6 Изненадващи супермаркети, които трябва да избягвате, когато сте без глутен

Храни, които могат да съдържат скрит глутен

Супермаркетите все повече предоставят списъци с продукти без глутен или дори етикетират храни "без глутен" точно на рафта. Това улеснява хората, които следват диета без глутен, защото имат чувствителност към цьолиакия или чувствителност към глутен.

Има обаче някои опасности, свързани с глутена, които може да срещнете при пазаруването на хранителни стоки, което може да ви изненада. Това са храни, които изглеждат сякаш не трябва да съдържат глутен (или поне не съдържат глутенови съставки ), но те съдържат скрит глутен или носят значителен риск от кръстосано замърсяване с глутен , просто поради начина, по който са обработена.

Прочетете за шест скрити източника на глутен в хранителните супермаркети, как можете да ги избегнете и какво можете да купите, за да ги замените в пазарската ви кошница.

1 - Пиле от глутен без глутен? Не винаги

Блумбърг творчески снимки / Гети изображения

Вие бихте помислили, че пилетата, продавани в хранителни магазини, трябва да бъдат без глутен, но повечето не са.

Виновникът тук може да е лек прах на брашно върху кожата на птицата, за да я направи по-отчетливи, глутенови съставки в подправките, разтривайте или използвайте сос или дори само глутен кръстосано замърсяване при готвене и опаковане (много магазини готвят и продават пържено пилешко на дясно, заедно с пилетата им за печене).

За да останете без глутен:

2 - Получаване на месо и сирене без глутен

Хуамонино / Гети изображения

Това е градски мит, който не съдържа глутен, тъй като много деликатесни меса съдържат пълни глутенови съставки като пълнители. В по-голямата част от случаите делишките месо (и сирената) се произвеждат без глутен.

Това обаче не означава, че можете безопасно да поръчате нарязани продукти, за да поръчате на гишето. Някои деликатесни продукти носят значителен риск от кръстосано замърсяване с глутен при преработката. Освен това, вие сте изложени на риск от кръстосано замърсяване с глутен в деликатеса, поради факта, че машините за рязане не се почистват повече от веднъж или два пъти на ден, а в деликатеса се правят много сандвичи.

За да останете без глутен:

3 - Ядене на глутен в супата и салатата

Хокстън / Том Метрон / Гети изображения

Тези супермаркети базирани супа и салата барове може да изглежда толкова изкушаващо: те съдържат прясна, здравословна храна за храна, която изисква малко усилия от ваша страна. Може да се убедите, че можете да изберете очевидно продуктите, които не съдържат глутен, и да оставяте глутеновите храни назад.

Вярно е, че може да избягате с бране и избиране между вариантите, но рискът от кръстосано замърсяване с глутен е доста висок. Лесно е някой да пусне крутон в ранчото (в противен случай не съдържа глутен), или да дриблира малко табулеле в киноа .

За да останете без глутен:

4 - Пакетираното сирене може да не е без глутен

Антена / Гети изображения

Повечето сирена са естествено без глутен , а хората, които следват диета без глутен, могат да я ядат, освен ако не са чувствителни към казеин (млечен протеин) или други съставки на мляко. Обаче, трябва да избягвате сиренето, което е било опаковано в супермаркета.

Причината? Повечето магазини разполагат със сирене на пакета за деликатеси и могат да бъдат нарязани на същите повърхности, използвани за производство на сандвичи с делви.

За да останете без глутен:

5 - Кошове за насипни товари: Голям риск от кръстосано замърсяване

Хокстън / Том Метрон / Гети изображения

Това е толкова изкушаващо да купувате продукти от контейнерите в супермаркетите, магазините за здравословни храни и кооперациите - продуктите обикновено са много по-евтини от пакетираните стоки.

Но контейнерите за насипни животни задържат специални рискове за хората, които трябва да следват безглутенова диета. Клиентите споделят лъжички между контейнерите (затова може да си вземете бадеми с инструмент, който преди е бил използван за пълнозърнесто брашно), а понякога работниците в магазина не почистват правилно кошчетата, използвани за един елемент, преди да го повторят за друг.

За да останете без глутен:

6 - Внимавайте за опасностите, свързани с месото

camj / Гети изображения

Някои супермаркети - особено луксозни, по-гастрономични - предлагат месото си в стъклени витрини с хладилни витрини. В повечето случаи тези екземпляри не съдържат само обикновени меса, а също включват деликатеси като пълнени пилешки гърди, смеси от месо, мариновани кебапчета говеждо и предварително подготвени рибни филета.

Това е мястото, където глутен може да се промъкне инча Като човек, който следва диета без глутен, вие няма да закупите пилешки гърди пълнени с трохи хляб ... но рискът е, че един бездомник breadcrumb ще направи своя път в съседство на вашия обикновена пилешка гърда или че използваната марина ще съдържа сос от пшеничен сос.

Някои броячи на месарите са по-добри от други, за да смекчат този риск от кръстосано замърсяване, като отделят готовите продукти от обикновени предмети с щитове и бариери. Все пак ще трябва да внимавате.

За да останете без глутен:

Словото от

Диетата без глутен е сложна и има стръмна крива на обучение, така че не се бийте, ако не знаете тези източници на скрит глутен в супермаркета.

Както можете да видите, трябва да бъдете бдителни и да поставяте под въпрос всичко на рафтовете, особено храни, които се обработват или опаковат точно там в магазина.

Не всички опаковани в магазина и готови за храни храни са проблематични. Нарязаните плодове и зеленчуци, например, се оказват напълно безопасни, най-вече защото обикновено са опаковани в сектора на продуктите, далеч от трохи за хляб в деликатесите и глутенови маринати в отдела за месарство.

Когато се съмнявате за конкретен продукт, помолете да се обърнете към управителя на отдела. Това лице трябва да има известно обучение по алергени и трябва да има разбиране за конкретните рискове в този отдел.

> Източник:

> Фондация "Celiac Disease". Какво трябва да ям? Информационен лист.