Факти за храненето на чай и ползи за здравето

Чували сте за ползите от чая за здравето. И може би сте чували, че някои видове чай могат да ви помогнат да отслабнете. Но има ли някое от твърденията вярно? Науката подкрепя някои, но не всички здравни твърдения, които виждате. Изследвания, факти за храненето за броя на чаите и калориите ще ви помогнат да решите дали пиенето на чай е по-добро от питейната вода и дали може да ви помогне да постигнете вашите цели за здравето.

Калории в чая и хранителни факти

Факти за храненето на чай
Сервиращ размер 1 чаша (23 мл) (237 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 2
Калории от мазнини 0
Общо мазнини 0g 0%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 0 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 10 mg 0%
Калий 43 мг 1%
Въглехидрати 0.4г 0%
Диетични фибри 0g 0%
Захар 0g
Протеин 0 g
Витамин А 0% · Витамин С 0%
Калций 0% · Желязо 0%
* Въз основа на диета с 2000 калории

Чаят идва от завода Camellia sinensis. Въпреки че ще видите много разновидности чай на рафтовете на магазините, има само четири основни категории чай: бял чай, зелен чай, чай oolong и черен чай. Разликата между всеки тип е степента, в която всеки тип лист е окислен или ферментирал. Обикновено чаените листа, които са силно окислени, са по-тъмни или по-червени, а чайките, които са по-малко ферментирали, са по-светли или по-зелени.

Така че как се храни на чай? Чаят осигурява много малко калории. Той също така не осигурява въглехидрати, протеини или мазнини.

Напитката също така не увеличава ежедневната Ви захар или натриев прием, стига да не добавяте други съставки в чашата си.

Много пиене на горещи чай добавят захар, мед, лимон и дори крем за пиене. За да получите общата стойност на вашия чай, добавете следните номера на базата на подготовката, която предпочитате.

Добавянето на лимон няма да промени значително калорийния брой чай. Също така, ако добавите не-калорични подсладители (като стевия или захарин) към вашия чай, броят на калориите няма да се промени.

А какво става с ароматизирания чай? Марки като Република Чай, Bigelow и много други лесни за намиране марки чай продават ароматизирани чайове, като праскова чай, карамел чай, както и много други сортове. Калориите в ароматизирания чай обикновено са същите като традиционния чай, освен ако не са посочени в етикета на продукта Nutrition Facts.

Има един вид чай, обаче, който вероятно ще осигури значителни калории и захар. Много подсладени ледени чайове, които виждате в магазините за деликатеси и магазини, са с много високо съдържание на захар. Тъй като повечето от тези напитки не предлагат друго хранене освен захар, повечето специалисти по здравеопазването включват тези напитки в списъка си с празни калорични напитки . Експертите препоръчват да ограничите броя на празните калории, които консумирате всеки ден.

Ползи за здравето на чая

Традиционният чай съдържа полифеноли, включително катехини, флавоноиди и танини.

Полифенолите са растителни химикали, които могат да осигурят ползи за здравето. Изследователите свързват потреблението на флавоноиди, по-специално с резултатите, включително намален риск от рак и смъртност от всякакви причини при някои популации. Въпреки това, учените съветват, че са необходими повече изследвания, за да се каже със сигурност дали флавоноидите могат да осигурят тези ползи.

Някои проучвания също са свързвали пиенето на чай с резултатите, включително подобрен сън и намален стрес. Но често може да се окаже трудно да се определи дали пиенето на чай води до по-спокоен и по-добър сън или ако хората, които са склонни да бъдат по-спокойни, също са хора, които са склонни да се наслаждават на чай.

Но чаят съдържа L-theanine , съединение, което се използва за облекчаване на стрес и тревожност.

И накрая, чаят също е свързан с умствената бдителност и подобрената производителност. Чаят съдържа кофеин, който може да увеличи бдителността. Но може да създаде и нервно чувство. По-тъмен чай, като черен чай, обикновено (но не винаги) съдържа повече кофеин. Независимо дали получавате положителна или отрицателна полза от кофеина, може да зависи от собственото си ниво на чувствителност. По принцип чаят съдържа около половината кофеин, отколкото чаша кафе.

Ползи за здравето на билковия чай

Билковият чай е различен от традиционния чай. Билковите чайове са направени от корени, билки, семена и други растителни материали. Билковите чаени поилки използват различни сортове, за да постигнат различни ползи за здравето. Някои от ползите са подкрепени от науката, но други не са.

Има безброй разновидности на билков чай. Ето някои от най-популярните билкови чайове и науката зад здравните претенции.

Може ли чаят да ми помогне да отслабна?

Много надежда диеторите пият чай, особено зелен чай, за да отслабна. Така че тази напитка може да ви помогне да отслабнете? Възможно е. Но няма сериозни доказателства в подкрепа на много от претенциите за загуба на тегло, които се правят върху опаковките.

И все пак, вероятно сте чували за приятели и членове на семейството, които са загубили тегло, като пият зелен чай или приемали добавки със зелен чай . Възможно е продуктите да са работили за някои.

Зеленият чай осигурява кофеин, който може да ви помогне да останете бдителни и активни. В резултат на това може да изгорите повече калории през деня. Но също така може да ви държи през нощта. Много експерти за загуба на тегло насърчават положителните ефекти от лека почивка за здравословно хранене и физически упражнения.

Големи проучвания, които са изследвали ползите от загубата на тегло от зеления чай, не са в състояние да потвърдят, че пиенето ще подобри загубата на тегло. Ако обаче замените висококалорична кафе с обикновен чай, може да сте в състояние да намалите приема на калории и да отслабнете.

> Източници:

> Cochran N. Здравните ползи от чая. Яжте правилно. Академия по хранене и диететика. http://www.eatright.org/resource/health/wellness/preventing-illness/the-health-benefits-of-tea.

> Ivey K, Hodgson J. Прием на флавоноиди и смъртност от всякакви причини. Американското списание за клинично хранене. 2015; 101 (5): 1012-20. http://ajcn.nutrition.org/content/101/5/1012.abstract

> Kozłowska A, Szostak-Wegierek D. Флавоноиди - източници на храна и ползи за здравето. 2014; 65 (2): 79-85. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25272572.

> Мемориален център за ракови заболявания "Слоун Кетеринг". За билки, ботаника и други продукти. Интегративна медицина.

> Романоло D, Selmin O. Флавоноиди и профилактика на рака: преглед на доказателствата. Журнал на храненето в геронтологията и гериатрията. 2012; 31 (3): 206-38. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22888839