Хранителни портокалови сокове факти

Пиенето на портокалов сок е най-популярният начин да се консумират портокали и често се сервира закуска. Тя може да бъде полезна за вас, защото е с високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да бъдат полезни за вашето здраве.

Хранителни портокалови сокове факти
Размери за сервиране 1 чаша (248 g)
На порция % Дневна стойност *
Калории 112
Калории от мазнини 5
Общо мазнини 0.5g 1%
Наситени мазнини 0.1g 0%
Полиненаситена мазнина 0.1 g
Мононенаситени мазнини 0.1g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 2 mg 0%
Калий 496 mg 14%
Въглехидрати 25.8g 9%
Диетични фибри 0.5г 2%
Захар 20.8g
Протеин 1.7 g
Витамин А 0% · Витамин С 165%
Калций 0% · Желязо 3%
> * Въз основа на диета с 2 калории

Една порция от портокалов сок съдържа целия Ви витамин С за цял ден. Портокаловият сок също е с високо съдържание на калий и е добър източник на фолиева киселина и тиамин, два вида B-комплекс.

Обаче, портокаловият сок може да е доста висок в калории и въглехидрати, ако не гледате размера си. Една чаша от 8-унция има 112 калории и почти 26 грама въглехидрати, така че ако изпиете голяма чаша портокалов сок от порядъка на 20 грама, тези числа се покачват.

За сравнение, един среден портокал има около 60 калории, 15 грама въглехидрати и 3 грама фибри. Но тя също има само 70 милиграма витамин С. Това все още е значително количество, но ще получите повече витамин С с чаша портокалов сок.

Ползи за здравето

Витамин С, намиращ се в оранжево, е от съществено значение за здравите стени на кръвоносните съдове и съединителната тъкан, които се намират под кожата ви. Също така е от съществено значение за нормалната функция на имунната система. Витамин С е също антиоксидант, който може да има ползи за здравето, като предпазва клетките от увреждане на свободните радикали.

Портокаловият сок също е добър източник на фолиева киселина, който е необходим за образуването на червени кръвни клетки и за предотвратяване на родилен дефект, наречен спина бифида. И това е високо в две важни минерали, калий и желязо. Калият е от съществено значение за нервната и мускулната функция и действа срещу натрий, за да поддържа баланса на телесните течности и кръвното налягане.

Общи въпроси за Orange Juice

Дали портокаловият сок предотвратява или излекува студа?

Вероятно не. Докато витамин С е от съществено значение за функцията на имунната система, няма доказателства, че пиенето на портокалов сок ще ви предпази от студ, нито пък ще накара вашето студено да изчезне. Важно е да останете хидратиращи, когато не се чувствате добре и пиенето на портокалов сок може да помогне с това.

Ще пие портокалов сок предотвратява рака?

Възможно е някои от съединенията в портокалов сок да помогнат за предотвратяване на рак, но досега единствените изследвания са били направени на лабораторни животни, така че не е известно дали пиенето на портокалов сок ще предотврати или забави всякакви видове рак.

Пиенето на портокалов сок ще накара човек да наддаде?

Докато поддържате ежедневния калориен прием, когато трябва да бъде така, че да поддържате или да губите тегло, пиенето на портокалов сок няма да ви накара да наддават на тегло. Ако консумирате повече калории, отколкото изгаряте всеки ден, тогава ще спечелите тегло без значение дали калориите от портокалов сок или нещо друго. Съхранявайте размерите за сервиране и бюджетирайте калориите си по подходящ начин.

Трябва ли просто да ям портокал, вместо да пия сок?

Оранжевото има по-малко калории и въглехидрати от портокаловия сок и има повече фибри. Но тя няма толкова витамин С.

Докато получавате достатъчно витамин С от други източници като ягоди, чушки и други плодове и зеленчуци, целият плод е може би най-добрият начин да отидете.

Прясно изцеден портокалов сок е по-питателен от закупения от магазина?

Да, така е. Унция за унция, прясно изцеден портокалов сок може да има около 50% повече витамин С и почти два пъти повече фолат и тиамин.

Трябва ли да пия портокалов сок подсилен с калций?

Ако смятате, че често сте по-къси от приема на калций от храни като млечни продукти, ядки, семена и зелени листни зеленчуци, тогава пиенето на калций-обогатен портокалов сок може да ви помогне да отговорите на нуждата от калций.

Не забравяйте да прочетете етикета "Nutrition Fact" на продукта, за да видите колко допълнителен калций ще получите от всяка сервиса. Имайте предвид, че някои марки също добавят витамин D, както добре.

Закупуване и съхраняване на портокалов сок

Портокалов сок е лесно да се намери във всеки хранителен магазин. Потърсете бутилки и картонени кутии от портокалов сок в близост до млечните продукти или изберете замразен концентрат, който се смесва с вода вкъщи. Ако ви харесва малко разнообразие, можете да изберете портокалов сок, смесен с други плодови сокове, или ако текстурата е проблем, можете да си купите сок с много каша или без пулп на всички.

Най-важното нещо за закупуване на портокалов сок е избора на 100 процента портокалов сок, отколкото на портокалови ароматизирани напитки, които съдържат само малко (или не) истински портокалов сок. Тези напитки са само захарни безалкохолни напитки и нямат много хранителна стойност извън калориите.

Портокалов сок рецепти

Пиенето на портокалов сок за закуска е само един начин да се консумира портокалов сок. Опитайте някои от тези вкусни и здравословни рецепти, които съдържат портокалов сок като съставка:

Словото от

Храненето на портокали е отличен начин да получите дневната си доза витамин С и калий, плюс фибри. Въпреки че повечето портокали се консумират като сок по време на закуската, има много начини да получите повече пресни портокали в деня си. Например, можете да ядете оранжево като ръчно като следобедна закуска или да добавите оранжеви сечения към салата, поднесена с вкусен винегрет от цитрусови плодове.

> Източници:

> Franke, S. "Orange Juice and Cancer Chemoprevention." Рак на Nutr. 2013; 65 (7): 943-53.

> Hyson, D. "Преглед и критичен анализ на научната литература, свързана със 100% сок от плодове и човешко здраве". Adv Nutr. 2015 Jan 15; 6 (1): 37-51.

> Министерство на земеделието на САЩ. "Национална база данни за хранителните вещества за стандартно референтно издание 28".