Сурова храна Диета - Защо ядат храни, които не са варени?

Суровата храна е идеята, че най-здравословните храни са тези, които са неварени и непреработени, така че те са възможно най-близо до най-естественото им състояние. Поддръжниците на диети за сурова храна твърдят, че готвенето с висока топлина унищожава по-голямата част от хранителното съдържание на храните и че естествените ензими, открити в суровите растителни храни, са от съществено значение за доброто храносмилане и доброто здраве.

Типичната диета за сурова храна включва най-вече плодове и зеленчуци, ядки, семена, кълнове и гъби, но може също така да включва сурово мляко, сирене от сурово мляко и непастьоризирани яйца .

Дали диетата на сурова храна е полезна?

Мисля, че всяко потенциално предимство на тази диета се дължи на увеличения прием на растителни храни като плодове, зеленчуци, ядки, семена и кълнове. Центровете за контрол и превенция на заболяванията заявяват, че повечето хора трябва да ядат повече плодове и зеленчуци и е трудно да си представим сурова храна, която не се състои главно от плодове и зеленчуци.

Суровата храна е също така много по-ниска в приема на наситени мазнини, отколкото стандартната американска диета, тъй като приемането на месо е намалено или елиминирано. Също така ще избегнете различни изкуствени съставки и огромни количества натрий, открити в силно преработените храни .

Суровите храни са предимно питателни, но не съм сигурен, че всички храни, които ядете, трябва да бъдат сурови, за да са полезни за вас.

Вярно е, че готвенето изчерпва някои от хранителните вещества, които се намират в плодовете и зеленчуците, но много от хранителните вещества не се влияят от готвенето. Например, ликопенът и някои полифеноли са по-концентрирани в храните, които се готвят или обработват. Мисля, че е добра идея да ядете някои сурови плодове и зеленчуци всеки ден и някои, които се приготвят.

Не цялата обработка е лоша. Яйцата и млякото не губят никоя от хранителната си стойност, след като са пастьоризирани , и те са по-безопасни да ядат от суровите си колеги. Не съм убеден, че ензимите, намиращи се в суровите растения, предлагат каквито и да са ползи за здравето, както се твърди. Тъй като ензимите са малки протеини, те вероятно са само разградени и разградени от стомашна киселина и панкреатични ензими.

Какво за витамин или минерални недостатъци?

Всеки път, когато избирате рестриктивна диета, рискувате да имате хранителни недостатъци. Един суров храна, който също е вегетарианец, е изложен на риск от развитие на дефицит на витамин В-12 . Други потенциални недостатъци включват витамин D и желязо , въпреки че желязото от растителни храни се абсорбира по-добре, когато ядете храни, богати на витамин С по едно и също време.

Как да започнете диета за сурова храна

Вече няма да приготвяте храните, но все още можете да ядете храни, които са дехидратирани, ферментирали или сокове. Ще трябва да намерите най-доброто оборудване за вашата кухня, тъй като вече няма да използвате печката или фурната. В запасите от плодове и зеленчуци и пазари, които се специализират в естествени храни, трябва да има някои сурови продукти.

За да научите повече, прочетете как да започнете диета със сурова храна и намерете рецепти, специално направени за сурова храна.

Източници:

Центрове за контрол и превенция на заболяванията. "Плодове и зеленчуци ползи."

Национален институт на здравеопазването на диетични добавки. "Справка за витамин В12 за здравни специалисти." https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/.