Замразени храни ли са здрави?

Когато става въпрос за приготвяне и сервиране на бързо хранене, нищо не бие удобството на замразените храни. Те се вписват добре във фризера, държат се дълго време и са толкова лесни за подготовка. Съхраняването на замразени храни също може да бъде чудесен начин да спестите пари, ако ги купите, когато се продават. Разбира се, можете също така да замразите свежи нетрайни храни, за да ги задържите по-дълго, което е чудесен начин да намалите разхода на отпадъци.

Но здравите ли замразени храни?

Актът на замразяване не прави храната здрава или нездравословна; това наистина зависи от хранителното съдържание на храната, която се замразява. Замразените плодове и зеленчуци могат да бъдат много здрави, но замразените пици, закуски и други предястия могат да бъдат доста нездравословни. Ако храната ви е питателна, преди да е замръзнала, пак ще ви бъде добре за вас.

Не замразява ли промяната на хранителната стойност на храната?

Замразяването не засяга броя на калориите, съдържанието на влакна или количествата минерали. Тя може да направи разлика с няколко витамини, като например фолиева киселина и витамин С. Но по-голямата част от хранителната стойност ще се запази след замразяване.

Замразяването не променя количеството мазнини, протеини, въглехидрати или захар. Съдържанието на течности може да се промени, което е видно, когато размразете храната си. Може да видите локва от течност, когато водата се оттича.

Замразените храни претеглят ли са същите като пресни при преброяване на калориите?

Един затворен контейнер с храна трябва да претегля същото преди замразяване и след замразяване.

Но ако има много течност, която се източва от храната, тъй като се размразява, храната, която служите, може да тежи малко по-малко. Ако единственият изгубен флуид е водата, броят на калориите няма да се промени за тази порция, но може да промени видимия размер на порцията.

Избиране на здрави замразени храни

Когато купувате замразени храни, търсете продукти, които нямат много добавена захар , натриев или висококалоричен сос.

Понякога е лесно, но може да е малко трудно, когато излезете от простия чанта от зеленчуци. Ето няколко съвета за избора на здравословни замразени храни.

Изберете обикновени зеленчуци (много могат да се приготвят в микровълнова фурна в чантата), а не продукти, които съдържат и сосове. Ако наистина обичате простотата на зеленчуците и соса, потърсете сосове, които се правят с по-малко мазнини и натрий. Ще трябва да погледнете етикетите "Хранителни факти" и не забравяйте да вземете под внимание размера на сервирането.

Същата идея с плодовете. Изберете плодове, които са замразени без добавяне на захар или сироп. И внимавайте за допълнителни калории в сместа от замразени плодове, защото те често се правят с добавени захари, от които не се нуждаете.

Избирането на здравословни замразени ястия и закуски ще отнеме малко детективска работа. Те често са с високо съдържание на наситени мазнини, натрий, захар и калории, но не толкова високо, колкото витамини и минерали. Пици, закуски, сандвичи за закуска, бурзи, пържени пилешки вечери и други ястия обикновено не са добър избор. Но ако сравнявате етикетите или търсите в секцията за естествените храни на магазина си, можете да намерите замразени ястия и леки закуски, които са по-добре за вас.

Замразени меса, риба, морски дарове и домашни птици са най-добри, ако са направени без допълнителни съставки, както добре.

Нарежете на пилешко месо, рибни пръчици, царевични кучета и други овлажнени и хлябани храни. Избирайте обикновени замразени пилешки гърди, обикновени скариди и рибни филета, които не са изпечени.

Замразяване на храната у дома

Докато почти всичко, което купувате, растете или гответе, може да бъде замразено, яйцата, които все още се намират в черупката им и всичко, което се продава в кутия или в затворен контейнер, не е предназначено да бъде замразено. И някои храни, като майонеза, салатен дресинг и сосове за крем, не се справят добре във фризера.

Месо, птици, риба и морски дарове могат да бъдат замразени без никакъв проблем. Повечето плодове и зеленчуци също могат да бъдат замразени, с изключение на маруля и други сурови зеленчуци.

Ето няколко съвета за замразяване на пресни храни:

Плодовете могат да бъдат обелени и нарязани на 1 - 2 инчови парчета и поставени върху печене лист и замразяване, докато те са твърди. Поставете плодовете в по-малки торбички за замразяване. Това е добър начин да запазите плодовете за гладене или рецепти, които изискват плодове. Те може да не изглеждат хубави, но ще бъдат добре за готвене или смесване.

Зеленчуците полагат малко повече работа за оптимално съхранение. Те трябва да бъдат бланширани, преди да бъдат поставени във фризери. За да бланширате зеленчуците си, сложете ги в кипяща вода за минута или две и после ги потапяйте в ледена вода, за да спрете процеса на готвене. Вие не искате зеленчуците да се готвят през целия път, но бланширане помага да запази тяхната свежест по-добре.

Необработените меса, птици и риба могат да се опаковат в хартия, защитена от фризера, и да се поставят директно във фризера. Остатъците или ястията, които подготвяте предварително, могат да бъдат замразени в контейнери за замразяване.

Размразяване и подготовка на замразени храни

Замразените зеленчуци обикновено не се нуждаят от размразяване преди готвене. Можете да кипете, парите или да ги сложите в микровълновата фурна веднага. Плодовете и плодовете трябва да бъдат размразени малко преди да ги използвате, но ако ги оставите да се размразят напълно, те може да станат твърде гъсти.

Замразеното месо обикновено трябва да бъде размразено преди готвене. В противен случай рискувате да превалите външните части на месото и да подготвите центъра. Размразете храните, като ги поставите в хладилника или в студената вода. Не ги оставяйте да се размразят на стайна температура, защото бактериите могат да растат на месото, ако ти останат повече от час-два.

Може да отнеме много време, за да се размразят храните, особено по-големи парчета месо, така че планирайте напред. Ако трябва да приготвите месото си преди да го размразите, не забравяйте да увеличите времето за готвене с около 50 процента и използвайте месометров термометър, за да проверите дали сте готова.

> Източници:

> Академия по хранене и диететика. "Замразени храни: Удобни и хранителни".

> Академия по хранене и диететика. "Размразяване на замразени храни".

> Министерство на земеделието на САЩ за безопасност и инспекция на храните. "Замразяване и безопасност на храните."