Могат ли добавките да ви помогнат да живеете по-дълго?

Идеята, че можете да вземете нещо, за да удължите живота си, е съблазнително, особено предвид огромния брой витамини и минерални добавки на пазара. Изглежда просто: повече хранителни вещества = повече години. Във време, когато всички ни се казва, че трябва да ядем повече плодове и зеленчуци, допълваме хедж срещу диета, която липсва?

Тъй като съществуват хранителни вещества, които изискват, докато остарявате, за да поддържате тялото си здравословно и безболезнено, много хора се обръщат към индустрията на добавките - като през 2007 г. продажбите достигат 23,7 милиарда долара.

Независимо от това, научните изследвания продължават да се разделят на това, дали отделните добавки подобряват дълголетието, са вредни или просто се екскретират от тялото ви.

И така, какво трябва да направите за по-дълъг, здравословен живот?

На първо място, не забравяйте, че най-добрият източник на всяка съставка е храната. Диетите, богати на бета-каротин, са свързани с по-нисък риск от рак, например, но с бета-каротен добавки не е намерен същия защитен ефект. Ето някои добавки, които често се приемат за дълголетие и изследванията, свързани с тях:

калций

Този минерал поддържа силата на костите и е необходима за мускулната и нервната функция и за кръвния транспорт. В проучването от 2011 г. на изследването за здравето на жените в Айова, в което са проследени 38 000 по-стари жени през 22-годишен период, калцийът е единственият общ компонент на мултивитамините, показал положителен ефект върху смъртността - 400-1300 mg / ден) има малко по-малък риск от смърт по време на това време.

Обратно, други прегледи на надлъжни или дългосрочни проучвания предполагат, че приемането на калциеви добавки може да увеличи риска от инфаркт и инсулт при жените. В светлината на противоречивите изследвания, най-добре е да поговорите с Вашия лекар за безопасността на калциевите добавки.

Витамин D

Витамин D работи с калций, за да поддържа здрави костите; тя също може да помогне за предпазване от някои видове рак и други заболявания.

Той се синтезира в кожата при наличието на ултравиолетови лъчи, така че се пораждат опасения дали хората, живеещи в северните климатични условия с намалена дневна светлина през зимата, могат да получат достатъчно. Преглед на повече от 57 000 участници през 2007 г. в 18 отделни проучвания показва, че безопасното ниво на добавяне на витамин D (400-600 IU) е увеличило продължителността на живота, или чрез намаляване на честотата на някои видове рак и сърдечносъдови заболявания, или чрез подобряване на преживяемостта пациенти с тези състояния.

Обратно, едно проучване на повече от 9 000 участници в канадското многоцентрово проучване за остеопороза ("CaMos") през 2013 г. не установи нито вреда, нито ползата от смъртността, свързана с приема на витамин D за период от 10 години.

Витамин В6

Витамин Б участва в създаването на невротрансмитери и кръвни клетки и регулира нивата на аминокиселина, наречена хомоцистеин. Тъй като витамините като фолиева киселина, В6 и В12 показват ниски нива на хомоцистеин - статус, свързан с по-малък риск от сърдечни заболявания и инсулт, учените изследвали дали добавянето би помогнало да се предотвратят тези състояния и да се подобри дълголетието. В няколко мащабни проучвания, обаче, тези витамини като добавки не оказват влияние върху честотата или тежестта на сърдечни заболявания или инсулт.

По подобен начин, в изследването, изследващо ефекта на добавките В6 върху честотата на рака, не се установява ефект върху смъртността.

Витамин В12

Хората на възраст над 50 години не могат да абсорбират витамин В12 - необходим за здравето на кръвта и нервите - толкова ефективно. Преди това се смятало, че добавката на витамин В12 (подобно на В6), особено когато се комбинира с фолиева киселина, може да помогне да се предотвратят сърдечни заболявания и инсулт, но това до голяма степен е отхвърлено. Извършва се проучване, за да се види дали витамин В12 може да помогне за лечение или предотвратяване на деменция, което от своя страна може да насърчи дълголетието.

Витамин Ц

Необходимо за производството на колаген и някои невротрансмитери, Витамин С е мощен антиоксидант.

В проучване от над 77 000 души през 2009 г. между 50 и 76 години е установено, че непушачите, които са приемали около 300 mg витамин С в продължение на 10 години, са с 24% по-малко вероятно да умрат през този период от време; обаче, не е открита полза от дълголетие от приемането на витамин С за пушачи в тази група. Продължават научните изследвания, за да се определи дали витамин С ще помогне за предотвратяване на някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания.

селен

Следи от минерали , селен се използва за образуване на антиоксидантни ензими в организма. Антиоксидантите избират вредните странични продукти от клетъчния метаболизъм и експозицията на токсини в околната среда. Нивата на селен в популациите варират в зависимост от концентрацията на минерала в почвата, където се отглеждат хранителни продукти. Преглед на близо 14 000 участници в САЩ през 2008 г. открива нелинейна връзка между нивата на селен в кръвта и смъртността - т.е. ниските нива на селен са свързани с по-висока смъртност, както и високите нива. Повечето проучвания разглеждат добавки в обхвата от 100-200 мкг; федералните насоки за хранене предполагат, че възрастните над 19-годишна възраст трябва да консумират дневно количество от 55 мкг / ден, което да не надхвърля 400 мкг / ден.

Бета каротин

Формата на витамин А, открита в колоритните плодове и зеленчуци, диети, богати на бета-каротин, са свързани с по-нисък риск от рак. Изследванията на бета-каротеновите добавки не показват същите резултати; някои от тях всъщност показват увеличение на смъртността. Няма препоръчителна дневна доза (RDA) за бета-каротин.

Долен ред

Приложните изследвания са изправени пред предизвикателства по отношение на сортирането на други фактори на начина на живот (или "объркващи" аспекти) като пушенето, вероятността да бъдат изследвани за болести, диета и упражнения. Вероятно ще е известно време преди науката да ни каже със сигурност кои витамини и минерали могат да ни помогнат да удължим живота си и колко. Не се отчайвайте. Не забравяйте, че много изследвания са показали, че диетата в средиземноморски стил на растенията, с много плодове и зеленчуци, които са с високо съдържание на фибри , доставя необходимите хранителни вещества за повечето хора.

Уверете се, че се консултирате с вашия лекар или специалист по хранене, преди да вземете някакви добавки. Повече не е по-добре, така че не мегадуза. Витамините и минералите от всички източници (обогатени храни, мулти-витамини, едно витаминни продукти) се добавят. Те също могат да се намесват в лекарствата, които може да приемате, и могат да бъдат опасни за хора с определени медицински състояния.

Източници:

Възраст страница: хранителни добавки. Информационен лист за потребителите. Национални институти по здравеопазване на САЩ, Национален институт по стареене.

Albert CM и др., Ефект на фолиевата киселина и витамините В върху риска от сърдечно-съдови събития и обща смъртност сред жените с висок риск от сърдечно-съдово заболяване - рандомизирано проучване. JAMA . 2008; 299 (17): 2027-36.

Алис Х. Лихтенщайн, DSc; Робърт М. Ръсел, дм. Основни хранителни вещества: Храните или добавките? JAMA. 2005; 294 (3): 351-358. doi: 10.1001 / jama.294.3.351

Bjelakovic G. et al. Антиоксидантни добавки за превенция на смъртността при здрави участници и пациенти с различни заболявания. Cochrane Database Syst Rev. 2008; 2: CD007176.

Bolland MJ et al. Калциеви добавки с или без витамин D и риск от сърдечно-съдови събития: реанализа на набор от данни за ограничен достъп и мета-анализ на Инициативата за здравето на жените. BMJ . 2011; 342: d2040.