Вашето ръководство за вземане на здравословен хляб

Минете хляба, моля! Малко неща в света на храната могат да се съревновават с парче мека и възглавница, разтопена в устата си доброта, залепена в масло или пълнени с любимите си сандвич фиксатори. Но напоследък хлябът е станал лош рап. Попитайте всеки и се надявайте, че се опитват да избегнат хляба, защото "това е лошо за вас".

Прясният хляб не е непременно здравословна храна.

Много от тях са направени с бяло брашно (AKA обогатено пшенично брашно) и съдържат малко хранителна стойност поради липсата на пълнозърнести храни. Дори ако предпочитате 100 процента пълнозърнест хляб, опциите на рафтовете за хранителни стоки често се пълнят с добавки за подобряване на срока на съхранение, текстура, вкуса и тестото. Можете да направите абсолютно вкусен хляб у дома, като използвате само четири съставки - брашно, вода, мая и сол, но няма да трае много дълго. Тя ще се превърне в твърд в рамките на един ден или така и да започне да расте плесен в три.

В САЩ, която просто не лети. Нуждаем се от хляб, който ще трае седмици, защото никой няма време (или паричните средства) да попълва скривалището си на всеки няколко дни. Ако хлебните фирми не използват тези допълнителни добавки, хлябът им ще се разболее бързо и няма да спечели печалба.

Налице е движение към по-малко добавки в храните и по-естествени цели хранителни съставки. Потребителите искат продукт, който да е по-добър за Вас, а много фирми за хляб предприемат действия.

Това е чудесна новина, защото в наши дни е много по-лесно да намерите по-здравословни хлябове на рафтовете на магазините, стига да сте въоръжени с подходящите инструменти за навигация.

Какво да търсите в супермаркета

Четенето на етикети е първата линия на защита, която можете да предприемете, за да се хранят семейните си здравословни храни. Но със стотици марки и изобилие от здравни претенции, които призовават за вашето внимание, тежкото решение може да превърне косата ви в сиво.

Но преди да скачате, проверете моите прости и ясни насоки за бране на приятния хляб.

  1. Първата съставка трябва да е пълнозърнест . Много зърна попадат под чашата "цели зърна", като например пълнозърнест овес, овес, кафяв ориз, ечемик, просо, елда и булгур. Просто се уверете, че първата съставка не е "обогатено пшенично брашно". Това е кодът за бяло брашно.
  2. Потърсете 100% цяло зърно печат . 100-процентният печат ви уверява, че цялото зърно (единичен или многобройно зърно) в рамките на хляба е пълнозърнесто.
  3. Потърсете най-малко 2 грама фибри на парче.
  4. Избягвайте хлябовете с прекомерни добавки. Ето кратък списък с добавки, които могат да се отклонят от: частично хидрогенирани масла, калиев бромат, азодикарбонамин, DATEM и изкуствени цветове.
  5. Имайте предвид калориите. Намерете не повече от 100 калории на парче (80, ако гледате теглото си). И за хора, които търсят подстригване, има изобилие от цели зърна между 40 и 50 калории на парче.

Древните зърна повишават здравето на сърцето

Интересно е, че хлябовете, натъпкани с покълнали зърна, ечемик, просо, покълнали лимец и дори леща се катерят на върха на списъците с хранителни стоки в цялата страна и с основание.

Тези фъстъци са опаковани с хранителни вещества и поемат бързо пазара на хляб.

Проучване, публикувано в Международния вестник на хранителните науки и храненето, изследва древните зърна от хляб и техните потенциални полезни ефекти върху здравето при 45 клинично здрави субекти. След осем седмици ядене на дребнозърнеста препечена филийка, участниците получават значително намаляване на общия холестерол, LDL холестерола и кръвната глюкоза (без здравословни ползи от тези, които ядат модерни хлябове).

Това означава, че смяната на обикновения си парче за хляб, направен с древни зърна, е лесен начин да намалите риска от сърдечни заболявания.

Можете да намерите тези вкусни и здравословни хлябове на рафтовете в естествените хранителни магазини и в "естествения" фризер навсякъде другаде. Следващия път, когато си пазарувате за нов сладкиш, опитайте древните зърна - може да се изненадате колко ви харесва!

Джой Бауер, MS, RDN, CDN, е специалист по здравето и храненето за шоуто на NBC днес и основател на Nourish Snacks

> Източник:

> Sereni A, et al. Сърдечно-съдови ползи от консумацията на дребен зърнен хляб: констатации от двойно-сляпа рандомизирана кръстосана интервенция. Международен списание за хранителни науки и хранене 2016 (0) 0: 1-7.