Трябва ли да взема сол преди дълъг ход или маратон?

Когато работите, губите електролити (като сол) чрез пот. Тъй като електролитите помагат на тялото ви да задържа течности и може да предотврати мускулни спазми, трябва да ги замените, когато тече повече от 90 минути.

Не замествайте натрий, който сте загубили, а само питейна вода може да доведе до хипонатремия , ниска концентрация на натрий в кръвта, която може да бъде животозастрашаваща, ако не се лекува.

Ниският натрий може да доведе до подуване на пръстите и пръстите на краката .

Чрез пиене на спортни напитки и ядене на спортни гелове или блокове с натрий по време на вашето бягане, можете да замените солта, която губите.

Как да направите "Солен изстрел"

Друга възможност за поддържане на нивата на натрий е "сол изстрел", преди да започнете бягането / състезанието. Това е особено добър вариант за онези бегачи, които не харесват вкуса на спортни напитки или чиито чувствителни стомах не могат да се справят с тях. Ето как да го направите:

Други опции за натрий

Ако не харесвате спортните напитки и не искате да правите солени снимки, има и други лесни и удобни опции за замяна на натрий, изгубен от пот.

Някои бегачи избират да се хранят с кексове или други солени закуски по време на пистите си, за да получат допълнително количество сол. Друга възможност е да вземете таблетка със сол на половината от времето си.

Наблюдателите могат също така да добавят малко сол към предходните си ястия. Можете да поръсите малко сол върху паста, картофи или каквито и въглехидрати да ядете в нощта преди състезанието. Ако имате дългогодишна програма за закуска, добавете щипка сол към нея.