Ленден чай Ползи и странични ефекти

Може ли Ленден цветен чай да повиши вашето здраве?

Линден чай е билков чай, наричан още листен чай от цветя или чай от липа. Линдън цветя, а понякога и вътрешната кора на липата, се използват като успокояващ агент и седативни в продължение на стотици години. Няма обаче силни научни доказателства в подкрепа на лечебното използване на липа чай или неговите съставки.

Какво е Linden чай?

Ако живеете в Северна Америка, вероятно сте виждали квартални улици, облицовани с липиди.

Високите, листни, широколистни гиганти са често срещани в цялата страна, но се отглеждат и в цяла Европа и Азия. Липите могат да живеят до 1000 години. Лендландските листа имат характерна форма на сърцето, а светло жълтите цветя са ароматни и деликатни.

В продължение на стотици години хората са използвали части от липата, особено листата, цветята, дървото и кора за медицински цели. Тинктури, чайове и други напитки могат да изискват съставки от една от двете различни липиди: Tilia cordata , малката липа европейска липа (известна още като зимна липа) или Tilia platyphyllos , известна още като летните липи.

Линден чай е популярен не само заради лечебните му употреби, но и заради приятния му вкус. Ленден цветен чай може да се консумира горещ или студен и има силен сладък и цветен вкус.

Как да си направим Linden чай

Лините чай чанти или листа чай могат да бъдат закупени в много хранителни магазини, здравни пазари и онлайн.

Много големи марки чай правят чай от липа.

Ако решите да не използвате сорта, закупен от магазина, има различни начини да приготвите липа чай у дома си. Повечето производители на чай предлагат да се използва липа на цветя, въпреки че някои рецепти изискват кората или листата.

Можете също така да комбинирате липа с други билки, за да направите горещ или студен чай. Ще намерите онлайн рецепти за Linden Summertime Iced Tea и за Cool It Down и Relax Tea, които съчетават билки като elderflower и spearmint за подобряване на вкуса.

Има ли Linden чай съдържат кофеин?

Linden чай не е " чай " в традиционния смисъл на думата и не се прави от листата на растението Camellia sinensis , като черен чай или зелен чай. Произвежда се само част от липата, която не съдържа кофеин. Затова липа чай е напълно без кофеин.

Linden чай ползи за здравето

Анекдотичните доклади за ползите от липа чай са широко популяризирани. Някои смятат, че бирата може да третира:

Според доклад на Университета в Мичиган активните съставки в липата са флавоноиди, гликозиди (съединение, образувано от проста захар, разтворимо във вода) и евентуално летливо масло (наричано още "етерични масла" или бързо изпаряващи се масла ).

Показано е, че тези съставки намаляват тревожността на мишките и някои ограничени клинични проучвания показват, че съставките могат да облекчат разстроен стомах, да осигурят антиспазматични ползи (особено в червата), да облекчат излишния газ и да осигурят други ползи. Но повечето експерти са съгласни, че няма достатъчно доказателства, за да се осигури силна подкрепа за повечето ползи за липидния чай за здравето при хората.

Ленден чай странични ефекти

Линданните листа обикновено се считат за безопасни (GRAS) от Американската администрация по храните и лекарствата. Няма установени добавки или хранителни взаимодействия с тази билка. Центърът за терапевтични изследвания заявява, че е безопасно за повечето хора да консумират перорално и по подходящ начин количествата, които обикновено се срещат в храните.

Организацията обаче препоръчва бременни и кърмещи жени да избягват употребата на билки, тъй като няма достатъчно данни за тяхната безопасност. Те също така съветват, че бирата може да причини проблеми за хората, приемащи литий, и че тези със сърдечно-съдови заболявания са с повишено внимание при използване на листа листа.

> Източници:

> Юстис, Анджела. Семейно билки: Нежна липа на цветя и листа. Билковата академия. Юни 2016 https://theherbalacademy.com/a-family-herb-linden-flower/

> Линдън. Мичиганска медицина. Университет на Мичиган https://www.uofmhealth.org/health-library/hn-2124007

> Линдън. Пен Хърши. Медицински център Милтън Хершей. http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productId=107&pid=33&gid=000263

> Линдън. Център за терапевтични изследвания. База данни за естествените лекарства. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=550

> Линдън Дърво. Билкови Безопасност. Програмата за фармацевтични кооперативни програми "Ел Пасо / Остин" и здравната фондация "Пасо дел Норте" http://www.herbalsafety.utep.edu/herbal-fact-sheets/linden-tree/