могат да бъдат печени в масло или подправени с високо съдържание на захар или високо натриеви продукти. Резултатът е, че може да консумирате много повече захар или натрий, отколкото очаквате.

Могат ли ядките да бъдат част от диета за отслабване?
Ядките могат да направят умната закуска, ако се опитвате да отслабнете. Но само ако ги ядете умерено.

Белтъчините и фибрите в ядките могат да ви помогнат да се чувствате пълноценни и удовлетворени, така че да не ядете отново скоро след хранене.

Как да съхранявате пеканите

Можете да съхранявате пекан в херметически затворен контейнер при стайна температура. Те трябва да останат свежи за около три месеца. Ако ги държите в хладилника, те трябва да останат свежи до шест месеца. Можете също така да замразите и рефризирате пеканите за употреба до две години, според пеканските дистрибутори.

Пекан рецепти

Пеканите често се използват в сладки, печени храни, но можете да използвате пекани във всякакви съдове - дори и напитки!

Ако обичате да готвите или печете, опитайте палачинки с ниско съдържание на въглехидрати от тиква . Или, да получите креативно с някои пикантни пуканки пиле.