Какви са полифенолите?

Химикали на основата на растения с много потенциални ползи за здравето

Полифенолите са група от над 500 фитохимикала, които са естествено срещащи се микроелементи в растенията. Тези съединения дават на растението своя цвят и могат да помогнат да го защитят от различни опасности. Когато ядете растения с полифеноли, ще се възползвате и от ползите за здравето.

Може да сте чували за фитохимикали, включително няколко полифеноли, без да го знаете.

Те често са предмет на новинарски доклади, които обхващат научни изследвания. Твърденията могат да включват всичко от червено вино, кафе и чай до плодове и зеленчуци, които помагат за понижаване на холестерола или кръвното налягане, намаляват риска от диабет или рак или водят до по-дълъг живот.

Полифенолите са сложна група от растителни химикали. Те се намират в ежедневната храна и се предлагат като добавки. Преди да отидете на борда да ги търсите, обаче, е добре да ги разберете.

Ползи за здравето

Изолираните съединения често се извличат от растенията и се изследват за техните потенциални ползи за здравето. Когато става дума за изследвания, те понякога - но не винаги - имат впечатляващи резултати в лабораторията.

Храните, богати на полифеноли, със сигурност са добри за вас. Трудно е обаче да се разбере колко от тази полза всъщност се дължи на специфичното растително съединение или на всички хранителни вещества, фибри и други фитохимикали, които се срещат и в тези храни.

Полифенолите обикновено действат като антиоксиданти . Те могат да помогнат за предотвратяване на клетъчните увреждания от свободните радикали, които се срещат при замърсяване, пушене, хранене на наранени храни и като страничен продукт на нормалния метаболизъм. Също така се смята, че полифенолите допринасят за това тялото да е в противовъзпалително състояние. Това също е свързано с по-нисък риск от няколко хронични заболявания.

Няколко полифеноли, като кверцетин , катехини, лигнани, ресвератрол и куркумин, се предлагат като противоракови агенти. Изследователите продължават да изучават ефекта си върху раковите клетки, така че не е известно дали те биха могли да предотвратят рака или да имат някакъв ефект върху раковите клетки в човешкото тяло.

Полифенолите изглежда подобряват функцията на кръвоносните съдове и могат да спомогнат за забавяне на образуването на кръвни съсиреци. Например, изследователите са установили, че катехините в чая може да имат способността да забавят процеса, който причинява запушване на артериите

Видове полифеноли

Мислейки по отношение на химията, полифенолите имат подобни пръстеновидни структури. Можете да ги разграничите от броя пръстени и другите молекули, прикрепени към тези пръстени. По този начин полифенолите са групирани в четири различни категории на базата на тези разлики: фенолни киселини, флавоноиди, стилбени и лигнани.

Фенолните киселини включват съставки, открити в кафе, чай, грозде, червено вино, плодове, плодове киви, сливи, ябълки и череши. Те се срещат и в други плодове и зеленчуци, а дори и зърно и царевица.

Фенолните киселини са богати на храната и лесно се абсорбират през стените на чревния тракт.

Не би трябвало да имаш много проблеми да ги изядеш достатъчно. По принцип фенолните киселини действат като антиоксиданти, но също така изглежда, че насърчават противовъзпалителните състояния в тялото.

Флавоноидите са група полифеноли, които действат както като антиоксиданти, така и срещу противовъзпалителни средства. Те са разделени на няколко групи: флавони, флавоноли, флаванони, изофлавони, антоцианидини, халкони и катехини.

Флавоноидите се намират в голямо разнообразие от растителни храни, включително плодове, зеленчуци, бобови растения, червено вино и зелен чай. Флавоноидите - понякога наричани "биофлавоноиди" - често се продават като хранителни добавки.

Stilbenes са малка група от растителни химикали, а ресвератролът е може би най-известният и най-проучен от тях. Ресвератролът се намира в червено вино, боровинки, боровинки и фъстъци. Консумирането на тези храни е свързано с по-добро сърдечно здраве.

Трудно е да се знае колко от тази полза идва от ресвератрола. Въпреки че лабораторните изследвания показват, че при някои лабораторни животни тя действа както като антиоксидант, така и срещу противовъзпалително средство, има много малко изследвания, които показват, че той има реални ефекти върху човешкото здраве.

Лигнаните се намират в бобови растения, зърнени храни, зърнени храни, плодове, водорасли и някои зеленчуци. Най-добрите източници включват ленени и сусамени семена.

Храненето на диета, богата на лигнани, може да е полезна за здравето на сърдечно-съдовата система, но изследванията върху хората обикновено са с ниско качество. Също така, не е лесно да се яде много лигнани, освен ако не ги приемате като хранителни добавки или изсушете лъжици ленени семена.

Полифенолни добавки

Някои полифеноли, като епигалокатехин галат (EGCG) и ресвератрол, се продават като хранителни добавки, обикновено продавани като антиоксиданти. Текущите проучвания показват, че ще получите най-голяма полза, ако получите полифеноли от храни, а не от добавки.

За да сте сигурни, че ядете много полифеноли, може да опитате:

Словото от

Доказателствата са, че полифенолите са полезни за вашето здраве, въпреки че все още има много въпроси, на които да се отговори. Ясно е обаче, че храненето на храни с високо съдържание на тези растителни химикали е добро за вас. Изберете балансирана диета с много цветни плодове, пресни зеленчуци, цели зърна и бобови растения и ще получите много полифеноли.

> Източници:

> Khurana S, Venkataraman К, Hollingsworth A, Piche M, Tai TC. Полифеноли: Ползи за сърдечно-съдовата система при здравето и при стареенето. Хранителни вещества. 2013; 5 (10): 3779-3827. doi: 10.3390 / nu5103779.

> Novelle MG, Wahl D, Diequez C, Bernier М, де Кабо Р. Ресвератрол Допълнение: Къде сме сега и къде трябва да отидем? Застаряващи изследвания. 2015; 21: 1-15. doi: 10.1016 / j.arr.2015.01.002.

> Сингхал К, Рах Н, Гупта К, Сингх С. Вероятни ползи от зеления чай с генетични последици. 2017; 21 (1): 107-114. doi: 10.4103 / 0973-029X.203758,

> Soldati L, et al. Влиянието на диетата върху имунната реактивност срещу рака. Journal of Translational Medicine. 2018; 16: 75. doi: 10.1186 / s12967-018-1448-0.

> Ware M. Защо полифенолите са добри за вас? Медицински новини Днес. 2017.