Шоколадова Хранителна Факти

Калории в шоколад и ползи за здравето

Вярвайте или не, шоколадът може да бъде част от здравословното хранене. Така че, ако се опитвате да отслабнете, няма нужда да изхвърляте любимите си лакомства. Можете да ядете шоколад и да отслабнете. Просто се научете да управлявате калориите в шоколада, така че да запазите баланса си на калории оптимизиран за отслабване .

Калории в шоколад

Шоколадова Хранителна Факти
Сервизен размер 1 бар (43 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 220
Калории от мазнините 117
Общо мазнини 13g 20%
Наситена мазнина 8g 40%
Холестерол 10 mg 3%
Натрий 35 mg 1%
Въглехидрати 25g 9%
Диетични фибри 1г 4%
Захар 24g
Протеин 3g
Витамин А 0% · Витамин С 0%
Калций 8% · Желязо 2%
> * Въз основа на диета с 2 калории

Типичният шоколадов бар осигурява няколко стотин калории. Както бихте могли да очаквате, калориите в шоколадовата лента ще зависят от това, какво друго е в лечението. Независимо от това, ще бъде и важен източник на захар, въглехидрати, мазнини и наситени мазнини.

Шоколадовите бонбони и други видове бонбони осигуряват празни калории. Празните калорични храни осигуряват енергия предимно под формата на добавена захар и нездравословни твърди мазнини като наситени мазнини или транс-мазнини. Експертите по храненето препоръчват да ограничите дневния прием на празни храни с калории . Възрастните жени трябва да ограничат дневния си прием до 120-250 празни калории на ден. Възрастните мъже трябва да ограничат приема си на 160-330 празни калории на ден.

Това означава ли, че не можете да се насладите на шоколад, ако се опитвате да поддържате здравословна диета? Не. Това просто означава, че трябва да се наслаждавате на шоколада умерено. Хранителните данни за шоколада, посочени на етикета, са за стандартен бар на Hershey's Milk Chocolate.

Други шоколадови бонбони имат сходни калории.

Ползи за здравето на шоколада

Шоколадът може да осигури някои ограничени ползи за здравето. Какаовият боб, от който се получава шоколад, е с високо съдържание на флавоноиди. Изследователите обвързаха консумацията на флавоноиди с някои здравословни предимства. Въпреки това, учените съветват, че са необходими повече изследвания, за да се каже със сигурност дали флавоноидите могат да осигурят тези ползи.

Но не всички шоколад е еднакво здравословен. Тъй като какаовите зърна се обработват, ползите за здравето се свеждат до минимум. Поради тази причина трябва да изберете минимално преработен шоколад, за да се възползвате от възможните ползи от флавоноидите. Обикновено най-добрият избор е тъмен шоколад. Но дори и минимално преработеният тъмен шоколад осигурява захар и мазнини, така че все още трябва да се консумира с умереност.

Изследователи и здравни експерти съветват, че въпреки че шоколадът може да осигури някои ползи за здравето, няма причина да се отдадете или преяждате с шоколад, тъй като той все още е значителен източник на мазнини и захар.

Здравословни начини да се насладите на шоколад

Можете да запазите шоколад в здравословното си хранене, ако искате да се насладите на лечението. Всъщност, дори можете да ядете шоколад, ако броите калориите, за да отслабнете. Но за да запазите баланса на калориите си под контрол , яжте много малка сума. Яжте плодове, покрити с шоколад, или поръсете малка чаша горещ шоколад, за да задоволите вашите желания. И ако можете, изберете тъмен шоколад. Той има по-богат вкус и е вероятно да задоволи желанието ви с по-малка сервиране.

Това, което не бива да правите, е да поставите голяма купа шоколадови бонбони на екрана в дома или в работното пространство. Лесно е да ядете прекалено много калории за снек, ако винаги сте изкушавани да пиете. Поддържайте шоколадовите си храни скрити в шкаф или на висок рафт, така че да не ги виждате през цялото време. След това вземете само една сервиса, когато е време да се отдадете.

Избор и съхранение на шоколад

Най-добре е да купувате шоколад в малки количества, защото вкусът е най-добър, когато е свеж. Съхранявайте шоколада на тъмно място при стайна температура. Не охлаждайте шоколада.

Шоколадът може да бъде замразен, въпреки че повечето ценители го препоръчват. Ако замразите шоколада си, уверете се, че е здраво увит, преди да го поставите във фризера. Размразяване при стайна температура.

Рецепти за шоколад

> Източници:

> Галеано М, Отейза ПИ. Какао, шоколад и сърдечно-съдови заболявания. 54 (6). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2797556/. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23462053

> Higginbotham E, Taub P. Сърдечно-съдови ползи от тъмния шоколад? Текущи възможности за лечение в сърдечно-съдовата медицина. 2015; 17 (12)

> Katz DL, et al. Какао и шоколад в човешкото здраве и болести. 2011; 15 (10).

> Национални институти по здравеопазване. Декларации за какаото. Новини в здравеопазването. https://newsinhealth.nih.gov/issue/aug2011/feature1. Август 2011 г.