Факти за храненето на картофите

Калории в картофи, кафяви бисквити и пържени картофи

Картофите са с високо съдържание на скорбяла, така че те са развили малко лоша репутация поради популярността на диетите с ниско съдържание на въглехидрати и палеолитните диети . Но въглехидратите не са лоши за вашето здраве, стига да гледате вашите порции. Картофите лесно могат да бъдат част от здравословна диета и ако включите кожите, те са добър източник на фибри и витамин С.

Хранителна информация

Печени картофи хранене факти
Сервиращ размер 1 среден печен картоф с пилинг
На порция % Дневна стойност *
Калории 159
Калории от мазнини 2
Общо мазнини 0.22g 0%
Наситени мазнини 0.1g 0%
Полиненаситена мазнина 0.1 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 17 mg 1%
Калий 919 mg 20%
Въглехидрати 36гр 28%
Диетични фибри 4g 15%
Захар 2g
Протеин 4g
Витамин А 0% · Витамин С 22%
Калций 3% · Желязо 10%
> * Въз основа на диета с 2 калории

Един обикновен картоф е добър източник на витамин С и калий и има по-малко от 160 калории. Въпреки че картофите са с високо съдържание на въглехидрати от нишесте, те имат ниско съдържание на захар, мазнини и натрий.

Ползи за здравето

Картофите са с високо съдържание на калий, който работи в противоположност на натрий, който спомага за регулиране на кръвното налягане и баланса на течностите. Също така е от съществено значение за нормалната мускулна и нервна функция. Витамин С е необходим за нормалната функция на имунната система, кръвосъсирването и силната съединителна тъкан и стените на кръвоносните съдове.

Общи въпроси

Нищо ли не е нишестето в картофите за мен?

Вярно е, че картофите са с високо съдържание на нишесте, откъдето идват повечето калории. Работата с нишесте е, че това е заместител на захарта и тялото ви е годно да го усвоява и усвоява. Ако ядете само чиния, пълен с картофи, с нищо друго, може да забележите значително въздействие върху нивата на кръвната Ви захар. Но искам да кажа, че яденето на нищо, освен голяма чиния картофи за вечеря, изглежда странно.

Точно както би било странно само да се яде хляб за храна.

Можете да се справите с тази кръвна захар, като сервирате картофите като част от балансирано хранене. Като може би парче сьомга с бита картофи и страна на зелен фасул. Добавянето на протеин от сьомгата и фибри от зелените бобчета забавя усвояването и усвояването на нишестето.

Не са ли картофите с високо съдържание на калории?

Не наистина. Един среден обикновен картоф има около 150 до 160 калории. Излишните калории идват от злобните начини, по които потребителите измъчват бедните неща, или чрез дълбоко пържене (познати: пържени картофи или картофени чипове) или погребването им под гроздове сирене или сос.

Ако наблюдавате теглото си, трябва да сте внимателни относно това, което поставяте върху картофите. По-добрите топинги включват салса, зелени зеленчуци или намалена мазнина заквасена сметана.

Не картофите съдържат акриламид и не са толкова опасни?

Акриламидът е токсично вещество, което се образува в нишестени храни, когато се обработват или готвят при високи температури. Той засяга и картофите и други скорбялни храни. Акриламидът е показал, че причинява рак при лабораторни животни, но не знаем какви нива на експозиция на акриламид са опасни за хората. Количеството акриламид, което ще получите от картофите, е много по-малко от количествата, изследвани в лабораторни животни.

Пържените за пържене и изпичане при високи температури за дълго време могат да доведат до най-много акриламид, но тези нива могат да бъдат намалени, когато картофите са предварително сварени или третирани с антиоксидантни разтвори.

И какво ще кажеш за соланин, това ли е лошо?

Картофите са част от семейство зеленчуци Nightshade, заедно с домати, патладжани и няколко други растения.

Nightshades съдържат малки количества вещество, наречено соланин. Някои хора твърдят, че са увеличили болката от артрит тип, когато ядат картофи и други растения от вида Nightshade. Но изследването не е открило съществена връзка между болката от ревматоиден артрит и соланина.

В големи количества соланинът е токсичен, но количеството соланин, което ще получите от картофите, не е достатъчно, за да ви разболее, освен ако не ядете зелени картофи или кълнове, които могат да растат от картофи, които са престояли твърде дълго. Не яжте зелените картофи и ги изхвърлете. Те вкусват горчиво и лошо все пак.

Събиране и съхранение

Ще намерите пресни картофи в производствената част на хранителния магазин.

Най-често срещаните видове са бели, жълти и червени картофи и може да намерите и сини. Всички те са подобни на хранителните, но те имат леко различни текстури, затова е важно да избирате картофи според начина, по който ги подготвяте.

Изберете картофи, които имат твърда текстура, без отрязване или обезцветяване. Съхранявайте ги на хладно, сухо и тъмно място. Можете да ги охладите, но малко се променя аромата. Картофите могат да се съхраняват за няколко седмици, но те могат да поникнат. Ако това се случи, просто изрежете кълновете преди готвене.

Повечето магазини за хранителни стоки носят картофено пюре от картофи, кафяви каши, замразени картофи и пържени картофи, които отоплявате във фурната си. Погледнете етикетите на храните, за да проверите броя на калориите, когато пазарувате за тези продукти.

Методи за готвене

Основният проблем с картофите е колко нездравословни могат да станат, когато са пържени, превърнати в чипс или намотан в тежки сосове, масло или сирене. Сравнете броя на калориите за една порция картофи, когато са приготвени по по-малко здрави начини:

Здравословни начини за приготвяне на картофи

Колкото по-близо е картофите, толкова по-добре е за вас. Печени, печени и варени картофи са най-добри. Ето някои идеи:

Рецепти от картофи

Тези рецепти са вкусни, лесни за приготвяне и запазват здравословното качество на картофите:

Източници:

Национални институти по здравеопазване, Национален институт по рака. Акриламид в храните и рака.

> Министерство на земеделието на САЩ. USDA База данни за храни.