От коя страна на пътя ще се развива безопасността

"Аз бягам много и аз обикновено бягам от трафика. Това ли е правилният начин да бягате по пътя?"

Да, правиш правилно, като се движиш срещу трафика. Да тичаш, за да можеш да видиш колите, които идват при теб, е много по-безопасно, отколкото да имаш автомобили зад гърба си. Ако сте в тъмни или слабо осветени условия, ще можете да виждате насрещните фарове. В някои области това не е дори въпрос на избор - законът изисква бегачите и пешеходците да се изправят пред насрещния трафик.

Шофьорите имат много отвличане на вниманието и те може да не ви виждат до последната минута (или докато е твърде късно). Но можете да контролирате собствената си безопасност, като се изправите пред трафик. Ако една кола се приближава към вас, уверете се, че сте се измъкнали от пътя, ако изглежда като близък разговор. Никога не бива да предполагате, че водачът може да ви види. Не забравяйте, че много шофьори не обръщат внимание, защото слушат радио, говорят на мобилния си телефон или четат карта. Уверете се, че правите очен контакт с водачите или чакате сигнал от шофьора на уличните кръстовища преди да преминете.

Понякога може да се окажете на път с много хълмове или завои, където в действителност може да е трудно да видите предстоящи автомобили, ако се движите срещу трафик. В такъв случай, тогава е добре да се движите отстрани на пътя с трафик.

Да бягаш по пътеки или тротоари е винаги по-безопасно, отколкото да споделяш пътя с автомобили. Ако трябва да бягате по пътищата, не забравяйте да избягвате натоварените пътища и тези, които нямат рамене или слепи завои.

Ако работите през нощта или рано сутринта, уверете се, че пътувате по пътища с улично осветление.

Мога ли да тичам със слушалки?

Опитайте се да избегнете използването на слушалки, когато сте в движение. Прекъсването на слуха ви оставя в неизгодно положение. Не можете да чуете предстоящите автомобили, велосипедистите, които викат да се движат, кучета или всяка друга потенциална заплаха.

Ако абсолютно трябва да се движите с музика или някакво друго разсейване, поддържайте силата на звука много ниска или се движете с едно ухо, за да можете да чуете какво се случва около вас.